Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Κωνσταντίνος Κανάρης: Ο Μπουρλοτιέρης του 1821

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατορθώνοντας μέσω της πυρπόλησης της Τουρκικής Ναυαρχίδας να προκαλέσει τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης για τη μικρή κουκίδα επάνω στο χάρτη με το όνομα Ελλάδα που αντιμαχόταν τον τουρκικό ζυγό.

Παρά τις αντιπαραθέσεις για τον τόπο καταγωγής του αν πρόκειται για την Πάργα ή τα Ψαρά, ο Κανάρης έχει μείνει στην ιστορία ως βέρος Ψαριανός μιας και όλη του η δράση είναι συνδεδεμένη με το νησί ενώ και η οικογένειά του έμεινε και αναπτύχθηκε στα Ψαρά.

Το οριστικό τέλος του Σουλίου 2 Σεπτέμβρη 1822 – Για το Σούλι και την Ελλάδα

Το Κάστρο της Κιάφας

Μία είναι η πατρίδα, η Ελλάδα. Έλληνες είμαστε όλοι!

Ό,τι συμφέρει στην κοινή πατρίδα την Ελλάδα, αυτό συμφέρει και στην μερική, το Σούλι!


Ένας είναι ο αγώνας. Ό,τι πάθωμε θα το πάθωμε όλοι μαζί.

Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου

«Επρόκριναν ν’ αποθάνωσι παρά να αμαυρώσωσι το όνομά των δι’ απιστίας αποχωριζόμενοι ομοθρήσκων συμπολεμιστών». Τρικούπης. Το ίδιο γράφει και ο Σπηλιάδης.

Ταϊλάνδη – Ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε προστατευτικές στολές μιας χρήσης

Εκατομμύρια πλαστικά έχουν συλλεγεί, κομματιαστεί και μετατραπεί σε νήματα ώστε να γίνουν τελικώς ύφασμα που χρησιμοποιείται για τις στολές αυτές, είτε σε νοσοκομεία ή σε βουδιστικούς ναούς όπου οι μοναχοί αποτεφρώνουν θύματα του κοροναϊού

Με πλεόνασμα σε πλαστικά σκουπίδια, αλλά με ελλείψεις σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), η Ταϊλάνδη ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε στολές μιας χρήσης για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κοροναϊό.

Εκατομμύρια πλαστικά έχουν συλλεγεί, κομματιαστεί και μετατραπεί σε νήματα ώστε να γίνουν τελικώς ύφασμα που χρησιμοποιείται για τις στολές αυτές, είτε σε νοσοκομεία ή σε βουδιστικούς ναούς όπου οι μοναχοί αποτεφρώνουν θύματα του κοροναϊού.

Τι σημαίνει το Αφγανιστάν για τις αμυντικές δυναμικότητες της ΕΕ

Η ΕΕ «έμαθε με τον δύσκολο τρόπο» από την κρίση στο Αφγανιστάν ότι χρειάζεται να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές ικανότητες και να καλλιεργήσει τα «χαρακτηριστικά της σκληρής δύναμης», δήλωσε στους FT ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας.

Εξηγώντας τι εννοεί ο Τιερί Μπρετόν σημείωσε ότι η κοινή άμυνα «δεν είναι πλέον προαιρετική» και ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί ικανή να εκτελέσει στρατιωτικές αποστολές σε «πλήρη αυτονομία» στα σύνορά της και οπουδήποτε αλλού.

Η έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει ανανεώσει την ανησυχία της Ευρώπης για το κατά πόσο μπορεί να βασίζεται στην Ουάσινγκτον. Έχει τροφοδοτήσει επίσης τη συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να καθιερωθεί ως δύναμη εξωτερικής πολιτικής, συνδυάζοντας το οικονομικό της κύρος με το διπλωματικό και δυνητικά στρατιωτικό της βάρος.

Σύνοδος της Βαγδάτης: Η αντικατάσταση της Βρετανίας από τη Γαλλία στη διεθνή σκακιέρα

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος
Από το geopolitics.iisca.eu

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής που επιδίωκε εδώ και καιρό ο Μακρόν, φέροντας στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η Βαγδάτη, μετά από 66 χρόνια, ξαναπαίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της, μετά το 1955, όπου υπογράφηκε το Σύμφωνο της Βαγδάτης. Το Σύμφωνο υπογράφηκε με σκοπό να «υπονομευτεί» ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στα περιβάλλοντα της Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής, ο οποίος είχε εισχωρήσει ήδη από το 1923,

Φρεγάτες: «Τρέμουν» οι Τούρκοι τις γαλλικές Belhara - Αντιαεροπορικοί πύραυλοι και πανίσχυρες τορπίλες «εξαφανίζουν» κάθε στόχο

Η Belhara θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μαίνεται η τελική μάχη για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Στόλου με τους Γάλλους να φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελούν τα ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης.

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής: Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν θέλει να φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη

Πολιτική ένταση στη Λιβύη, που μπορεί να οδηγήσει και σε ρήξη, μεταξύ της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων και του διορισμένου μεταβατικού πρωθυπουργού της διορισμένης υπηρεσιακής (προσωρινής) κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία τους τον Δεκέμβριο η Λιβύη θα βυθιστεί στο χάος και προανήγγειλε άρση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την προσωρινή κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Εάν ο Ντμπεϊμπά ήθελε να φύγουν οι ξένες (ένοπλες) δυνάμεις (από το έδαφος της Λιβύης), συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, είχε ένα ισχυρό επιχείρημα, το οποίο είναι ότι το Κοινοβούλιο δεν υιοθέτησε τη συμφωνία του Σαράτζ με τους Τούρκους, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο το έκανε.