Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Αρχαία Ελλάδα: Τι έχει προσφέρει στον σημερινή εποχή;

Η Αρχαία Ελλάδα και η πολιτιστική κληρονομιά της επηρέασαν σημαντικά, όχι μόνο τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Σε αυτό το άρθρο, θα θυμηθούμε κάποια από τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, που καθόρισαν σημαντικά τις σημερινές κοινωνίες.

Μήνυμα Μέρκελ-Μακρόν στην Τουρκία: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της ΕΕ

«Ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ένταση στο Αιγαίο : Μετά το «Κεμάλ Ρέις», δύσκολες ώρες πέρασε και τουρκικό υποβρύχιο

Πώς οι ελληνικές δυνάμεις «ξετρύπωσαν» ένα τουρκικό υποβρύχιο που ήθελε να δοκιμάσει… την τύχη τουΥπάρχει υπεροχή και υπεροπλία στα ελληνικά υποβρύχια έναντι των τουρκικών, κάτι που γνώριζε ο τούρκος αντιπλοίαρχος κυβερνήτης του υποβρυχίου «Τύπου 209», παλιότερης τεχνολογίας και γερμανικής κατασκευής.
Παρά ταύτα θέλησε να «σουλατσάρει» την περασμένη Τετάρτη το βράδυ κοντά στην Εύβοια, ανάμεσα στην Ανδρο και στον Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) για να δοκιμάσει την ελληνική αντίδραση.

Χαμηλή προσβολή Ελληνικού F-16 στην Τουρκική Φρεγάτα Φ/Γ GÖKÇEADA

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό tweet του δημοσιογράφου Λεωνίδα Μπλαβέρη Ελληνικό  Αφος F-16 έκανε χαμηλή προσβολή και επίδειξη των όπλων του στην Τουρκική Φρεγάτα Φ/Γ GÖKÇEADA (F494) επειδή παραβίασε την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα!

Επισημαίνουμε ότι η χαμηλή προσβολή  και η επίδειξη των Όπλων είναι ένα μέτρο που επιβάλλεται όταν εχθρικά Σκάφη δεν ακούν τις εντολές για απομάκρυνση απο τα χωρικά μας ύδατα.

Γαλλικό άρθρο γροθιά στη Γερμανία: Διασώζοντας τον Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Για βαθιά κρίση του γάλλο-γερμανικού ζευγαριού, την οποία και αποκαλύπτουν οι τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο ο Jean-Loup Bonnamy, ειδικός στην πολιτική φιλοσοφία, άποψη την οποία και προσπαθεί να στηρίξει με το άρθρο του στην FIGAROVOX/TRIBUNE, στο οποίο και αναφέρει:

Ο Ερντογάν αυξάνει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανία καθορίζει τη στάση της μόνο από τα εθνικά της συμφέροντα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένας μύθος.

Ενώ το Παρίσι βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τον Πρόεδρο Erdogan, η Γερμανία έχει βάλει

«Χουριέτ»: Άσχημα νέα για την Ελλάδα – Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το «Χάρτη της Σεβίλλης»

«Οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ»
Ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το «Χάρτη της Σεβίλλης» που επικαλείται η Ελλάδα προς υπεράσπιση των θέσεών της στην ανατολική Μεσόγειο υπέβαλε η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία υποστηρίζει σε δημοσίευμά της σήμερα ότι «ακόμη και η Ευρώπη παίρνει αποστάσεις άλλη μια φορά από τις θέσεις της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τον "Χάρτη της Σεβίλλης" ως μη επίσημο έγγραφο της ΕΕ».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα πρακτικά τραγέλαφος της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ… “εταίροι”

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Από το  SLpress

 
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κράτος-μέλος που δημοσίως να μην εκφράζει τη φραστική αλληλεγγύη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά όταν “κλείνουν οι πόρτες” η εικόνα αλλάζει και μάλιστα κατά τρόπο απογοητευτικό για τα δύο κράτη-μέλη που υφίστανται τις τουρκικές επιθετικές-επεκτατικές πιέσεις. Αυτό δείχνουν τα πρακτικά από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 14 Αυγούστου.

Τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών) που πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου με τηλεδιάσκεψη, δείχνουν ότι

Το στρατιωτικό “πάρτι” αυτών των ημερών δεν έχει προηγούμενο… και μάλιστα για όλους τους Κλάδους

Το Πολεμικό Ναυτικό κέρδισε επανειλημμένως και δικαίως τα εύσημα και τον θαυμασμό μας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο.
Γράφει ο ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ
Από το defence-point
Η φρεγάτα Λήμνος, όταν παρενοχλήθηκε από τη φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, της έκανε… την πρύμνη φινιστρίνι – ενώ οι «σύμμαχοί» μας, σε μία στάση που θύμιζε χαρακτηριστικά Monty Pythons παρίσταναν ότι δεν συνέβη τίποτα. (Παρεμπιπτόντως, για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία για την έκβαση της αερομαχίας των Δινόπουλου και Σκαμπαρδώνη το 1974, το περιστατικό των τελευταίων ημερών πρέπει να του τη διέλυσε).

Γενί Σαφάκ : ¨Εισβολέας¨ η Ελλάδα στην δυτική Θράκη-Οι Τούρκοι να στήσουν εκεί δική τους κυβέρνηση¨

Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: Οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν και να πετάξουν τη συνθήκη των Σεβρών!
Μετά από την διατήρηση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνε τις προβοκάτσιες της στην Δυτική Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση η οποία επί πολλά χρόνια με ρυθμίσεις που έκανε στο εσωτερικό δίκαιο, αφαίρεσε τα δικαιώματα αυτονομίας των Τούρκων της δυτικής Θράκης, παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με ειδικούς η κατάσταση αυτή δίνει το δικαίωμα στους Τούρκους της δυτικής Θράκης να θεωρήσουν τα άρθρα της συνθήκης των Σεβρών ως άκυρα.

Παρέμβαση από 84 προσωπικότητες: Στρατηγική κατευνασμού ή Εθνική Στρατηγική;

Κείμενο- παρέμβαση υπό τον τίτλο «Στρατηγική κατευνασμού ή Εθνική Στρατηγική;» υπογράφουν 84 προσωπικότητες, στο οποίο καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
Το κείμενο: 
Εδώ και μέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέϊς και η συνοδεία του κινούνται εντός της – σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - ελληνικής υφαλοκρηπίδας πραγματοποιώντας έρευνες. Ταυτόχρονα, επίσημες ή ημιεπίσημες δηλώσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τα σχέδια και τις προθέσεις της.

Γιατί αποτυγχάνει η Ελλάδα να πείσει την ΕΕ να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, που ανακαλύπτει κοιτάσματα και δημιουργεί ναυτικές βάσεις;

Η προσφυγή της Ελλάδος στην Χάγη όπως διατείνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και να εξέλθει στρατηγικά, διπλωματικά, εδαφικά ζημιωμένη
Ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει γιατί η Ελλάδα που βάλλεται ως μέλος της ΕΕ από την προκλητική Τουρκία δεν έχει καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να πάρει πραγματικά μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις ουσίας όχι μόνο γενικόλογες λεκτικές αναφορές ανούσιας παρέμβασης.
Επίσης σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη ερευνητικό σκάφος όπως το τουρκικό Oruc Reis θα μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που ως γνωστό υπερβαίνει τα χωρικά ύδατα και καλύπτει την αποκλειστική οικονομική ζώνη και δεν θα υπήρχε αντίδραση;

Οι “και τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο” έχουν ψάξει τουλάχιστον ποιες ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδοτούν το Oruc Reis;

Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την κυβερνητική γραμμή για την “αντιμετώπιση” των τουρκικών προκλήσεων έχουν πλέον περιοριστεί στο εξής ένα: “Και τι θέλετε; Να κάνουμε πόλεμο”;

Όπως έχουμε γράψει κι εμείς στο Militaire.gr αλλά και άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι σε άλλα ΜΜΕ , ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επιδιώκει πόλεμο, εκτός αν μας τον επιβάλλει η γειτονική χώρα με κάποια αποκοτιά που θα κάνει. Υπάρχει πλήθος άλλων αντιδράσεων που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και που φυσικά μπορούν να γίνουν. Δεν διαπιστώνουμε καμία αντίδραση…

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται υγειονομικοί φορείς και αρμόδιες αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, άφησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως στο εξής όσοι εργαζόμενοι στους παραπάνω χώρους επιστρέφουν από τις θερινές τους διακοπές θα υποβάλλονται σε έλεγχο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι  θα τεστάρονται είχαμε συνεργασία με τον  υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου».

Εξαιρετικός ήταν πάλι ο Κυρ. Μητσοτάκης σ’ ένα ξένο ΜΜΕ… Ιδού όμως ένα κρίσιμο λάθος-παράλειψη(Βίντεο)

Πριν από λίγο παρακολούθησα σε ζωντανή μετάδοση μια εξαιρετική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία του έθεσε ερωτήσεις για όλα: την ελληνοτουρκική κρίση, το μεταναστευτικό και τα αρνητικά δημοσιεύματα διεθνώς όπως αυτό των New York Times, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κ.α.
Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ*
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εντυπωσιακή και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πολλαπλασιαστής επικοινωνιακής ισχύος. Δηλαδή, να προσθέσει σ’ έναν τομέα στον οποίο όφειλε η Ελλάδα να δίνει μεγαλύτερη έμφαση εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, ειδικά εάν αυτό το καλύτερο είναι ρεαλιστικό.