Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948: Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.
Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές... από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό.

Επιμένουμε: Η εισβολή είναι εισβολή

Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι πραγματικά θλιβερό το «φαινόμενο». Πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους, στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά, τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Δεν είναι το ίδιο, η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας και η τουρκική εναντίον της Κύπρου, ψελλίζουν οι οπαδοί του «Ξανθού Ηγέτη», του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Βασικά, αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι είχε δίκιο ο Ρώσος ηγέτης όταν αποφάσισε να κτυπήσει αρχικά στην Ανατολική Ουκρανία για να απελευθερώσει, όπως ισχυρίστηκε, τους ρωσόφωνους. 

Τουρκικά ΜΜΕ: Δείπνο στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την επόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την επόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ; ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Πάρις Δερμάτης

Το παράδοξο της ασφάλειας.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προώθηση της δημιουργίας μίας ουδέτερης ζώνης μεταξύ των δύο συνασπισμών, στην οποία, το βασικό και μόνο χαρακτηριστικό θα είναι η αποστρατικοποίηση, με βάση ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές.

Οι γενιές που ζούμε σήμερα μάλλον δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα ακούγαμε κάποια στιγμή τον επικεφαλής μιας στρατιωτικής υπερδύναμης να απευθύνεται προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής λέγοντας τους να μην τολμήσουν να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν κατά την εισβολή του σε μία φιλική τους χώρα γιατί θα υποστούν συνέπειες που δεν έχουν φανταστεί.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ των προσφύγων από… “πολιτισμένους” συχνά υποκρύπτει σκοπιμότητες και μπόλικο ρατσισμό

Οι πόλεμοι είναι άρρηκτα δεμένοι με την προσφυγιά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ήδη γίνεται λόγος για 1.500.000 πρόσφυγες, που αναζητούν καταφύγιο στα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη. Η ΕΕ έχει κινητοποιηθεί και συνδράμει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες. Η επικοινωνιακού χαρακτήρα τάση αξιωματούχων να αυτοσυγχαίρονται για τις επιδόσεις θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη. Διότι υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Οι πολεμικές συγκρούσεις οδηγούν πληθυσμούς από τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σώσουν τη ζωή τους. Εγκαταλείπουν κυρίως οι άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι ενήλικες άρρενες συνήθως παραμένουν στη χώρα για να πολεμήσουν.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ξεφτίλα της ελληνικής αριστεράς

Του Γιάννη Ξένου

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στη στήριξη που δίνει στον Πούτιν η ελληνική ακροδεξιά (Χρυσή Αυγή, Βελόπουλος κ.λπ.), αλλά και η υποκρισία της αριστεράς δεν είναι λιγότερη εξοργιστική.

 Όσοι βρισκόμαστε γύρω στα σαράντα μεγαλώσαμε με εικόνες από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Εκείνη την άνοιξη του 1999, σύσσωμος ο ελληνικός λαός συμπαραστάθηκε στον σερβικό λαό. Ενώ, στο αντιπολεμικό κίνημα του 2003 εναντίον της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι δεν καταδίκασαν με ξεκάθαρο τρόπο την αμερικανική εισβολή.

Ο νέος κόσμος που γεννιέται από τις στάχτες της Ουκρανίας

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Το ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας, ο Kινέζος γίγαντας, ο θείος Σαμ και οι Γερμανοί… που ξανάρχονται - Η αρχιτεκτονική ασφάλειας, οι οικονομικές ζώνες από την Ευρώπη ώς την Κίνα, η θέση της Τουρκίας και η Κύπρος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο ή αρχή νέων εξελίξεων, που αφορούν στη αναδιαμόρφωση του διεθνούς συστήματος εν μέσω δομικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι, δε, πρόδηλον ότι η ισχύς συνδέεται με τη διπλωματία και αποτελεί εργαλείο πιέσεων στις συνομιλίες. Το μήνυμα Πούτιν είναι σαφές: Ή δέχεσαι τους όρους μου ή αργά ή γρήγορα μπαίνω στο Κίεβο. Βεβαίως, όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, θα ήθελε τον Ουκρανό Πρόεδρο να αλλάξει

Βίντεο με συνωστισμούς σε μάρκετ για τα ηλιέλαια…

O Τουντζάι Οζκάν-επικεφαλής Σύμβουλος του Προέδρου του CHP κοινοποίησε βίντεο με εικόνες συνωστισμού σε μάρκετ όταν οι πολίτες μπήκαν για να αγοράσουν ηλιέλαιο με προσδοκία αύξησης της τιμής του. Πρόσθεσε το σχόλιο  ¨Δεν  αξίζει αυτό στην Τουρκία¨.

Ο Αχμέτ Ακίν-αντιπρόεδρος του CHP και βουλευτής Μπαλικεσίρ για το ίδιο βίντεο, στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε : Το ΑΚΡ είναι η αιτία, ενώ οι τιμές στο λάδι και το κόστος ζωής είναι το αποτέλεσμα. Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε¨.

