Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Μουσειακός χώρος για το επιβλητικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη


Το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη

Ένας εκθεσιακός χώρος, που θα στεγάσει ευρήματα από το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη προτείνεται να κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου επίσης, να λειτουργήσει και ως υποδοχή και πληροφοριακό κέντρο για τους επισκέπτες.

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων – Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί


Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, διαπράχθηκε στα Καλάβρυτα ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανατίναξη στο Κούγκι Σουλίου: Ο καλόγερος που δεν παραδόθηκε παρά μόνο στο Θεό


Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1803, ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.

Ο νέος προσανατολισμός της ελληνικής διπλωματίας στα Ελληνοτουρκικά


Συμπεριληπτική Διαπραγμάτευση (Integrative Negotiation)

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρθρογράφος

Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

Αλτούν:Nέα σελίδα σε ελληνοτουρκικές σχέσεις - Μοιραζόμαστε παρόμοιο πολιτισμό


Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, συμμετείχε στο Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ Δημοσιογράφων και Ακαδημαϊκών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από το Institute of Global Affairs (IGA), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών Τουρκίας (ΤΑV).

Τούρκος αρθρογράφος: Οι στρατιωτικοί αντέδρασαν στη συμφωνία για Πύλα


Για επιστολή στρατιωτικών που δεν αποδέχονται τη συναντίληψη στην Πύλα μεταξύ της τ/κ πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει σταλεί στο «υπουργείο εξωτερικών» και σε κάθε στρατιωτική μονάδα στα κατχόμενα, γράφει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Μουράτ Γιετκίν, «Yetkin report» ο γνωστός αρθρογράφος, Γιουσούφ Κανλί, που ασχολείται με το Κυπριακό.

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΝ “ΒΕΛΟΣ”: Ναυτικό αλαλούμ… με τα σχέδια χειμερινής του επιστροφής


Ιστορίες ναυτικής τρέλας φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), οι οποίες αφορούν την επιστροφή του ιστορικού αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ” από τη Θεσσαλονίκη, όπου και τσακίστηκε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, παρόλο που όλοι γνώριζαν την έλευσή της και θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα προστασίας, με τη μεταφορά του σε ασφαλές σημείο του λιμένα της πόλης.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ 23: «Φωτιά και ατσάλι» στο νησί των ιπποτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις [vids, pics]


Του Κώστα Σαρικά

Σείστηκε το πεδίο βολής στην Κατταβιά της Ρόδου από τη μεγάλη άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 23» που σχεδίασε και εκτέλεσε η πανίσχυρη 95η ΑΔΤΕ. Οι Μονάδες του νησιού επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την πλήρη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν.  

Πρόγραμμα απόκτησης Loitering Munitions από τον Στρατό Ξηράς: Εξετάζεται σοβαρά η προμήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ευθύμιος Λάζος


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα αγοράς που πραγματοποιούν οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με στόχο την απόκτηση περιφερόμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions) για τις Μονάδες Πεζικού και τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων (δείτε ΕΔΩ). 

Τρεις εταιρείες για τον διαγωνισμό προμήθειας NVG Ειδικών Δυνάμεων και Πεζικού


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού υπ’ αριθ. 01/2023 που προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ στις 24 Μαΐου, για το πρόγραμμα «Προμήθεια Ατομικών Διοπτρών Παθητικού Τύπου (ΑΔΠΤ)». 

Ελληνικός Στρατός: Στόχος ο μαζικός εκσυγχρονισμός των G3A3 και η πλήρης κάλυψη του προσωπικού με σύγχρονα plate carrier

Γιάννης Νικήτας

Ανταπόκριση από τη Ρόδο και την 95 ΑΔΤΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ατομικών τυφεκίων G3A3 του Στρατού Ξηράς, όπως επιβεβαίωσαν οι χθεσινές εικόνες από τη Ρόδο. Ήδη ένα σημαντικό ποσοστό των Μονάδων Πεζικού στο Δ Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ έχει εξοπλιστεί με τα αναβαθμισμένα G3A3. Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Ρόδο και τη παρακολούθηση της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» ενημερώθηκε για την εξέλιξη του προγράμματος.

Τι θα σημάνει η εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα


Του Τάσου Δασόπουλου

Την ελάφρυνση των επόμενων προϋπολογισμών από το “βάρος των νέων φρεγατών Belharra, των νέων κορβετών για το ΠΝ των F-35 και των υπόλοιπων προμηθειών πολεμικού υλικού που έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα χρόνια,  θα εξασφαλίσει η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα. 

Πρωταθλήτρια ανάπτυξης η Ελλάδα το 2024 σύμφωνα με την Capital Economics

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Υψηλότατες είναι οι προσδοκίες της Capital Economics για την ελληνική ανάπτυξη της Ελλάδας τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Δένδιας από Καλάβρυτα: Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων (video)


“Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό για την ελληνική Kυβέρνηση”, ξεκαθάρισε ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τα Καλάβρυτα όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την Kυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Γιος Φρέντι Μπελέρη: Ο Έντι Ράμα ξεπέρασε τον εαυτό του – Θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της σκευωρίας


Στην απόρριψη του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, να του δοθεί άδεια να ορκιστεί, αναφέρθηκε ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Φρέντι Μπελέρη, λέγοντας ως «ο Αλβανός πρωθυπουργός, 2-3 ημέρες πριν από κάθε κρίσιμη δίκη, βγαίνει και προκαταβάλλει το αποτέλεσμα. Τώρα ξεπέρασε και τον εαυτό του».

Ανησυχία στα Τίρανα: «Η Αλβανία δεν αναφέρεται καθόλου στο κεφάλαιο για τη διεύρυνση της ΕΕ»


Δεκέμβριος 13, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Η Αλβανία δεν αναφέρεται ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κεφάλαιο επέκτασης στο τελευταίο προσχέδιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά την Πέμπτη, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα Dita επικαλούμενη ελληνικά δημοσιεύματα.

ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια: Χριστουγεννιάτικα δώρα στην πορεία διεύρυνσης


Συνέρχεται στις Βρυξέλλες η φετινή σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Πρόοδος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, ανάγκη περαιτέρω διασύνδεσης, αλλά και βαρομετρικά χαμηλά. Ο ρόλος των μειονοτήτων.

EE: Να ενισχύσει η Αλβανία την προστασία των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες


Ηπροστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών της ΕΕ τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Διεύρυνση.

Αλβανία: Ενεργοποιεί τα τουρκικά Bayraktar – Νέος κίνδυνος στα σύνορα της Ελλάδας

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ενταχθούν στις αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τουρκικά Bayraktar TB2.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τσελίκ: Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν με συνομιλίες και όχι με «εξωτερικές παρεμβάσεις»


«Είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι προς όφελος κανενός και ούτε της Ελλάδας όταν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις σε αυτή τη γεωγραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, επιμένοντας σε απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, 

Με βίζα - εξπρές οι Τούρκοι σε 10 ελληνικά νησιά: Η λίστα και οι όροι


Πάτμος/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β
Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Ελλάδα θα παρέχει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζα για επτά ημέρες στους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται τα νησιά. Η απαλλαγή, η οποία δεν περιορίζεται στο καλοκαίρι, μπορεί να αξιοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Eurofighter ΓΙΟΚ… Το έχασαν το μαχητικό οι Τούρκοι


Από τη μια η πρόθεση της Άγκυρας να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Ελλάδα, από την άλλη ο εκνευρισμός της απέναντι στη Γερμανία. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο τουρκικό κανάλι NTB λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψή της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα. 

Συναντήθηκε με τον Ερντογάν ο Αγκίλα Σάλεχ - Στην ατζέντα η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη


O πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη -Δώρο για τη Χαμάς η κατάπαυση πυρός


Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς είτε έχει είτε δεν έχει διεθνή υποστήριξη, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επισκέπτεται αύριο το Ισραήλ – Αναμένεται να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

IDF: Καρέ καρέ η θανατηφόρα εμπλοκή Ισραηλινού στρατιώτη με μαχητές της Χαμάς – Η στιγμή που τον χτυπάει χειροβομβίδα [Σκληρές εικόνες]


Ένα σοκαριστικό βίντεο δημοσίευσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) το οποίο έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα του πολέμου και τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν οι δύο πλευρές μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Πόλεμος στη Γάζα: 250 χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ - Έκρυθμη η κατάσταση και στη Δυτική Όχθη - Δείτε βίντεο


Οι IDF αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει στη νότια Γάζα σήραγγες της Χαμάς, ενώ έχουν χτυπήσει θέσεις αντιαρματικών πυραύλων, θέσεις παρατήρησης, αποθήκες όπλων και στελέχη με κατευθυνόμενα πυρομαχικά

Πόλεμος στη Γάζα: Υποπτα σχέδια για να μετεγκατασταθούν 250.000 Παλαιστίνιοι

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Εντονο προβληματισμό και ευρύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει 4σέλιδη ανάλυση γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» (με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) του γνωστού (συντηρητικών αποχρώσεων ) «Ινστιτούτου για την Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, 

Μπάιντεν - Νετανιάχου: Το μπρα ντε φερ, το «αγεφύρωτο χάσμα» και όσα τους ενώνουν


Επίσημα Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ διαχώρισαν τις θέσεις τους και πλέον είναι ξεκάθαρο πως μετά από 75 χρόνια κοινής πορείας ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο μονοπάτι.AP/ Evan VucciΓιάννης Χαραμίδης

Επίσημα Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ διαχώρισαν τις θέσεις τους και πλέον είναι ξεκάθαρο πως μετά από 75 χρόνια κοινής πορείας ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο μονοπάτι.

Κόλαφος από το Newsweek: Το Κατάρ χρηματοδοτούσε τη Χαμάς σε συμφωνία με τον Νετανιάχου και σε γνώση των ΗΠΑ – Για να χτυπήσουν τον Αμπάς


FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu EPA, ABIR SULTAN, POOL

Στις χρηματοδοτήσεις του Κατάρ προς την Χαμάς με την ανοχή του Ισραήλ και σε γνώση των ΗΠΑ αναφέρεται τo Newsweek σε συλλογικό άρθρο των Nima Elbagir, Barbara Arvanitidis, Alex Platt, Raja Razek, Nadeen Ebrahim, και Uri Blau, με τίτλο Shomrim Qatar sent millions to Gaza for years – with Israel’s backing. Here’s what we know about the controversial deal.

Υεμένη: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ κατέρριψε drone που εκτόξευσαν οι Χούθι


Το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, USS Mason κατέρριψε σήμερα ένα drone που εκτόξευσαν οι Χούθι από την Υεμένη, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ανάλυση Aljazeera: Οι Χούτι της Υεμένης είναι χειρότερη απειλή για την παγκόσμια τάξη από τη Χαμάς


ΕπιμέλειαΔέσποινα Σοφιανίδου

Σε άρθρο ανάλυση αποτυπώνονται όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους οι Χούτι αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο από τη Χαμάς και τη σύκγρουσή της με το Ισραήλ

Αποδεκατισμένος ο στρατός του Πούτιν: Έχασε το 87% των στρατευμάτων που είχε πριν την εισβολή στην Ουκρανία και τα 2/3 των αρμάτων μάχης


FILE PHOTO: Μαζική ταφή Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Screenshot via YouTube@UATVEnglish/

Για σχεδόν απίστευτο ποσοστό απωλειών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία έκανε λόγο πηγή που είναι σε γνώση αποχαρακτηρισμένης αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στο Κογκρέσο και η οποία μίλησε στο CNN.