Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Αίγινα: Κολυμβητικές ξεναγήσεις στον κρυπτό λιμένα της Αίγινας και παρουσίαση της εφαρμογής Aegina GeoCulture


Η ομάδα του Aigina Harbour City Project σας προσκαλεί στην παρουσίαση και υποβρύχια ξενάγηση στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αίγινας. 

Η Νέα Υόρκη έχει Πλατεία Αθηνών, και εκεί φυσάει… ελληνικός αέρας


Στιγμιότυπο από την ελληνική βραδιά στην Πλατεία Αθηνών που βρίσκεται στην Αστόρια (φωτ.: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας)

Ξεκίνησαν οι ελληνικές βραδιές, γεμάτες μουσική και τραγούδι

Οι ευκαιρίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε έναν κόσμο που αλλάζει


Την Τρίτη 02 και την Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024, διεξήχθησαν εκπαιδευτικές βολές κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους
EUROKINISSI
Χωρίς να καθίσταται όμηρος φοβικών συνδρόμων και αδράνειας, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Πέτρος Θωμόπουλος, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους


(Εικ.: PN)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα και μάλιστα απροκάλυπτα, κατά της Ελλάδας.

Τα ελληνικά πλοία θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο


Σήμερα τα ελληνικά πλοία και αεροπλάνα θα έπρεπε να βρίσκονται στην Κύπρο και όχι να  επιτρέπουμε στον Ερντογάν να πραγματοποιεί μια νέα «εισβολή» με δεκάδες πλοία και ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλάει για «δύσκολη μέρα» και να κλαψουρίζουμε για νέες συνομιλίες. Ντροπή.

του Γιώργου Καραμπελιά

Η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, η νέα Επιτροπή και το όφελος για τη Λευκωσία


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε ότι σ’ αυτή τη φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, και το Ευρωκοινοβούλιο ειδικά, επιλέγει μια σταθερή πορεία αποφεύγοντας τις περιπλοκές σε όλους τους Θεσμούς. 

Τέλος το συρματόπλεγμα της Πράσινης Γραμμής;


Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αφαίρεση του φράχτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Στενότερη συνεργασία ΕΑΒ και ΕΚΠΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές τεχνογνωσίας της χώρας, συνεχίζει τις επιτυχείς συνεργασίες με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. 

Αναδίπλωση ΥΕΘΑ για τις φρεγάτες Constellation

Γιάννης Νικήτας

Σε σημερινό του άρθρο στον ιστότοπο libre.gr ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας αναφέρει τα κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν και είναι σε εξέλιξη για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ αυτών τονίζει το μελλοντικό πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation. 

Αρχύτας: Πέταξε το iron bird και βούλωσε στόματα και έπεσαν… σαγόνια

Πλέον μένει να περάσουν οι σχετικές ρυθμίσεις στο πρωτότυπο αερόχημα.

Διονύσης Αντωνέλλος

FDI: To 2025 θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα στο Πολεμικό Ναυτικό – Σε ισχύ η πρόταση για 4η με κόστος 1 δισ. ευρώ


Εντός χρονιαδράμματος θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα FDI «Βelharra» με το όνομα «ΚΙΜΩΝ» στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.

Με το νεώτερο ραντάρ AN/APG-85 τα ελληνικά F-35A


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το σπουδαιότερο πρόγραμμα προμήθειας αμυντικού υλικού που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στην συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου, ήταν αυτό της μίας Μοίρας 20 μαχητικών F-35A Lightning II, με προαίρεση για την προμήθεια 20 επιπλέον.

Δύο ακόμη μαχητικά F-16 Viper στην πίστα της 340 Μοίρας «Αλεπού»: Δύσκολη επιχείρηση εξορθολογισμού στο πρόγραμμα εθνικής σημασίας της Πολεμικής Αεροπορίας


Εικόνα από την απόδοση στην πολεμική Αεροπορια του 20ο F-16 Viper από την ΕΑΒ και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Πηγή: Lockheed Martin

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal- Αθήνα

Ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16 Viper εισήλθαν στο βαφείο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για «μερική», όπως γίνεται γνωστό, βαφή και στη συνέχεια ν’αποδοθούν στον χρήστη τους, δηλαδή στα γεράκια της 340 Μοίρας «Αλεπού».

