Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τα χρυσά έπη του Πυθαγόρα

Τα χρυσά έπη του Πυθαγόρα, είναι εβδομήντα ένας στίχοι, γραμμένοι σε δακτυλικό εξάμετρο – δηλαδή το ποιητικό μέτρο του Ομήρου, καθώς και άλλων φιλοσόφων, όπως ο Εμπεδοκλής και ο Παρμενίδης. Συνιστούν μία σύντομη εισαγωγή στον τρόπο ζωής των Πυθαγορείων. Είναι άγνωστο ποίος έγραψε τα Χρυσά Έπη.


Σίγουρα είναι Πυθαγόρεια, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πως τα έγραψε ο ίδιος ο Πυθαγόρας, καθότι γνωρίζομε πως δεν άφησε κανένα γραπτό κείμενο. Απλά εντάσσονται στην παράδοση των Πυθαγορείων.

ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Ενώ «βράζουν» τρεις μεγάλες εστίες κρίσεων στα Βαλκάνια, δηλαδή Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο και τώρα Κροατία, το ΝΑΤΟ αδιαφορώντας για τις συνέπειες βάζει καινούργια φωτιά με το να εντάξει το Μαυροβούνιο σαν το 29ο μέλος του, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι αυτό θα το λάβει σαν εχθρική κίνηση προς την μεριά της με όλες τις επιπτώσεις.

Όπως αναφέρεται το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις ψήφησε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπακούοντας στις νατοϊκές εντολές να βάλει πόδι εκεί η βορειοατλαντική συμμαχία, αυτή που αιματοκύλησε τα Βαλκάνια και την Σερβία.

Τουρκία: Νέος γύρος εκκαθαρίσεων – Αποπέμφθηκαν 4.000 δημόσιοι λειτουργοί

Οι τουρκικές αρχές εξεδίωξαν σχεδόν 4.000 λειτουργούς από τις δημόσιες υπηρεσίες, τον στρατό και τη χωροφυλακή, σύμφωνα με έκτακτο διάταγμα που δημοσιεύει σήμερα η Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε ένα νέο κύμα εκκαθαρίσεων που έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Μεταξύ αυτών που εκδιώχθηκαν, 1.127 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων δεσμοφυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων, 484 ακαδημαϊκοί και 201 υπάλληλοι του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το διάταγμα που κατονομάζει όλους τους δημοσίους λειτουργούς τους οποίους αφορά το μέτρο.

Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη απόφαση-εξπρές των «27» της ΕΕ για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήρτησε επίσης ένα μήνυμα στο Twitter, όπου έγραφε "Ενότητα στην πράξη".

Κατηγορώ συγγενών δύο αγνοουμένων κατά της ΚΔ (Eικόνες)

Βάσος Βασιλείου
Aπό το philenews


Πέντε Τουρκοκύπριοι συνέλαβαν στο σπίτι τους στον Στρογγυλό τον Λοΐζο Χατζηγεωργίου (42 ετών) και τον γιο του Γιώργο (18 ετών) στις 15 Αυγούστου 1974 και έκτοτε αγνοούνται. Οι συγγενείς τους εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για τιμωρία των απαγωγέων στον Γενικό Εισαγγελέα, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο από τους απαγωγείς είχαν επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές και, μάλιστα, ο ένας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε αυθημερόν ελεύθερος, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς των δύο αγνοουμένων. Αποδίδουν την αδράνεια των Αρχών της Δημοκρατίας σε πολιτικούς λόγους, αλλά το πρωτόδικο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου προσέφυγαν, δεν τους δικαίωσε.