Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ο ‘Δρόμος’ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην αρχαιότητα, εικόνες και κείμενα


Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου (Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας) διάλεξη του Dr. Martin Kreeb, Αρχαιολόγου, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: "Ο ‘Δρόμος’ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην αρχαιότητα, εικόνες και κείμενα".

Ο Μαραθώνιος δεν βρισκόταν ανάμεσα στις αρχαίες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά είναι ιδέα του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Pierre de Coubertin.

Νέα εγχειρίδια της ποντιακής διαλέκτου για να μη χαθεί η «νόμιμη κόρη» των αρχαίων ελληνικών - Παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη τέσσερα νέα βιβλία που ενισχύουν το ενδιαφέρον για την εκμάθησή της


Από την παρουσίαση των νέων βιβλίων για την ποντιακή διάλεκτο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έχει η Κύπρος δικαίωμα στην αυτοάμυνα;


Του Αλέξανδρου Ασωνίτη
*

      Η κατεχόμενη Παλαιστίνη έχει δικαίωμα  στην αυτοάμυνα, διακηρύσσουν, με μειλίχιο ή με αυστηρό ύφος Λένιν, οι μπαρουτοκαπνισμένοι εντόπιοι επαναστάτες της κάθε λογής αριστεράς, έστω κι αν την «αυτοάμυνα» εκπροσωπεί η Χαμάς, που προέβη εν ψυχρώ σε σφαγές αμάχων σε μη πολεμική περίοδο. Τι θα έλεγαν οι αγωνιστές του δικαίου και της αντίστασης, αν η Κύπρος είχε επιτεθεί και είχε σφάξει 260 άτομα σε γιορτή ειρήνης που θα γινόταν στα κατεχόμενα; Θα μίλαγαν για δικαίωμα της Κύπρου στην αυτοάμυνά της; Θα έθεταν, σαν άτυποι κομισάριοι, το δίλημμα, προς όλη την ανθρωπότητα, και δη προς  τους Έλληνες, ότι οφείλουν όλοι να αποφασίσουν «αν είναι με την Κατοχή ή με την Αντίσταση»;  Είπαν το ίδιο  όταν η Τουρκία δολοφόνησε τον Ισαάκ και τον Σολωμό, το είπαν το ’74, το έχουν πει ποτέ για την Κύπρο, κι αν όχι, γιατί;  Αυτοί στην Κύπρο με ποιον είναι: με την Κατοχή ή με την Αντίσταση;

ΟΑΣΕ: Δυνατή φωνή κατά της Τουρκίας


 Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Στην φθινοπωρινή σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία (OSCE, 2023 Warsaw Human Dimension Conference, 2-13 October 2023), ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, απαξιώνοντας ουσιαστικά την συστηματική τουρκική προπαγάνδα της ΜΙΤ με πολλές οργανώσεις – σφραγίδα που εναλλάσσονται στο βήμα του ΟΑΣΕ για να «καταγγείλουν» την Ελλάδα πως (δήθεν) «καταπιέζει» τους ψευτομουφτήδες – πράκτορες της ΜΙΤ, πως δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας σε «φίλους της Φενέρμπαξε» και πως κάποτε (την δεκαετία του 1970) δεν έδινε άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε μειονοτικούς της Ελληνικής Θράκης. 

Μεσανατολικός σεισμός - Ένας πόλεμος διαρκείας θα οδηγήσει την Τεχεράνη σε μια πιο επιθετική πολιτική και θα μετατρέψει τον νέο πόλεμο στη Γάζα σε έναν μεσανατολικό σεισμό.

Alexi J. Rosenfeld via Getty Images

Δρ. Μιχάλης Σαρλής, Αρθρογράφος
Δρ. Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση σε θέματα της Μέσης Ανατολής

Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη έχει φέρει ξανά τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα μιας περιφερειακής σύρραξης. Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είναι η σφοδρότερη κρίση σε μια αλυσίδα συγκρούσεων που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τη Γάζα. Το μοτίβο παραμένει το ίδιο, όμως η βιαιότητα αυτής της νέας κρίσης είναι χωρίς προηγούμενο. Η εκτέλεση και απαγωγή εκατοντάδων αμάχων από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σόκαρε το Ισραήλ και τον πλανήτη. Η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, με τον διαρκή και ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας, έχει φέρει τη στενή λωρίδα γης στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, με χιλιάδες άμαχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά.

Η ισραηλινή Ύβρις της υπεροψίας και η Νέμεσις της βαρβαρότητας της Χαμάς


 Σάββας Ιακωβίδης 

Ο Νετανιάχου ικανοποιούσε τους εξτρεμιστές της κυβέρνησής του και πίστευε ότι με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και όλα θα ήταν ρόδινα. Εμφανώς δεν αντιλήφθηκε ότι κάτω από τα πόδια του βρισκόταν, έτοιμο να εκραγεί, ένα φοβερό παλαιστινιακό ηφαίστειο. Η Χαμάς φρόντισε να το θυμίσει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο: Τη νέμεσιν της βαρβαρότητάς της

Με βάση την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων, όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, συμπεριφερόταν κατά τρόπο βίαιο, προσβλητικό και αλαζονικό απέναντι στους άλλους και ειδικά στους Νόμους της Πολιτείας και στον άγραφο θεϊκό Νόμο, τότε διέπραττε «ύβριν».