Λιβύη: Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία μεταφοράς της κυβέρνησης Μπασάγκα στην Τρίπολη

 Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Φατχί Μπασάγκα
Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει την ημερομηνία μεταφοράς της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού Φατχί Μπασάγκα και της κυβέρνησής του, οι οποίοι ορκίστηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, από το Τομπρούκ στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Γίνονται διευθετήσεις ώστε αυτή η κυβέρνηση να εκτελέσει τα καθήκοντά της από την Τρίπολη χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία της  μεταφοράς της, στην πρωτεύουσα, για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει στην άρνησή του να παραδώσει την εξουσία.

Η Τουρκία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία | Σάββας Καλεντερίδης – Δημήτρης Αγάδης(Βίντεο)

Ο Δημήτρης Αγάδης, Δημοσιογράφος 

και ο Σάββας Καλεντερίδης, Γεωπολιτικός 

Αναλυτής αναλύουν τι θα συναντήσει η Τουρκία

 την επόμενη ημέρα απο την ουκρανική κρίση 

στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις” 

που παρουσιάζει ο Παντελής Σαββίδης.

Τι θέλει να μας πει η κ. Ζαχάροβα; Οι παραλείψεις και οι παρανοήσεις για τις ελληνορωσικές σχέσεις

 Νίκος Μελέτης

Χρειάστηκαν ορισμένες αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για να γίνει αντιληπτό ακόμη και στους θετικά προς την Ρωσία διακείμενους, το πώς η Μόσχα του Β. Πούτιν μπερδεύει τις έννοιες του «φίλου» με του «υποτελή».

Όμως η ανακοίνωση της κ. Ζαχάροβα, που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε εάν έγινε αυτοβούλως ή κατόπιν ερώτησης «δημοσιογράφου» (και ποιος ήταν αυτός ο δημοσιογράφος), προδίδει μια πραγματική αγωνία. Η Μόσχα θεωρεί ότι χάνει ένα από τα σημαντικά προπύργια της πολιτικής της στην Δυτική Ευρώπη, που είναι η Ελλάδα λόγω των γνωστών «ευαισθησιών» της ελληνικής κοινής γνώμης, των υπόγειων παρακλαδιών στην Ορθοδοξία, του πηγαίου «προοδευτικού» αντιαμερικανισμού, της ροπής στην συνωμοσιολογία, στην ακροδεξιά και ψεκασμένη αντίθεση στην Δύση και στην ακόμη πιο σκοτεινή διαδρομή ολιγαρχών και κονδυλίων.

«Τι άλλο μπορούσε να κάνει η Ελλάδα «Ψωροκώσταινα» με τα όπλα στην Ουκρανία»; Ο Δρ Δ.Σταθακόπουλος απαντά!

Γράφει οΔρ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Επίκαιρα επιχειρήματα – αντεπιχειρήματα:
1. Η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ , εξυπηρέτησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Τι άλλο μπορούσε να κάνει ;

α) Να στείλει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε  Ουκρανούς και Ρώσους των πληγέντων περιοχών δείχνοντας ανθρωπιστική αλληλεγγύη και θετική ουδετερότητα, μεσολαβώντας ( mediator) για άμεση κατάπαυση του πυρός και επίλυση της διαφοράς, όπως κάνει η Γαλλία σε αυτό το θέμα ειδικά,  το Ισραήλ και η Τουρκία ( παρότι ανήκει στο ΝΑΤΟ – Δύση, δεν επέβαλε κυρώσεις και πήρε τα εύσημα  όλων ).

“Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο”, λένε οι Αμερικανοί… Το εννοούν όμως; Ή θα τους αναγκάσουν οι εξελίξεις… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν με στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο για να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως γίνονται δεύτερες σκέψεις καθώς βλέπουν ότι η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει την ρωσική εισβολή. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν αλλάζει με τα σημερινά δεδομένα για τη συμμετοχή της ίδιας της Αμερικής και των συμμάχων της. Δεν το συζητά σε αυτή τη φάση, ελπίζοντας ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υποχωρήσει…

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: O επανεξοπλισμός της Γερμανίας, η “αποζημίωση” για τη διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία(Bίντεο)

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Ο Στρατηγικός Αναλυτής, Ειδικός Άμυνας και Ασφάλειας κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, η "αποζημίωση" για την διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο Στρατηγικός Αναλυτής, Ειδικός Άμυνας και Ασφάλειας κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, η “αποζημίωση” για την διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Στις 16.00 επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική αντιπροσωπεία. 

Οι μάχες μαίνονται σε πολλά μέτωπα, η Ουκρανία διαμηνύει ότι ανακατέλαβε μία πόλη και ένα αεροδρόμιο. 

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που προτείνει η Μόσχα, οδηγούν σε Λευκορωσία και Ρωσία, καταγγέλλει η Ουκρανία. 

 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: