Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Μια ακόμη ιστορία που δεν σου δίδαξαν ΠΟΤΕ. Δημητράκης Δημητριάδης 14 Μαρτίου 1956: Πυροβολήθηκε από Άγγλο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά, ΑΠΑΓΧΟΝΙΖΟΥΝ τον μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έγραψε το ποίημα για τον μικρό Δημητράκη..

Πέτρα σε πέταγαν τα μικρά μου τα χέρια
σ’ ένοιωθα λευτεριά να ματώνεις στ’ αστέρια…

Ο Δημητριάδης Δημητράκης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1949. Φονεύθηκε στις 14 Μαρτίου 1956 από Άγγλους, σε μαθητική διαδήλωση στη Λάρνακα. Γονείς ήταν ο Γεώργιος και η Παρασκευή Δημητριάδη. Είχε τρία αδέλφια τον Ανδρέα, την Σοφούλα και τον Κυριάκο.

Ο μικρός ήρωας όπως τον αποκαλούσε ο αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ήταν μόλις επτά χρονών, μαθητής στη Β΄ τάξη του Δημοτικού, όταν τον πυροβόλησε Άγγλος στρατιώτης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι, η μητέρα του έφυγε για την Αγγλία και ο Δημητράκης ζούσε με τη γιαγιά του Χρυσταλλού Μιχαήλ Κουτέ και πουλούσε λουλούδια, για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα. Ήταν παιδί ήρεμο, αλλά πολύ ριψοκίνδυνο.

Στρουθοκαμηλισμοί ευρωπαϊκοί…

Ανδρούλα Ταραμουντά   

>>>Η εισβολή είναι εισβολή, χωρίς αστερίσκους, ελαφρυντικά και πολιτικές φιοριτούρες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση εθνικών και οικονομικών συμφερόντων αλλά στο τέλος της ημέρας πλήττουν την αξιοπιστία, την ακεραιότητα και το στάτους οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. H Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και σκορπά τον όλεθρο όπως ακριβώς έκανε η Τουρκία το 1974. Υπήρξαν προειδοποιήσεις και δείγματα γραφής από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δείγματα της συμπεριφοράς της Μόσχας είχαν δοθεί εγκαίρως στους Δυτικούς που περί άλλων τύρβαζαν όταν ο Πούτιν ξεδίπλωνε τους σχεδιασμούς του στην Κριμαία, τη Γεωργία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ…

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ
Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Ήταν σκόπιμο να γίνει; Δώσαμε κάτι; Κερδίσαμε κάτι; Λύνονται τα προβλήματα; Είναι όντως νέο κεφάλαιο;

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συζητήθηκε το απόγευμα τη Κυριακής 13/2/2022 κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο ρόλος της Ελλάδας: Στον Πειραιά το Charles De Gaulle στις 25 Μαρτίου -Στη Σούδα το Truman – Η Αλεξανδρούπολη «πύλη» του ΝΑΤΟ

Του Κώστα Σαρικά

Σημαντική όμως για τη Συμμαχία είναι και η Αεροπορική Βάση της Λάρισας, στην οποία αναμένεται να μετασταθμεύσουν Αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο με δεδομένη και την έως τώρα στάση του «επιτήδειου ουδέτερου» που τηρεί η Τουρκία. Αλεξανδρούπολη, Σούδα αλλά και Λάρισα αποτελούν τα σημεία αναφοράς του καίριου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας η οποία από την πρώτη στιγμή της κρίσης, όχι απλά επέλεξε

Ερντογάν το πλυντήριο του Πούτιν(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Ερντογάν το πλυντήριο του Πούτιν!

Την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε για το χτύπημα των Ρώσων κοντά στην Πολωνία και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr Σάββας Καλεντερίδης, στο δελτίο ειδήσεων του OPEN στις 13 Μαρτίου 2022.

Οι Αμερικανοί σπεύδουν στην Κίνα μέσω …Ρώμης για την Ουκρανία: Στείλτε μαχητικά ζητούν οι γερουσιαστές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να εισέλθει σε μία διαδικασία συνεννόησης με την Κίνα ενόψει μίας πολύ δύσκολης εβδομάδας για την Ουκρανία. Πιστεύει προφανώς ότι οι Κινέζοι μπροούν να ασκήσουν πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή…

Οι προβλέψεις δεν είναι καλές για την έκβαση του πολέμου και έχουμε ακόμα ως δεδομένο ότι δεν αλλάζει, μέχρι της στιγμής, η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, να μην αναμειχθεί η Αμερική στον πόλεμο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, από την Πολωνία όπου βρίσκεται, ανακοίνωσε ότι είναι η απαραίτητη η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία, για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Γιατί δεν προχώρησε η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Κ.Ν. Σταμπολής

Η μόνη χώρα της ΝΑ Ευρώπης που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου είναι η Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών, ενώ ακόμη και η Βουλγαρία που εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, έχει υπόγεια αποθήκη χωρητικότητας 0,6 δισ κυβικών.

Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση, ούσα ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης μερικών εβδομάδων. Και όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική.

Αυστριακός καγκελάριος: Τέλος στα σενάρια ευρωστρατού

Η δημιουργία ευρωστρατού δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες την Παρασκευή.

