Αμφότεροι οι ηγέτες είναι προετοιμασμένοι να στείλουν τα μηνύματά τους, ανήμερα της θλιβερής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Σε διαφορετικούς χρόνους θα βρεθούν στην Κύπρο οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας το Σάββατο ανήμερα της θλιβερής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα φτάσει στα κατεχόμενα σήμερα το βράδυ και θα αναχωρήσει το Σάββατο το μεσημέρι ενώ ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών μόνο στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ το Σαββάτου.
Στα κατεχόμενα η φιέστα θα ξεκινήσει σήμερα με την ρίψη 50 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και με διάγγελμα του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ. Στη συνέχεια, το βράδυ μεταξύ της 19ης και της 20ής Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο σημείο απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στο Πέντε Μίλι, στα δυτικά της κατεχόμενης Κερύνειας, η καθιερωμένη αγρυπνία, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρωί της 20ής Ιουλίου, με πρωινή προσευχή.
Αποκορύφωμα των πανηγυριών θα είναι η «στρατιωτική παρέλαση» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Παρών και ο πρόεδρος της Τουρκίας, κι άλλοι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία καθώς και ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ αυτών, από το Αζερμπαϊτζάν.
Όμως αμφότεροι οι ηγέτες είναι προετοιμασμένοι να στείλουν τα μηνύματά τους με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει σε θέσεις που απέχουν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το υπόμνημα για ανεξαρτησία «τουρκοκυπριακού κράτους», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος που ενέκρινε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση είναι ενδεικτικό.
«Η θέση που δικαιούται το τουρκοκυπριακό κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», αναφέρεται. Το ψήφισμα αναφέρεται στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την οποία αποκαλεί «ειρηνευτική επιχείρηση» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «ημέρα ειρήνης και ελευθερίας» του «τουρκοκυπριακού λαού».
«Η 20ή Ιουλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος αντιστάθηκε στον πόνο και τις δυσκολίες που υπέφερε για χρόνια με θάρρος και υπομονή. Είναι το σύμβολο της προστασίας των δικαιωμάτων κυριαρχίας και της ισότητας στο νησί», υποστηρίζεται στο ψήφισμα.
Προστίθεται ότι «η νίκη που πέτυχαν οι ηρωικοί στρατιώτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι Κύπριοι μουτζαχεντίν χέρι - χέρι ήταν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και οι δηλώσεις του αναμένεται να είναι ξεκάθαρες σε φορτισμένο τόνο λόγω της ημέρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε εκτενώς και η ενόχληση της Τουρκίας από τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, την περασμένη Δευτέρα.
Οι δηλώσεις Δένδια ήταν μόνο η αφορμή. Η κατοχική πλευρά θέλησε να στείλει κάποια προς την ελληνική πλευρά και να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές της. Να θυμίσει την ακραία, μαξιμαλιστική της στάση έναντι της Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου