Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μέσα στο εργαστήριο συντήρησης χειρογράφων του Σολωμού


Χειρόγραφο τετράδιο με την «Ωδή εις τον Θάνατον του Λορδ Μπάυρον» του Διονυσίου Σολωμού μετά τη συντήρηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η «Κ» παρακολούθησε τη διαδικασία ενόψει της αυριανής εκδήλωσης, στην οποία τα χειρόγραφα θα εκτεθούν στο κοινό. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Μαύρο μελάνι που έχει γίνει σχεδόν καφέ με τον χρόνο σε καλλιγραφική γραφή με πένα. Χαρτί φτιαγμένο σε κάποιον ευρωπαϊκό χαρτόμυλο με ξεκάθαρο το υδατόσημο προέλευσής του: ένας μικρός λέοντας, ενδεχομένως βενετσιάνικος. Ή μήπως βρετανικός;

25η Μαρτίου - Χίος: Υψώθηκε στο λιμάνι μια τεράστια ελληνική σημαία


25η Μαρτίου: Υψώθηκε το μεσημέρι του Σαββατου, προπαραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, μια τεράστια ελληνική σημαία στο λιμάνι της Χίου.

Καλαμάτα : Το χρονικό της απελευθέρωσης


Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, μπορεί να θεωρηθεί ως η επίτιμη “πρωτεύουσα” του Ελληνικού Κράτους, καθώς ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821 από τον τουρκικό ζυγό.

Κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου η Καλαμάτα γιορτάζει την επέτειο από την απελευθέρωσή της, με πλούσιες εκδηλώσεις και φυσικά την αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης από τους οπλαρχηγούς – ήρωες του 1821!

10. 1715-1821: η Ελληνική Αναγέννηση – το όραμα του Καποδίστρια


Από το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, 25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας.

Μετά την αποτυχημένη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους1683), η συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) και η συνθήκη του Πασάροβιτς (1718) επισφραγίζουν τη σταδιακή υποχώρηση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση αλλά και απέναντι στην Ανατολή, καθώς αρχίζουν οι πόλεμοι με τη Ρωσία και τον Μεγάλο Πέτρο.

Εξισλαμισμένοι πληθυσμοί και ο αγώνας των Ελλήνων το 1821


Νέοι Έλληνες γενίτσαροι σε τέμενος, Ζαν-Λεόν Ζερόμ, 1865
COMMONS WIKIMEDIA

Ο αγώνας ηταν τεράστιος, αφού δεν πολέμησαν μόνον Τούρκους, αλλά 70 λαούς υπό την σκέπη του Σουλτάνου

Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Αρθρογράφος
Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Οθωμανολόγος

ΟΙΟΜΚΩ: Ημερίδα για τα 60 χρόνια από την έναρξη των απελάσεων Ελλήνων υπηκόων από την Πόλη


Σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας

Ολοζώντανη η τραγωδία της Κύπρου, από το 1974 μέχρι σήμερα: Συγκλονιστικό οδοιπορικό στο βουβό και ερειπωμένο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας (video)


Το εσωτερικό του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας. Φωτογραφία: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΕ

Στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, δεν ακούγονται εδώ και 50 χρόνια οι επιβάτες που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, τα καροτσάκια να τρίζουν μεταφέροντας τις βαλίτσες τους, οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα για τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, η χαρά των παιδιών που πήγαιναν να φάνε παγωτό στην καφετερία και να ρεμβάσουν στο μπαλκόνι μαζί με τους γονείς τους την κίνηση των αεροπλάνων.

Έκαναν “woke” τη σημαία της Αγγλίας!


Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει, μέχρι στιγμής, διαδικτυακά για να καταργηθεί η νέα φανέλα της Εθνικής Αγγλίας καθώς η αμερικάνικη εταιρεία αθλητικών προϊόντων Nike έχει επικριθεί έντονα  για το γεγονός ότι στο πίσω μέρος του γιακά υπάρχει μια σημαία με τα χρώματα μπλε, γαλάζιο και μοβ και όχι τα παραδοσιακά της σημαίας του Αγίου Γεωργίου (λευκό και κόκκινο). 

Για Μέση Ανατολή και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα συζητά στα ΗΑΕ ο ΥΠΕΞ


Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, θα είναι στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στα ΗΑΕ o ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

«ΛΟΓΧΗ 2/24»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεκπαίδευση Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στο Αιγαίο


Από την Τετάρτη 20 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΟΓΧΗ 2/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους και Δυτικών Κυκλάδων, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οικονομικά αποτελέσματα THEON INTERNATIONAL PLC για το 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η THEON INTERNATIONAL PLC ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 επιτυγχάνοντας νέο υψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας.

Ελικόπτερα Black Hawk: Τελική συμφωνία για 35 ελικόπτερα – Το κόστος, η υποστήριξη και το χρονοδιάγραμμα


*Του Κώστα Σαρικά

Έγκριση από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης από τον Στρατό Ξηράς 35 καινούργιων ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Η Ελλάδα παίρνει την 4η φρεγάτα Belharra από την γραμμή παραγωγής – Eξελίξεις και με το ECM – ΦΩΤΟ


Εξελίξεις στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FDI – Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, με την Ελλάδα να παίρνει την θέση της Γαλλίας στην σειρά της γραμμής παραγωγής ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζεται το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου – ECM.

Του Χρήστου Μαζανίτη

FDI: Οι Γάλλοι δίνουν την δική τους φρεγάτα στην Ελλάδα

H πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.Naval Group

Μαρία Τσιλινίκου

Οι Γάλλοι αλλάζουν το πρόγραμμα των παραδόσεων των φρεγατών FDI που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της πόλης  Λοριάν, της Naval Group, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

“Ναυτική Αμηχανία” στη Δύση για την αντιμετώπιση της απειλής των USV… αν και “δεν είναι επανάσταση”


Πολλοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία από τις ουκρανικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη αλλαγή στον πόλεμο στη θάλασσα. 