«Ο στρατός της ΕΕ δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης», δήλωσε ο Νεχάμερ στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ που ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αυξάνουν τώρα με ταχείς ρυθμούς τις επενδύσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο αγωγός φυσικού αερίουEastmed, μια περίπλοκη επιλογή για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Της Marina Rafenberg, ανταποκρίτριας στην Αθήνα της Le Monde, 12-3-2022
Μετάφραση και επεξεργασία : Αλκης Καλλιαντζίδης

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, το Σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, το οποίο επρόκειτο να συνδέει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ευρώπη, επιστρέφει ξανά στο τραπέζι. Αλλά εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη η υλοποίησή του.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αναθεωρήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να αναβιώσει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, που οφείλει να συνδέει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου

«Ο πόλεμος αποτελεί εφιάλτη για τον Ερντογάν» – Τι λέει στο ΒΗΜΑ τούρκος αναλυτής

Ο τούρκος αναλυτής και συγγραφέας λέει ότι η Αγκυρα επιδιώκει να ακολουθήσει μια στάση «φιλο-ουκρανικής ουδετερότητας», αλλά οι ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει με τη Ρωσία είναι πολύ ευαίσθητες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας επί μακρόν, καθώς πλέον η Τουρκία καλείται να επιλέξει με ποια πλευρά συντάσσεται, σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Σονέρ Τσαγκαπτάι.

Υδροπλάνα: Σε αυτά τα ελληνικά νησιά είναι έτοιμα να πετάξουν

Από τα πιο φιλικά μεταφορικά μέσα για το φυσικό περιβάλλον

Ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού Τεχνικών Φακέλων Υδατοδρομίων για πτήσεις υδροπλάνων που παρέμεναν καθηλωμένοι λόγω καθυστερήσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι Τεχνικοί Φάκελοι Υδατοδρομίων που η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ως επικεφαλής ένωσης εταιρειών, έχει υπογράψει Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιώντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αδειοδοτηθούν Υδατοδρόμια στα εξής νησιά: Ρόδο, Κω, Χάλκη, Σύμη, Τήλο, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Κάσο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Κέα, Άνδρο, Σίκινο, Σέριφο, Δονούσα, Ανάφη, Σύρο, Νάξο, Αμοργό, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο.

Σημάδια ζωής ξανά για τον αγωγό East Med

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας της άρσης της υποστήριξης προς το project από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι αλλαγές που συντελούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η απόφαση για την ταχεία  απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η εκτόξευση των τιμών, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στο οποίο το έργο καθίσταται εκ νέου ελκυστικό.

Από την Pax Europa στην εποχή του πολέμου

Του Lionel Laurent

Η προετοιμασία μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί συχνά να είναι πιο δραματική από το ίδιο της το αποτέλεσμα. Έτσι συνέβη και με τη συγκέντρωση των 27 ηγετών την περασμένη εβδομάδα στο Παλάτι των Βερσαλλιών, η οποία απέτυχε να οδηγήσει σε κατάληξη τις έντονες συζητήσεις σχετικά με το πώς θα απαντηθούν ορισμένα μεγάλα ερωτήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν θα αφήσουν τον Ζελένσκι να μιλήσει στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ

Αναφέρθηκε ότι το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ απορρίφθηκε από τη διεύθυνση του μουσείου, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Τελ Αβίβ, Κορνίουτσουκ Γεβγκέν συζήτησε το θέμα με τη διεύθυνση του μουσείου μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ.

Αναφέρθηκε ότι ο Ουκρανός Πρέσβης μετέφερε το αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διεύθυνση του μουσείου, να απευθυνθεί διαδικτυακά στους βουλευτές και τους δημάρχους του Ισραήλ, σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: ΗΠΑ-Ρωσία – ΕΕ. Η επόμενη ημέρα(Βίντεο)

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας – Πρόεδρος Strategy International κ. Μάριος Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε σε ΗΠΑ Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την επόμενη ημέρα.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας – Πρόεδρος Strategy International κ. Μάριος Ευθυμιόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε σε ΗΠΑ Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την επόμενη ημέρα.

Φίλης Γ.: Μέγιστο λάθος της Ελλάδας η συζήτηση για αποστολή των S-300 στην Ουκρανία(Βίντεο)

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS, για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και για την είδηση ότι Νατοϊκή χώρα θα στείλει S-300 στην Ουκρανία (focusfm.gr / 13-03-2022). 

Ο κ. Φίλης μίλησε αρχικά για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπως είπε ότι όπως φαίνεται τουλάχιστον 30-40% της Ουκρανίας πλέον έχει περάσει σε ρωσικό έλεγχο. Επεσήμανε ότι το κέντρο βάρους είναι στο Κίεβο που έχει πολιτική και ιστορική σημασία ενώ το Χάρκοβο είναι πολύ μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας λόγω των μετάλλων και όλης της βιομηχανίας, το οποίο, όπως εκτίμησε, θα είναι ένας στόχος που δεν πρόκειται να τον αφήσει η Ρωσία.

Γρίβας Κων.: Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία για Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο(Βίντεο)

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κων/νος Γρίβας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV (11-03-2022). 

Ο κ. Γρίβας αναφέρθηκε το τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ενότητες:  

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 19η μέρα ρωσικής εισβολής

Ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη, γνωστοποίησε η ουκρανική αντιπροσωπεία 

- Η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα, είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου 

- Θα υπερασπιστούμε κάθε μέτρο των εδαφών μας, το νέο μήνυμα Ζελένσκι. 

 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: