Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Κολοκοτρώνης: "Αν δεν είμεθα τρελλοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν"

Από τις πηγές μπορεί κανείς να μάθει πολλές λεπτομέριες για τις σκέψεις, τους διαλόγους και τις δράσεις μα πιο πολύ για τον πόθο τον αγωνιστών της επανάστασης.

1. Άφιξη του Άγγλου Φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον στο ελληνικό στρατόπεδο της Τριπολιτσάς (μέσα Αυγούστου 1821)

«Τότε ο Ιγγλέζος, δακρύσας, εφώναξεν: Ευτυχής εγώ οπού είδον με τους οφθαλμούς μου, όσα ανεγίγνωσκον και ήκουον από τους προγόνους μου και από την ιστορίαν. Μακάριος και συ, Υψηλάντα, είπεν εις τον πρίγκιπα. Σύ είσαι ο Λεωνίδας επί της κεφαλής των Σπαρτιατών και ο Θεμιστοκλής και Μιλτιάδης και Περικλής επάνω των Αθηναίων».

Διεκδικεί θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος(Βίντεο)

Την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-27 ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της προσφώνησης του Υπουργού κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί με όλα τα άλλα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέα τουρκική γκάφα… Άσκηση με ΝΟΤΑΜ η δήθεν παρενόχληση!

«Αδειάζουν» τους ανυπόστατους ισχυρούς της Άγκυρας και του ίδιου του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στρατιωτικοί κύκλοι από το Ελληνικό Επιτελείο καθώς όπως σημειώνουν στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX για τις υδρογραφικές έρευνες του Cesme.

Εράν Λέρμαν: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ συντονίζονται για να ακούσει ο Μπάιντεν «μια ενιαία θέση από εμάς»

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ συντονίζονται ώστε να παρουσιάσουν μια ενιαία θέση στη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες επισκέψεις των Ελλήνων ηγετών Ελλάδας και Κύπρου στο Ισραήλ έγιναν σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Εράν Λέρμαν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, σε δηλώσεις του στους Times of Israel υποστήριξε ότι οι συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συντονίζονται για να έχουν μια κοινή θέση για την περιοχή απέναντι στον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Όλη η ανατολική Μεσόγειος διευθετείται έτσι ώστε ο Μπάιντεν να ακούει μια ενιαία θέση από εμάς», υποστήριξε ο Λέρμαν.

“Mavi Vatan” και “TCG Çeşme” για να φοβίσουν! Από ποια κρίσιμα λάθη κινδυνεύει όμως η ίδια η Τουρκία;

Ο συνδυασμός της κίνησης του ερευνητικού “TCG Çeşme” (A599 / το πρώην USNS “Silas Bent”) και της ετήσιας εθνικής άσκησης “Mavi Vatan” (Γαλάζια Πατρίδα), δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού, παρότι η συγκυρία των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η εν εξελίξει, θεωρητικά, διαδικασία των διερευνητικών συζητήσεων με την Ελλάδα, λογικά θα καθιστούσε απαγορευτική μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, η Ιστορία είναι γεμάτη από πετυχημένες απόπειρες στρατηγικού αιφνιδιασμού, οι οποίες στηρίχθηκαν σε αυτό που λογικά θεωρούνταν αδιανόητο. Όπως και τα προηγούμενα που έχουμε στα ελληνοτουρκικά, με παρόμοια σκάφη, με άλλα ονόματα… “Χόρα”, “Σισμίκ”, έρχονται πρώτα στο μυαλό.