Το βυθισμένο F-16 θα «ζει» για ακόμη 30 ημέρες* Βαθυσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας πιάνει δουλειά κοντά στην Ψαθούρα για να εντοπίσει τον καταγραφέα


Το 528 κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην βάση της Ανδραβίδας ενώ λάμβανε μέρος στην άσκηση Ηνίοχος. Πηγή: Hellasjournal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Για περίπου 30 ημέρες το «528» θα συνεχίζει να «ζει» κάτω από τα νερά, στ’ ανοιχτά των βόρειων Σποράδων, στο Αιγαίο.

Οι νέες γενιές των Γερμανικών Υποβρυχίων με άμεσο ενδιαφέρον για το Πολεμικό Ναυτικό: Από το Type 212Α στα Type 212 CD και Type 212 NFS

Αναστάσιος Παπανδρέου

Τη δεκαετία του 1990 το γερμανικό ναυτικό έψαχνε τον αντικαστάτη των υποβρυχίων Τ-206 που βρίσκονταν σε υπηρεσία. Η σύμπραξη με την Ιταλία δημιούργησε το U-212A ένα υποβρύχιο ικανό να επιχειρεί τόσο στο στενό περιβάλλον της Βαλτικής όσο και στα βαθιά ύδατα της Μεσογείου. Ένα σύνολο δέκα μονάδων κατασκευάστηκε μεταξύ του 2005-2017 για τα δύο ναυτικά, έξι μονάδες για το Kriegsmarine και τέσσερις μονάδες για το Marina Militare.

Ελληνικά λιμάνια εξορύξεων υδρογονανθράκων… Ιδού


Το λιμάνι της Πάτρας θα είναι το πρώτο της χώρας που θα πληροί τις προδιαγραφές για τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Σπίρτζης για τα Τέμπη: «Η Ευρωπαία εισαγγελέας έχει κάνει πλημμελέστατη δουλειά - Υιοθέτησε μια ανώνυμη επιστολή»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. 

Συνταγματικό δικαστήριο Αλβανίας: Να παραμείνει στη φυλακή ο Μπελέρης


Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του μέτρου ασφαλείας, αυτό της κράτησης στη φυλακή που του είχε ορίσει το Ειδικό Δικαστήριο. 

Ερντογάν: Πριν από έναν αιώνα η Άγκυρα έδιωξε τον εχθρό που έφτασε στις πύλες της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τις εθνικιστικές χορδές των κατοίκων της Άγκυρας προσπάθησε να αγγίξει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος

Δυνάμεις των ΗΠΑ κατέστρεψαν τέσσερα drones των Χούθι


Το προηγούμενο 24ωρο, αναφέρει η CENTCOM, τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Η Ελλάδα στέλνει πυραύλους Zuni της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ στην Ουκρανία


Μάρτιος 22, 2024. Ελλάδα.

Η Αθήνα αποφάσισε να αγοράσει και να στείλει ως βοήθεια στην Ουκρανία μια νέα ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Zuni των 127 mm από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Μόσχα: Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και οι ειδικοί λένε ότι ένα παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης, το ΙΚ του Χορασάν είναι εκείνο που βύθισε στο πένθος τη Μόσχα

Η τρομοκρατική επίθεση που επιταχύνει τον εξελισσόμενο πόλεμο


Του Κώστα Ράπτη

Η πυκνότητα των εξελίξεων της Παρασκευής 22 Μαρτίου καταδεικνύει ότι η διεθνής σύγκρουση με αφορμή την Ουκρανία έχει εισέλθει σε φάση φρενήρους επιτάχυνσης.

Πούτιν - Λουκασένκο: Έτοιμοι να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας


Την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σάββατο, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Επιμένει η Ουκρανία ότι δεν ευθύνεται για το μακελειό στη Μόσχα: «Οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης είναι απολύτως αβάσιμη»


Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μικαίλο Ποντόλιακ επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Concert Hall, λέγοντας ότι «οποιεσδήποτε απόπειρες σύνδεσης της Ουκρανίας με την τρομοκρατική επίθεση είναι απολύτως αβάσιμες»

Μητσοτάκης: Βάναυση η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Είμαστε με την ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό


Την έντονη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διάγγελμα Πούτιν για την επίθεση στη Μόσχα: Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι 4 δράστες - Ημέρα εθνικού πένθους η 24η Μαρτίου


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:27

Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. 

Αυτοί είναι οι δράστες του μακελειού στη Μόσχα, σύμφωνα με τον ISIS -Δείτε εικόνες


Το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, μέσω μιας ανάρτησης του ενημερωτικού της δικτύου, Amaq, στο Telegram, μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία.

Μακελειό στη Μόσχα: Φωτογραφία των δραστών δίνει στη δημοσιότητα το ISIS

Ενα απο τα όπλα των δραστών της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall, έξω από τη Μόσχα. Investigative Committee of Russia via AP

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των φερόμενων δραστών του μακελειού κοντά στη Μόσχα μέσω μιας ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά της στο Telegram.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη στο μακελειό της Μόσχας- οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν!


Μάρτιος 23, 2024. Ελλάδα.

«Εμφανίστηκαν φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών που συμμετείχαν στην επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκου.
Ο κατάλογος του υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας της Μόσχας περιλαμβάνει 145 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης» (Nexta tv)

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας» – ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση στο Telegram.