Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ελικόπτερα Black Hawk: Τελική συμφωνία για 35 ελικόπτερα – Το κόστος, η υποστήριξη και το χρονοδιάγραμμα


*Του Κώστα Σαρικά

Έγκριση από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης από τον Στρατό Ξηράς 35 καινούργιων ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών/Επενδύσεων σε συνεργασία με Στελέχη του ΓΕΣ και του Αμερικανικού Στρατού ολοκληρώθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες και τη συνδρομή δύο ακόμη Διευθύνσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Καθώς το πρόγραμμα απόκτησης των αμερικανικών ελικοπτέρων βρίσκεται στην κορυφή των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων με εντολή επίσπευσης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Το Onalert.gr αποκαλύπτει όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας, τα τελικά ποσά, την αποπληρωμή, την υποστήριξη αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Black Hawk

Ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει συνολικά 35 ελικόπτερα UH-60Μ, ενώ 4 από αυτά προορίζονται για τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το κόστος απόκτησης προσδιορίζεται στο 1 δις 149 εκ ευρώ, με την αποπληρωμή να ξεκινά από τη στιγμή των υπογραφών και να ολοκληρώνεται σε 7 χρόνια. Με δεδομένο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί ακόμα και εντός του επόμενου μήνα, η τελευταία δόση προσδιορίζεται εντός του 2031.

Όμως, σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις και για την υποστήριξη των Black Hawk, καθώς είναι ξεκάθαρη η εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για συμφωνία FOS (Follow On Support) σε κάθε αγορά καινούργιου οπλικού συστήματος. Πόσο μάλλον για μια τόσο μεγάλη συμφωνία που αφορά εναέρια μέσα τα οποία προβλέπεται να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για πολλές δεκαετίες.

Black Hawk

Η αρχική υποστήριξη των 35 ελικοπτέρων θα αφορά τα 2 πρώτα χρόνια από την απόκτηση τους με το κόστος να φτάνει τα 125 εκ ευρώ. Ενώ αναμένεται να υπογραφεί και FOS για την εν συνεχεία υποστήριξη διάρκειας 7 ετών, η οποία θα αγγίζει συνολικά τα 70 εκ ευρώ. Έτσι η τελική συμφωνία θα είναι πλήρης με στόχο τις πολύ υψηλές διαθεσιμότητες σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Στη συμφωνία, πλην των 35 ελικοπτέρων, περιλαμβάνονται επιπλέον πέντε κινητήρες Τ-700/401D, σύστημα αυτοπροστασίας και ποσότητα ανταλλακτικών, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για την ΔΕΠ θα έχουν επιπλέον εξοπλισμό, οκτώ συλλογές για ταχεία καταρρίχηση αλλά και τέσσερα πολυβόλα 7.62 mm ανά ελικόπτερο. 

Έπειτα από την έγκριση της συμφωνίας τόσο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής όσο και από το ΚΥΣΕΑ θα ακολουθήσει μια τυπική διαδικασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τις λίγες εβδομάδες, με το ΚΥΣΕΑ να δίνει το τελικό «πράσινο φως» για την υπογραφή της LOA ώστε να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα.

Η υπογραφή της LOA μεταφράζεται ουσιαστικά σε διακρατική συμφωνία με άμεσο αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των slots, τα οποία ήδη έχουν δεσμευτεί για λογαριασμό της Ελλάδα στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρίας Sikorski και στη γραμμή παραγωγής.

Η παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων προσδιορίζεται εντός του επόμενου έτους με το τελευταίο να φτάνει στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2027, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ώστε να αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των γερασμένων UH-1 Huey, AB-205 και AB-205A1 και η αντικατάσταση τους με τα καινούργια Black Hawk.

Black Hawk

H απόκτηση των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk αναβαθμίζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο της Αεροπορίας Στρατού όσο και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Αποτελούν τα πλέον δοκιμασμένα ελικόπτερα παγκοσμίως σε πολεμικές αποστολές με την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky να έχει κατασκευάσει ήδη περισσότερα από 5.000 Black Hawk από το 1974. Χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδόσεις από τουλάχιστον 35 χώρες παγκοσμίως και συνεχώς εξελίσσονται. Με δύο ισχυρούς κινητήρες, ισχυρή θωράκιση, αυτοπροστασία και δυνατότητα χρήσης μια σειράς όπλων χαρακτηρίζονται ως multi mission ελικόπτερα.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου