Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Στο «Χρονικόν» του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
 
Μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούσε να λείπει μια λεπτομερέστατη αναφορά στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453. Από τις περιγραφές αυτές, αξίζει να σταθούμε στο βράδυ της 28ης Μαΐου, την παραμονή της άλωσης, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης διέβλεπαν το επικείμενο τέλος, την ήττα.

Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος 29 Μαΐου 1453- ένα έντιμο τέλος

Μια σκόνη το μυαλό μου όταν αναλογίζομαι την μορφή σου.
Όταν σκέφτομαι τα βήματά σου, εκείνα τα σταθερά και συνάμα απελπισμένα καθώς τα φαντάζομαι μέσα στην δίνη του αναπόφευκτου του τέλους. Τα βήματά σου τα μετρημένα που καλά ήξερες πού σε οδηγούσαν...

Κλήθηκες να παραλάβεις μια χαμένη αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία μόνο κατ'όνομα, ούτε βασίλειο δεν ήταν πια.
Πού να βασιλέψεις; Σ'αυτήν την πόλη με τα ρημαγμένα τείχη;
(στο τίποτε είν'το βασίλειό σου, στο πουθενά είναι ο θρόνος σου.)
Τι σκήπτρο κρατάς, τι στέμμα έχεις στην κεφαλή, τι χρώμα πορφυρό έχει ο μανδύας σου, πώς είσαι ενδεδυμένος Βασιλέα;
(σκούρο, πιο σκούρο πορφυρό λες κι είναι μαύρο αίμα)
Τίποτε δεν σε τυλίγει εκτός από μια ατέλειωτη νύχτα, μανδύας ολοκέντητος με ελπίδες δεν υπάρχει, το υφάδι του είναι η οδύνη και το στημόνι η απελπισία.
Μόνος να μένεις, ισχνή φιγούρα σε θωρώ στητό να βαδίζεις διαβάτη της σκοτεινιάς και του θανάτου στο δύσβατο το μονοπάτι απαρέγκλιτα.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - Θέμα στα διεθνή μμε

Γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες, αλλά και το πρακτορείο Reuters μιλούν για τον πρωθυπουργό που σταθεροποίησε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ και δεν δίστασε να προχωρήσει σε αντιλαϊκά μέτρα για την οικονομία
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Η οικονομική πολιτική του Μητσοτάκη περιελάμβανε περικοπές στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που τον έκανε αντιδημοφιλή και επέτρεψε στον σοσιαλιστή Αντρέα Παπανδρέου, που υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, να επιστρέψει στην πρωθυπουργία το 1993. Οι προσπάθειες του Μητσοτάκη να μειώσει τον δημόσιο τομέα συνεχίστηκαν τελικά με παρόμοιο τρόπο περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, από τον Αντώνη Σαμαρά», γράφει το πρακτορείο Bloomberg, που φιλοξενεί την είδηση στην πρώτη σελίδα των ευρωπαϊκών θεμάτων του.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το τέλος ενός πολιτικού που σφράγισε μισό αιώνα - Εσβησε στο διαμέρισμα της Ρηγίλλης, όπου έζησε μία ζωή(Βίντεο - Φωτο)

Η κατηφόρα μετά την απώλεια της Μαρίκας, οι δύσκολοι μήνες, η τελευταία επίσκεψη στο γραφείο
Στην οικογένεια Μητσοτάκη, επικρατεί από τα ξημερώματα μια κατάσταση βουβής αναταραχής.

Τα τηλέφωνα χτυπούν διαρκώς από τους αμέτρητους φίλους, αλλά η απάντηση που δίνουν όλοι είναι σχεδόν η ίδια: «Το ξέραμε και προετοιμαζόμασταν. Αλλά όσο κι αν προετοιμαζόμασταν, μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους».

Αλβανία: Πρωτοφανείς προκλήσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Ένα μήνα πριν από τις εκλογές...

Ο γνωστός, ακραίος εθνικιστής Ταχίρ Βέλιου... στοχοποιεί για πρώτη φορά και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και αξιώνει από τις επίσημες αρχές να τον εκδιώξουν από την Αλβανική επικράτεια ως ανεπιθύμητο πρόσωπο! 
Σε νέες πρωτοφανείς προκλήσεις, σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα προχωρά ο γνωστός, ακραίος εθνικιστής Ταχίρ Βέλιου... Με την ανοχή του Αλβανικού κράτους, ο Αλβανός Εθνικιστής στοχοποιεί τώρα για πρώτη φορά και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο αξιώνοντας από τις επίσημες αλβανικές αρχές να τον εκδιώξουν από την Αλβανική επικράτεια ως ανεπιθύμητο πρόσωπο!

Πτώση αεροσκάφους Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας στις Σποράδες

Πτώση αεροσκάφους Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας στις Σποράδες - Σώος ο πιλότος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συνέβη 15 χλμ νότια των Σποράδων.

Στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία και ελικόπτερα που απογειώθηκαν από τη Χίο και τη Λήμνο για την περισυλλογή του πιλότου.

Ανταλλάξτε τις Κυπριακές σας λίρες με ευρώ

Όσοι έχουν ξεχασμένες κυπριακές λίρες από το 2008, όταν η Κύπρος μπήκε στην ευρωζώνη, θα μπορούν να τις ανταλλάξουν για να πάρουν ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας 2016 αναφέρεται: «Η ανταλλαγή τραπεζογραμματίων κυπριακών λιρών με ευρώ συνεχίστηκε και το 2016. Κατά τη διάρκεια του έτους ανταλλάχτηκαν τραπεζογραμμάτια συνολικής αξίας £0,31 εκατ., για το συνολικό ποσό των €0,53 εκατ. Η Κεντρική θα συνεχίσει να ανταλλάσσει τραπεζογραμμάτια κυπριακών λιρών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2017».

Η νίκη του AlphaGo

Του Ν. Λυγερού

Η νίκη του AlphaGo στην Κίνα δηλαδή στη χώρα που γεννήθηκε το Go πριν 4.000 χρόνια ενάντια στον τωρινό πρωταθλητή του κόσμου, δεν είναι απλώς ένα συμβολικό αποτέλεσμα σ' ένα παίγνιο στρατηγικής, είναι μια επιβεβαίωση μιας νέας αρχής στον τομέα διότι ο AlphaGo με την εκδοχή Master συμπεριφέρεται ήδη ως δάσκαλος αφού παρέχει αναλύσεις δεδομένων, προσφέρει νέες ιδέες ακόμα και στα ανοίγματα, ξαφνιάζει συνεχώς τους αντιπάλους του με την ευελιξία του. Έτσι στην πραγματικότητα βλέπουμε στοιχεία μιας υπερδομής που γεννιέται όχι μόνο για να παίξει όπως θεωρούν οι μη ειδικοί του στρατηγικού τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά για να βοηθήσει έμπρακτα την εξέλιξη της Ανθρωπότητας.

Συνέντευξη και δηλώσεις Η. Κονοφάγου και Ν. Λυγερού

Δηλώσεις του Η. Κονοφάγου και του Ν. Λυγερού 
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ΚΡΗΤΗ TV,
28/05/2017