Κυπριακό: Βρέθηκε η προσωπικότητα, αναμένεται η ανακοίνωση


Ανδρέας Πιμπίσιης 

Αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη  συνομιλία τους, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αυτό που αποκόμισε ο ΠτΔ είναι πως ο ΓΓ ΟΗΕ έχει βρει την προσωπικότητα εκείνη που θα αναλάβει να βοηθήσει στο Κυπριακό και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις.

O “εθνικός Σωτήρ” Ιάσων ξανά κατά της πατρίδας με αφορμή το Ισραήλ


Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του, όταν αναφέρουν οι κατήγοροί του πως υπερασπίζεται την Τουρκία και κατατρέχει την Ελλάδα για το θέμα των άμοιρων προσφύγων και μεταναστών. Τα υιοθετώ; Μέχρι να ερευνήσουμε όχι… Για τούτο το ζήτημα, το “μεταναστευτικό”, η ιστοσελίδα μας έχει εκφράσει θέση: Χώρες όπως η Τουρκία χρησιμοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ο εν λόγω κύριος δεν το βλέπει. Μάλλον, δεν θέλει να το δει. Εικάζω ότι το καλό …”αφήγημα” γι’ αυτόν, είναι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία κυνηγούν τους φτωχούς μετανάστες και τους πρόσφυγες.

ΥΠΕΘΑ: Παρουσία Οικονόμου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) κ. Αντώνιος Οικονόμου παρέστη την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στις Σέρρες, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις που τελέστηκαν για τον εορτασμό της Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα.

Θεσσαλονίκη: «Πρόβα» 28ης Οκτωβρίου – Rafale, F-16 και άλλα μαχητικά πετούν πάνω από τη πόλη (Βίντεο)


Τα μαχητικά που απογειωθήκαν ήταν δύο γαλλικά Rafale, δύο F-16, ένα Mirage 2000-5, ένα F-14, καθώς κι ένα Embraer της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επιθέσεις drone στα Merkava, το Trophy και η απάντηση της ελληνικής EODH


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την κινητοποίηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και την επιστράτευση, εμφανίστηκαν εικόνες από άρματα μάχης Merkava, με κάλυψη οροφής πύργου από μεταλλική διάταξη πλέγματος. Η ιδέα έχει γνωρίσει ευρεία διάδοση από πέρυσι, από τα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία, αρχικώς από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις των Ρώσων.

Neuron – Aarok – Patroller – Larinae – Eurodrone: Τρέχουν οι Γάλλοι τα προγράμματα στρατιωτικών drone και η ευκαιρία της Ελλάδας

«Η βραχυπρόθεσμη προσφορά στην Ευρώπη στον τομέα των στρατιωτικών drones παραμένει πολύ περιορισμένη σήμερα».

Διονύσης Αντωνέλλος

Το κομβικό «στρατηγείο» της Σούδας, η συγκέντρωση πληθώρας στρατιωτικών τμημάτων και το «κέντρο επιχειρήσεων» της Ελευσίνας που φιλοξενεί τους γιατρούς μάχης


Στιγμιότυπο από την διμερή άσκηση “Κλεμμένος Κέρβερος” κατά την οποία αμερικανικά C-130j φιλοξενούνταν, όπως τώρα, στην 112 Πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η Σούδα παραδοσιακά ήταν σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς, τόσο για το ναυτικό, όσο και για την αεροπορία. Αλλά το διάστημα αυτό, εκείνο που παρατηρείται είναι και η συγκέντρωση στρατιωτικών τμημάτων, προσωπικοί φόρτοι, υλικά εκστρατείας και πολλά άλλα, τα οποία ανά πάσα στιγμή με μια εντολή θα μετακινηθούν προς οποιοδήποτε σημείο της Μ. Ανατολής.

Πολεμική Αεροπορία: Ο Α/ΓΕΑ Μπουρολιάς συμμετείχε στο Συνέδριο «Next-Generation Air Superiority Conference 2023» [pics]


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, από την Τρίτη 17 έως και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς συμμετείχε στο Συνέδριο «Next-Generation Air Superiority Conference 2023», το οποίο διεξήχθη στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Επιβεβαιώνει τις μετασταθμεύσεις αμερικανικών μεταγωγικών στην Ελευσίνα


Σε ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η χώρα μας θα παρέχει νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ στα πλαίσια των συμμαχικών της υποχρεώσεων.

Ισραήλ: Ο Μητσοτάκης συνάντησε συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς – ΦΩΤΟ


Με συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή (23/10) επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στο Ισραήλ: “Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Ελλάδας” – “Σε ευχαριστώ, φίλε μου” (video)


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Δ. Καιρίδης στο Anadolu: Με την Τουρκία αναζητούμε φόρμουλα συνεργασίας ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση


ΟΥπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Ali Yerlikaya με κεντρικό θέμα την παράτυπη μετανάστευση. 