Ανεβάζει ταχύτητα το πρόγραμμα για τις «οχιές του Αιγαίου»


Ύστερα από μία καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper επιταχύνει και πάλι, με την ΕΑΒ να παραδίδει την 20η «οχιά του Αιγαίου».

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Κόκκινη κάρτα» και στα αμερικανικά μεταχειρισμένα C-130 της λίστας Μπλίνκεν


*Του Κώστα Σαρικά 

Αρνητικό φέρεται να είναι το Αεροπορικό Επιτελείο στην απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των δύο αμερικανικών μεταχειρισμένων μεταφορικών αεροσκαφών C-130σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.gr.

Αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ ότι η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη γραμμή άμυνας, όχι στρατηγικό βάθος;


Στη δημόσια επιβεβαίωση ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ισχυρή, βαθιά και ότι βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όμως, σε πρακτικό επίπεδο, και ειδικά σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την ιδεατή κατάσταση που περιγράφηκε. Απαιτείται, δε, αναπροσαρμογή της ελληνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ένα αυξημένης ρευστότητας γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Μπελέρης: «Δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας μου, επιστρέφω στη φυλακή»

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Την πρώτη ραδιοφωνική του συνέντευξη μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Στρασβούργο, έδωσε στο Κανάλι Ένα 90,4 ο Φρέντι Μπελέρης.

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας καλεί την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών


Οι Αλβανοί βουλευτές στήριξαν ομόφωνα μια πρόταση την Πέμπτη που καλεί τη γειτονική Ελλάδα να καταργήσει έναν νόμο 84 ετών που κηρύσσει κατάσταση πολέμου με την Αλβανία.

Αλβανίδα Ιστορικός: Να κηρυχθεί «non grata» ο Μπελέρης- υπάρχει σχέδιο ‘ελληνοποίησης’ της Χειμάρρας!


Ιούλιος 18, 2024. Ελλάδα.

Ο Φρέντι Μπελέρι να κηρυχθεί «non grata», καθώς υπάρχει σχέδιο ελληνοποίησης της Χειμάρρας, δήλωσε σήμερα η Αλβανίδα ιστορικός Έλενα Κοτσάκι, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στο «Studio Live»  του Arbër Hitaj, στο Report TV.

Το πρωί ο Ερντογάν στα κατεχόμενα, το απόγευμα ο Μητσοτάκης στη Λευκωσία – Τι θα πουν οι δύο ηγέτες


Αλεξία Τασούλη

Αμφότεροι οι ηγέτες είναι προετοιμασμένοι να στείλουν τα μηνύματά τους, ανήμερα της θλιβερής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αγορά 40 Eurofighter δυνητικού κόστους € 8-10 δις, σύμφωνα με το «Bloomberg»


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg» η Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα έγιναν σχετικές συζητήσεις στην πρόσφατη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου). 

Γ. Γεραπετρίτης: Η διαιώνιση του σημερινού status quo και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού


«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την παράνομη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, με πρόφαση το τυχοδιωκτικό πραξικόπημα της χούντας εναντίον του νόμιμου Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο».

Βανδή: Προσβολή να τραγουδήσω με φόντο τον Κεμάλ 50 χρόνια από εισβολή Κύπρο


Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε προχθες βράδυ η απόφαση της Δέσποινας Βανδή να μην εμφανιστεί σε συναυλία της στη Σμύρνη καθώς στη σκηνή είχαν αναρτηθεί γιγαντοαφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ και η τουρκική σημαία

“Ελλάδα μην δοκιμάζεις την υπομονή μας”


Άνω… ποταμών είναι το σημερινό εξώφυλλο της τουρκικής εφημερίδας Soczu. «Ελλάδα μην δοκιμάζεις την υπομονή μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο εξώφυλλο της εθνικιστικής εφημερίδας, στο οποίο καταγράφονται οι «τρεις τουρκικές προκλήσεις», μεταξύ αυτών και την αποχώρηση της Δέσποινας Βανδή από τη συναυλία στο Τσεσμέ:

Προκαλούν οι Τούρκοι για την εισβολή στην Κύπρο- «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ»


Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι 50 χρόνια μετά την εισβολή τους στην Κύπρο

«Κρεσέντο» προκλήσεων από Τουρκία: Αποκαλεί την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση»


Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, η οποία, μια ημέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ανήρτησε βίντεο με αποσπάσματα από την εισβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας την «Ειρηνευτική Επιχείρηση».

