Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ.(Βίντεο και Kείμενο)


                               ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΚΑΛΗ

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ.
Από το pathfinder


Σημαντικότατο σταθμό στην Αρχαία Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία αποτελούν οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Περσών για την προάσπιση της ελευθερίας τους. Οι λαμπρές νίκες κατά των εκάστοτε εισβολέων επέτρεψαν στο Ελληνικό έθνος να περάσει από την εφηβική ηλικία στην ωριμότητα, ν' αποκτήσει συνείδηση της δύναμης του και να δημιουργήσει τον κλασικό πολιτισμό του οποίου οι αρχές και τα ιδεώδη αποτέλεσαν τα θεμέλια του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, επειδή ακριβώς οι αρχαίοι Έλληνες έζησαν και δημιούργησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Όταν ο Αριστοτέλης μίλαγε για τυφώνες και ανεμοστροβίλους

Η κακοκαιρία που χτύπησε την χώρα μας χθες, συνοδεύτηκε και από πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως την εμφάνιση ανεμοστροβίλων, που στην Σκάλα Λακωνίας ήταν ιδιαίτερα αισθητός.
 
Αυτά τα φαινόμενα όμως δεν είναι και τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Ήδη από την αρχαιότητα έχουν παρατηρηθεί, τόσο κατά την προϊστορική εποχή (Μινωική-Μυκηναϊκή) όσο και κατά την κλασσική, με αποκορύφωμα τον Αριστοτέλη, που τα περιγράφει στο βιβλίο του «Μετεωρολογικά».
 
Ο μεγάλος Σταγειρίτης πανεπιστήμων μας λέει λοιπόν:

Η αρχαία "χύτρα ταχύτητας" που βρέθηκε στην Ακρόπολη! Λεγόταν "πύραυνος" και λειτουργούσε με κάρβουνα

ΠΥΡΑΥΝΟΣ. Έτσι λέγεται πήλινη φορητή εστία για μαγείρεμα και θέρμανση που λειτουργούσε με κάρβουνα που τοποθετούνταν στην πάνω επιφάνεια.

Η συγκεκριμένη που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στον τύπο των πυραύνων με ψηλό πόδι και φέρει πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση από πλοχμούς, κεφάλια δαιμονικών μορφών και ταινίες με διάφορα διακοσμητικά μοτίβα.

Ο πύραυνος μοιάζει με μαγκάλι και το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση και μαγείρεμα

Πως ήταν ο πλανήτης Άρης πριν 4 δισ. χρόνια! (Βίντεο)

Μπορεί σήμερα ο Άρης να είναι ένας ψυχρός και έρημος πλανήτης αλλά πολλά στοιχεία δείχνουν πως στο (μακρινό) παρελθόν δεν ήταν έτσι τα πράγματα…  

Συγκεκριμένα, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν εντελώς διαφορετικός και έμοιαζε αρκετά με τη Γη. Για να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab της NASA δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει πώς ήταν ο Άρης εκείνη την εποχή βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα.

Ο Πόντος και η Συνθήκη Σεβρών - Αναφορά στα Δεκατέσσερα Σημεία του Wilson

Του Ν. Λυγερού

Στην Ελλάδα, πολλοί ασχολούνται με το ποντιακό, αλλά επί της ουσίας λένε ότι ασχολούνται επειδή εξετάζουν το όλο θέμα παραδοσιακά. Ο Πόντος όμως δεν είναι μόνο παράδοση και χορός, είναι μια περιοχή και μια πατρίδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι διεκδικήσεις δεν ακολουθούν καμία ορθολογική στρατηγική και παραμένουν θεωρητικές. Ενώ υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να τις θεμελιώσουν και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Αν εξετάσουμε τη Συνθήκη Σεβρών του 1920, θα δούμε ότι περιγράφει με λεπτομέρειες τα νέα δεδομένα της εποχής και καθορίζει τι πρέπει να γίνει στο μέλλον όσον αφορά στα σύνορα και τις αλλαγές τους. Συνήθως εξετάζουμε αυτά τα σχήματα κάπως παθητικά δίνοντας σημασία στη Συνθήκη Λωζάννης του 1923, παραλείποντας βέβαια το γεγονός ότι η Τουρκία την παραβιάζει τουλάχιστον σε 18 άρθρα. Έτσι ο καθορισμός ακόμα και του ιστορικού Πόντου δεν αποτελεί μια γεωπολιτική πραγματικότητα ενώ αυτή υπάρχει.

Νέα δεδομένα για τη στρατηγική της Ελλάδας - Η μεγάλη εικόνα στην Ανατολή(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr αλλάζει τη μεσογειακή σκακιέρα λόγω του μεγέθους του, αφού πρόκειται για υπεργιγαντιαίο. Δεν αναβαθμίζει μόνο την Αίγυπτο, αλλά της προσφέρει και αυτάρκεια. Έτσι η σημασία αυτού του γεωπολιτικού παίκτη αποκτά νέες διαστάσεις και ισχυροποιεί την τριμερή στην οποία συμμετέχουμε με την Κύπρο, η οποία έχει αποκτήσει αξία μετά την πιστοποίηση της εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος Αφροδίτη. Έχουμε λοιπόν δύο χώρες που μας στηρίζουν έμπρακτα με την πολιτική τους βούληση, αλλά και με τα στρατηγικά αποθέματα, αφού έχουν τον ίδιο στόχο. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη τριμερή με το Ισραήλ που διαθέτει δύο σημαντικά κοιτάσματα τον Leviathan και το Tamar.

Η νέα Κρήτη

Του Ν.Λυγερού

Η νέα Κρήτη δεν θα είναι μόνο η λεβεντομάνα. Σιγά σιγά θα βρεθούν αγωνιστές που ακολουθούν τη διδασκαλία της στρατηγικής που θα καταλάβουν ότι η ενέργεια είναι το μέλλον. Διότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένα μεγάλο νησί που είναι απομονωμένο. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ και με αυτό έχει ένα λαμπρό πεδίο δράσης, όχι μόνο με τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νότια, αλλά και με τα επόμενα που θα δημιουργηθούν στην λεκάνη Ηροδότου. Έτσι, η νέα Κρήτη πρέπει να προετοιμαστεί ως Περιφέρεια και να δράσει σε επίπεδο στρατηγικής κι όχι να παραμείνει σε αναμονή για τα αποτελέσματα στο Ιόνιο.

Τη Δευτέρα θα δούμε στον ουρανό ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 30 χρόνια!

Μία πανσέληνος με το φεγγάρι να είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει, η λεγόμενη και υπερπανσέληνος, θα εξαφανιστεί τελείως λόγω ολικής έκλειψης. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, όσοι είναι ξύπνιοι στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μια ολική έκλειψη υπερμεγέθους Σελήνης. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.

Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη τα εξωτερικά σύνορά της

«Μήνυμα» προς την Αθήνα λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό - «Χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος
Στην αδυναμία της Ελλάδας να φυλάξει μόνη τα σύνορά της, αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γιούχα Σίπιλα.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε πως «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει» και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να σεβαστούν ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».

Νέο αρχηγό αναζητούν από σήμερα στη Νέα Δημοκρατία

Από τις πρώτες υποψηφιότητες αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πέτρου Τατούλη - Το σκέφτεται και ο Κεφαλογιάννης - Μεϊμαράκης: Μάλλον δεν θα είμαι υποψήφιος, διαφωνώ με την διαδικασία - Βορίδης: Θα δούμε αν θα είμαι υποψήφιος
«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση λίγο πριν τις 10 σήμερα η Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησε ότι θα εκλέξει νέο πρόεδρο και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.