Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Αυγούστου 1920: Σέβρες, η συνθήκη της “Μεγάλης Ελλάδος” των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών


Υπογράφεται στο δημαρχείο της γαλλικής πόλης των Σεβρών (Sèvres) η ομώνυμη συνθήκη με την οποία διαμελιζόταν η Οθωμανική αυτοκρατορία μεταξύ των νικητών του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βάσει των αποφάσεων της Κοινωνίας των Εθνών, η Μεσοποταμία, η Υπεριορδανία θα τελούσαν προσωρινά υπό βρετανική εντολή μέχρι να οργανωθεί ο κρατικός κορμός που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν την λειτουργική τους ανεξαρτησία. Το ίδιο συνέβη με τις περιοχές Συρίας-Λιβάνου που περνούσαν υπό γαλλική εντολή.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί το Oruc Reis – Ο χάρτης με την παράταξη των πλοίων

Ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το Oruc Reis βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται στην περιοχή.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια, καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα είναι άλλος ένας υπόγειος ωκεάνιος κόσμος - Εντυπωσιάζουν τα νέα στοιχεία

Η Δήμητρα, ο νάνος πλανήτης που αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία, είναι πιθανότατα ένας ωκεάνιος κόσμος και επίσης ήταν γεωλογικά ενεργή μέχρι αρκετά πρόσφατα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.
Τα στοιχεία, που βασίζονται σε παρατηρήσεις του αμερικανικού διαστημικού σκάφους Dawn (Αυγή) μεταξύ 2015-2018, το οποίο ετέθη σε τροχιά σε ύψος μόλις 35 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Δήμητρας, παρουσιάστηκαν σε επτά ξεχωριστές επιστημονικές μελέτες στα περιοδικά Nature Astronomy, Nature Geology και Nature Communications.

ΜΗΝ φοβάστε τον υπό ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και σε αδιέξοδο “μεγάλο ασθενή”… δήθεν υπερδύναμη

Από τη στιγμή που η Αθήνα αντελήφθη, ή μάλλον αποδέχθηκε, ότι η Τουρκία επιδιώκει διά της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος να καταγάγει νίκες, αρπάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να ρίξει ντουφεκιά, έχει αλλάξει και τακτική. Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του περιφερειακού πλαισίου το οποίο οικοδόμησε προσεκτικά και εντός του οποίου κινείται η Άγκυρα, επιδιώκοντας ηγεμονία στην περιοχή.
Του Ζαχαρία Β. Μίχα*
Η υπογραφή του συμφώνου μερικής οριοθέτησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο

Ο Ερντογάν επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών για τη νέα κλιμάκωση

Σαν σήμερα, 10 Αυγούστου 1920, υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών, που δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα και περιόρισε την Τουρκία στα απολύτως «εθνικά» της εδάφη. Συμπληρώνεται ακριβώς ένας αιώνας –10 Αυγούστου 1920 – 10 Αυγούστου 2020– από τη Συνθήκη των Σεβρών.

Σήμερα, επέτειος της Συνθήκης των Σεβρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη νέα NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» στην ελληνική ΑΟΖ.

Όπως επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ahval: Με ποια πλευρά της Ιστορίας είστε κύριε Μπορέλ;

Με ένα σκληρό άρθρο γνώμης απευθύνεται στην Ευρώπη και ειδικά στον Ύπατο Εκπρόσωπό της, Γιοσέπ Μπορέλ, ο διευθυντής σύνταξης της Ahval, Yavuz Baydar.

Ο πολυβραβευμένος Τούρκος δημοσιογράφος, που μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 ζει αυτοεξόριστος στην Ευρώπη, περιγράφει την πολιτική του Ερντογάν στην «καυτή» Ανατολική Μεσόγειο, επικρίνοντας την στάση κατευνασμού που τηρεί απέναντι στην Άγκυρα ο κ. Μπορέλ.
Ολόκληρο το άρθρο του Baydar υπό τον τίτλο «Με ποια πλευρά της Ιστορίας είστε κύριε Μπορέλ;» είναι το ακόλουθο:

Ρωσικό think tank: “Βρετανικός ρόλος για την Τουρκία”… απειλή εθνικής ασφαλείας για την Ελλάδα;

Η πανδημία COVID-19 όχι μόνο δεν επιβράδυνε, αλλά, αντιθέτως, επιτάχυνε τις διεθνείς διαδικασίες. Και συχνά τα κομβικά γεγονότα δεν καλύπτονται σχεδόν ούτε από τα μέσα ενημέρωσης ούτε από τους αναλυτές. Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου, ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο οποίος έχει συνδεθεί με την Τουρκία εδώ και χρόνια, διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή της Secret Intelligence Service (SIS) της MI6. Ας σημειώσουμε ότι η SIS θεωρείται παραδοσιακά ως μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο. Φυσικά, δεν συμβαίνει αυτό μόνο λόγω του γοητευτικού “Πράκτορα 007”. Συμπτωματικά ο Moore έχει το ίδιο επίθετο με τον ερμηνευτή του ρόλου του James Bond.
Του Γιούρι Μαβάσεφ
(ανατολιστής, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Νέας Τουρκίας)
Μετάφραση: Σωτήρης Δημόπουλος
Πηγή: https://vz.ru/
Ο Ρίτσαρντ Μουρ είναι γνωστό ότι έχει τόσο σταθερή όσο και αψεγάδιαστη εμπειρία στο Υπουργείο

Συμφωνία Ελλάδας με την Αίγυπτο: Έτσι μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερους όρους

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Αίγυπτο βρίσκει την Ελλάδα σε νέα αμυντική κινητοποίηση. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν κατά κανόνα πράττει όσα εξαγγέλλει, είναι ίσως θέμα ημερών να εκδηλωθεί νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση, με ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όταν μάλιστα η Άγκυρα δηλώνει ότι οι Έλληνες κορόιδεψαν την Τουρκία και αξιοποίησαν την αποκλιμάκωση για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο, γίνεται αντιληπτό ότι συντόμως το παιχνίδι θα αγριέψει.
Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ*
Ευτυχώς οι υπερβολικοί πανηγυρισμοί για την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης

Ναι η Ελλάδα έχει ευθύνες… αλλά η Κύπρος δεν έχει; Αδιαφορία για άμυνα

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στον εκλεκτό συνάδελφο, Μάριο Πούλλαδο («Σ», 2.8.2020), ήταν ξεκάθαρος: «Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου, που απορρέει από την απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

»Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η