Economist: Η διαίρεση της Κύπρου φαντάζει να είναι επ' αόριστον


Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει στον υπότιτλο πως «οι Έλληνες και οι Τούρκοι του νησιού μοιάζουν ευχαριστημένοι, για την ώρα, να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο»

Λονδίνο, του Θανάση Γκαβού

Ψήφισμα της τουρκικής βουλής ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους λίγο πριν από την 50ή επέτειο της εισβολής


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Τουρκικές επισημάνσεις για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’


Ιούλιος 19, 2024. Ελλάδα.

Άγκυρα.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θαλάσσια λεκάνη που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις περιφερειακές χώρες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις στην ιστορική διαδικασία και κατέχει εξαιρετικά σημαντική θέση για το μέλλον της χώρας μας με τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση», γράφει στα τουρκικά media  η αρθρογράφος Αϊσά Τόλα.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο «απαγορεύει» την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και ως μέρος διαπραγματευτικού διακανονισμού


Σύμφωνα με την Κνεσέτ, «η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στην καρδιά της Γης του Ισραήλ θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή, θα διαιωνίσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή»

Ισραήλ: Θα πληρώσουν οι υπαίτιοι για το πλήγμα στο Τελ Αβίβ


Νωρίτερα οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με drone στην ισραηλινή πρωτεύουσα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με drone εναντίον του Τελ Αβίβ

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ με drone, με τις ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες.

Έλυσε το πρόβλημα η Microsoft που προκάλεσε χάος σε όλο τον κόσμο


Ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο από το blackout του τεχνολογικού κολοσσού, η ίδια δηλώσει η υποκείμενη αιτία επιδιορθώθηκε. Μικρά προβλήματα στην Ελλάδα.

Ζελένσκι για παραδόσεις F-16: Θα επιταχυνθούν με τη συνδρομή της Πολωνίας


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Πολωνία έλαβε μια απόφαση που θα επιταχύνει τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, χωρίς όμως να διευκρινήσει ποια είναι αυτή.

Ισχυρισμός Al Jazeera: Η Ελλάδα θα πουλήσει στις ΗΠΑ 32 παλιά μαχητικά F-16 Block 30 – Θα αναβαθμιστούν και θα σταλούν μετά στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι τα έχουν επικηρύξει


FILE PHOTO: Τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας “Κεραυνός” είναι τ’ αεροσκάφη που έχουν κλείσει σχεδόν 35 χρόνια καθημερινής παρουσίας στον ουρανό του Αιγαίου, ενώ η Μοίρα έχει γράψει ίσως τις περισσότερες ώρες αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Ρωσικές εταιρείες προσφέρουν χρηματικά έπαθλα για την καταστροφή των αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon, παροτρύνοντας τα στρατεύματα να απομακρύνουν τα δυτικά αεροσκάφη, που θα εμφανιστούν σύντομα πάνω από τον ουρανό της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Βρετανούς υπουργούς, μια σπάνια εμφάνιση ξένου ηγέτη σε υπουργικό συμβούλιο η οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ελπίζει να υπογραμμίσει τη στήριξη του Λονδίνου προς το Κίεβο.

Τι συζήτησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Βρετανία

 Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε χθες στο παλάτι Blenheim στο Oxfordshire, όχι πολύ μακριά από το Λονδίνο και γενέτειρα του θρυλικού Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, ακόμα μια συγκέντρωση ηγετών. Ηταν η 4η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC).

Ο Τραμπ 2.0 θα ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη


Του Lionel Laurent

Σε ένα σημάδι των εξελίξεων που έρχονται για την Ευρώπη, το μέρος που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την εβδομάδα δεν είναι το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. 

Επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι: «Ψηλά» στην ατζέντα ο πόλεμος στην Ουκρανία


Τηλεφωνική επικοινωνία προγραμμάτισαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Παρασκευή (19/07).

Οι πέντε λόγοι που καθιστούν φαβορί την Κάμαλα Χάρις εάν αποσυρθεί ο Μπάιντεν - Tι λένε διεθνή ΜΜΕ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις AP Photo/Matt Rourke

Έντονο είναι το παρασκήνιο που επικρατεί στον Λευκό Οίκο, την ώρα που κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών καταστρώνουν σχέδια υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.