Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Η Ναυμαχία της Πάτρας

Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.
Στις 15 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στόλος ναυλόχησε στο λιμάνι της Πάτρας, λόγω κακοκαιρίας. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της ελληνικής αρμάδας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για επίθεση.

ΑΡΕΘΑΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ - Κράτιστος φιλόλογος, ἀνθρωπιστὴς ἱεράρχης


Τοῦ Στεφάνου Σκαρπέλλου

Ποιός Πατρινὸς γνωρίζει τὸν Ἀρέθα; Πόσο ἡ πόλη τῶν Πατρῶν ἐτίµησε τὴν µεγάλη αὐτὴ µορφή, ποὺ ἀνεδείχθη σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός της ὡς κορυ­φαῖος φιλόλογος καὶ ὀτρηρὸς θεράπων τῆς γραµµατείας τῶν µεσοβυζαν­τινῶν χρόνων; Δυστυχῶς ὅ,τι διασῴζει σήµερα τὴν ἀνάµνησή του εἶναι ἡ φερώνυµος ὁδὸς στὶς βόρειες παρυφὲς τῆς πόλεως, κατόπιν πρωτοβουλίας τοῦ ἀειµνήστου ἱστορικοῦ Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου... Καὶ ὅµως ὁ ἴδιος, «πρῶτος τῶν µεγάλων ἀνθρωπιστῶν», ὑπέγραφε πάντοτε ὡς «Ἀρέ­θας Πατρεύς», καυχώµενος προφανῶς γιὰ τὸν τόπο τῆς καταγωγῆς του. Ἔµεινε βεβαίως γνωστὸς στὴν ἐποχή του ὡς ἐπίσκοπος Καισαρείας τῆς Καππαδοκίας, ἀλλὰ ποτὲ δὲν ἐλησµόνησε τὴν γενέτειρά του. «Περὶ Πα­τρῶν, τοῦ τῆς ἐµῆς γεννήσεως Ἀρέθα, ἀρχιεπισκόπου Καισαρείας, τόπου, χωρογραφία», γράφει χαρακτηριστικὰ γιὰ τὴν γενέτειρά του σὲ σῳζόµενο ἰδιόγραφο σηµειωµά του.
Γόνος πολυµελοῦς ἐπιφανοῦς οἰκογενείας, ἐγεννήθη τὸ 850 στὴν Πάτρα, ὅπου, µαζὶ µὲ τὴν ἐγκύκλιο µόρφωση, ἔλαβε τὰ πρῶτα σπέρµατα τῆς κλίσης του πρὸς τὴν κλασσικὴ παιδεία.

Ακόμη γελάνε τα Βουβάλια στον Έβρο…Όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν το Ποτάμι! (Φώτο -Ντοκουμέντα!)

Μια και Μοναδική φορά προσπάθησαν οι Τούρκοι να περάσουν τον Έβρο στο «Κάραγατς» και ακόμη γελάνε  και τα Βουβάλια στον Έβρο την ώρα που ο Στρατηγός Τσέλιος τους Περίμενε  με τα  «Αντιαρματικά  έτοιμα πάνω στις Τούμπες»
Να θυμίσουμε εδώ τις κατά καιρούς προσπάθειες που κάνει το Τουρκικό Στράτευμα να εκτελέσει ασκήσεις διάβασης του Ποταμού Έβρου  αλλά στην τελευταία προσπάθεια τους κόντεψαν να πνιγούν  και θυμίζουμε το γεγονός …

Αλλαγές στο στρατό: Δείτε τα 23 σημεία που θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες - Tέλος τα κέντρα εκπαίδευσης

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου που κατατάσσονται οι οπλίτες που ανήκουν στη 2018 Β ΕΣΣΟ
Σε εφαρμογή τίθενται οι αλλαγές στο στρατό και τον τρόπο παρουσίασης των νέων οπλιτών από τον Μάρτιο.

Από την επόμενη ΕΣΣΟ (Β ΕΣΣΟ 2018) καταργούνται τα κέντρα εκπαίδευσης και πλέον οι οπλίτες θα παρουσιάζονται στα σημεία κατάταξης.

Επεισόδιο στη Στρογγύλη: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον Κουρουμπλή

Τουρκικά μαχητικά δεν άφηναν το ελικόπτερο CH-47D του Π.Κουρουμπλή να φύγει από Στρογγύλη
Το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή,από τη Στρογγύλη, καθηλώθηκε για μισή ώρα λόγω τουρκικών παραβιάσεων στη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικά μαχητικά δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή να απογειωθεί από τη νήσο Στρογγύλη στο συγκρότημα του Καστελόριζου.

Νέα Navtex εξέδωσαν οι Τούρκοι στο «3» μέχρι τις 10 Μαρτίου

Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Στο Memorial της Μελβούρνης - Οι Έλληνες της Μελβούρνης

Στο Memorial της Μελβούρνης
Του Ν. Λυγερού


Το Memorial της Μελβούρνης δεν είναι απλώς ένα μνημείο με την συνηθισμένη έννοια, είναι ένα γνήσιο κομμάτι της ιστορίας της Αυστραλίας. Πολλοί θεωρούν ότι μια νέα χώρα τουλάχιστον όσον αφορά στον ευρωπαϊκό της πληθυσμό, δεν μπορεί να έχει τίποτα το αξιόλογο σε επίπεδο παγκόσμιας ιστορίας. Κι όμως κάνουν λάθος διότι δεν υπολόγισαν το μέγεθος της θυσίας που έκανε ο λαός της Αυστραλίας για να βοηθήσει την Ευρώπη.

Οι ζώνες της ανάγκης - Η απελευθέρωση των άλλων κατεχομένων

Οι ζώνες της ανάγκης
Του Ν. Λυγερού

Δεν είναι σπάνιες οι περιοχές που έχουν ανάγκη από βοήθεια σε όλη την Ανθρωπότητα γι' αυτό είναι λάθος να προσέχεις αποκλειστικά την πατρίδα σου, θεωρώντας ότι οι άλλες δεν έχουν σημασία. Διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθαίνουν οι αθώοι επειδή η βαρβαρότητα αποφάσισε να τους μετατρέψει σε θύματα. Αν είσαι πραγματικά δίκαιος κάθε περιοχή που έχει ανάγκη από σένα είναι αποστολή. Η βαρβαρότητα χτυπά αθώους για να πληγώσει την Ανθρωπότητα.

Το Saipem 12000 παραμένει στη θέση του - Η τουρκική εξουσία

Το Saipem 12000 παραμένει 
στη θέση του
Του Ν. Λυγερού


Όσοι έγραψαν τόσα πολλά για τη NAVTEX της Τουρκίας δίχως να έχουν ιδέα για το Δίκαιο της Θάλασσας τώρα βλέπουν όλες τις προβλέψεις τους λανθασμένες. Το Saipem 12000 της Eni παραμένει στην ίδια θέση εντός του θαλάσσιου οικόπεδου 3 σε μικρή απόσταση από το κοίτασμα Σουπιά και περιμένει να τελειώσει η NAVTEX της Τουρκίας. Επίσης δεν έκανε καμία κίνηση για να πάει στο Μαρόκο αφού αυτή η αποστολή είναι προγραμματισμένη μετά το τέλος της αποστολής στην Κύπρο.