Ο Ερντογάν κατέθεσε στο κοινοβούλιο το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η τουρκική προεδρία γνωστοποίησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Γαλλία: Σε«εγρήγορση» για τα στρατιωτικά γυμνάσια Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας κοντά στην Αρμενία

PhotoAziz Karimov

Η Γαλλία δήλωσε πως βρίσκεται «σε εξαιρετική εγρήγορση» απέναντι σε εν δυνάμει απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, υπογράμμισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία.

Συναγερμός στη Δύση για νέo κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας: Αλ Κάιντα και ISIS καλούν σε επιθέσεις κατά «απίστων»


Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Δύση οι εκκλήσεις της Αλ Κάιντα και του ISIS στους οπαδούς τους να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.

H Χαμάς έχει “άκρες” και στην Ελλάδα… συνεργασία με αναρχικούς


Μέσα σε 12 ώρες αντάρτες από τη Γάζα, χωρίς μαχητικά αεροπλάνα ούτε πολεμικά ελικόπτερα και με στρατιωτική δύναμη που δεν ξεπερνάει σε αριθμό μελών και στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε το 2% όσων διαθέτει η φονική πολεμική μηχανή του κράτους του Σιωνισμού, κατάφεραν να απελευθερώσουν εδάφη ίσα σχεδόν με τη Λωρίδα της Γάζας». Το συγκεκριμένο απόσπασμα αφορά την «Καταιγίδα του Αλ Ακσά», όπως ονόμασε η Χαμάς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και βρίσκεται δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα που διατηρεί παλαιστινιακή οργάνωση με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για τη μια από τις συνολικά τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις, στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά σε οκτασέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών που τέθηκε υπόψη της «Κ».

Μόνο με δυσανάλογα σκληρή απάντηση των ΗΠΑ στα χτυπήματα του Ιράν θα αποφευχθεί μεγαλύτερος πόλεμος

Του Hal Brands

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι κακό πράγμα, αλλά θα μπορούσε να γίνει και πολύ χειρότερο. Περισσότερο από οποιαδήποτε αραβο-ισραηλινή κρίση από το 1973, αυτή η σύγκρουση έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και να ενταθεί, προσελκύοντας παράγοντες σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν. Το εφιαλτικό σενάριο είναι η τρέχουσα διαμάχη να γίνει μια μεγαλύτερη πυρκαγιά που να περιλαμβάνει τη λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, παραμένει στην Τουρκία: Κυνική δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel


Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Times of Israel ότι οι αναφορές του Al Monitor ότι ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιωξε την ηγεσία της Χαμάς από τη χώρα του, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ Χανίγιε, από τη χώρα «δεν είναι αλήθεια».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί


Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν το Ισραήλ: Αν χρειαστεί, θα χτυπήσουμε χωρίς δισταγμό με πυραύλους τη Χάιφα


«Οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ισραήλ για τη δική της ασφάλεια. Αν αισθανθεί ανασφαλής, πολύ εύκολα θα το θυσιάσει», τόνισε ο Ali Fadani

Ισραηλινός υποστράτηγος: Έχουμε αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς


Αποδείξεις για ιρανική εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς και πάνω από 200 απαγωγές έχει το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματικού. 

ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ τεχνολογίας αιχμής AT4 και NLAW στα χέρια της Χαμάς; Πώς έφτασαν; (vid)


Αντιαρματικά όπλα υψηλής τεχνολογίας στα χέρια της Χαμάς; – Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ανησυχητική ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο “X” (πρώην Twitter), εγείρει πολλαπλά ερωτήματα και ενδεχομένως συνιστά μία απάντηση για ποιον λόγο καθυστερεί η εισβολή χερσαίων δυνάμεων των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας…

Η Χεζμπολάχ διαθέτει έως και 200.000 ρουκέτες που στοχεύουν το Ισραήλ


Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) δημοσίευσε την έκθεσή του για τα όπλα και τους πυραύλους που διαθέτει η Χεζμπολάχ.

“Η Χαμάς είχε σημαντικές πληροφορίες για μυστικές βάσεις του ισραηλινού στρατού”


Οκτώβριος 22, 2023. Ελλάδα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ, είχαν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τις μυστικές βάσεις του ισραηλινού στρατού.

LIVE BLOG: Με ρουκέτες και drones επιτίθεται η Χαμάς στο Ισραήλ - Τρίτο κομβόι βοήθειας στη Γάζα


Πόλεμος στο Ισραήλ - Όλες οι ειδήσεις: Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam εξαπέλυσαν δύο drones επίθεσης αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών

«Αόρατη» η Χαμάς για το Πεκίνο: Ιδιοτελείς διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κίνας, στην αναμπουμπούλα ενός κηρυγμένου πολέμου


File Photo epa10933418 The Chinese national flag is carried at the Hangzhou Olympic Sports Center Stadium during the opening ceremony of the 4th Asian Para Games in Hangzhou, China, 22 October 2023. EPA/XINHUA / Huang Zongzhi CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Μέρες μετά τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Joe Biden στο Ισραήλ, η Κίνα έχει ξεκινήσει τη δική της διπλωματική προσπάθεια σε μια περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ευρύτερης σύγκρουσης.