Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η Απελευθέρωση των Σερρών

Εισαγωγή
Η πόλη των Σερρών και οι γύρω περιοχές βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό ήδη από το 1383, εβδομήντα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και μία από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, στις 29 Ιουνίου 1913.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Σέρρες αναδείχθηκαν σε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία. Η ονομασία «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας», που της είχε αποδοθεί, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας για το μεταναστευτικό -Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων που θα εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της

Στο ΣΤΕ για την Μακεδονία!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και σύσσωμες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων, ως όφειλαν και δικαιούνται, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με αίτηση ακύρωσης της εφιαλτικής συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων κ. Ν. Κοτζιά και κ. Δ. Δημητρόφ. Με την Αίτηση Ακύρωσης ζητούμε να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και οι επιστολές που απεστάλησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για άρση του βέτο για την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στους οργανισμούς αυτούς.

Η νέα ανακάλυψη της ΕΝΙ

Του Ν. Λυγερού

Η νέα ανακάλυψη της ΕΝΙ στο θαλάσσιο οικόπεδο Noor της ΑΟΖ της Αιγύπτου κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου έρχεται πρώτα να επιβεβαιώσει τις αναφορές του Ηλία Κονοφάγου και του Αντώνη Φώσκολου και δεύτερον να ενισχύσει όλη τη γεωοικονομική προσπάθεια που υπάρχει γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Η ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος που μπορεί να αποτελεί και το τριπλάσιο του κοιτάσματος Ζορ, το οποίο είναι ήδη υπεργιγαντιαίο, επιβεβαιώνει την ισχυροποίηση της Αιγύπτου ως σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Μακεδονία δεν έχει ανάγκη από πολιτικάντηδες - Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα άρθρα της Συμφωνίας

Η Μακεδονία δεν έχει ανάγκη από πολιτικάντηδες
Του Ν. Λυγερού

Όλο και περισσότερο σε πρώτη μοίρα ο Πρωθυπουργός και ο ΥπΕξ, βλέπουμε πολιτικάντηδες να προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Μακεδονία μας, προς όφελος μιας παράλογης ιδεολογίας που υποστηρίζει πράξεις βαρβαρότητας. Δεν μπορούν όμως να μας πείσουν ότι ένας ολόκληρος λαός λειτουργεί φασιστικά, επειδή προστατεύει την πατρίδα του. Ο ελληνικός λαός δεν δέχτηκε ποτέ την επιρροή σταλινικών προσεγγίσεων περί καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νέο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη - ΥπΕξ Προπαγάνδας

Το νέο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Του Ν. Λυγερού

Το νέο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι το τρίτο που γίνεται σε αυτή την πόλη, δείχνει με χειροπιαστό τρόπο ότι ο ελληνικός λαός δεν παλεύει μόνος του πια αφού και οι επίσημοι φορείς έρχονται μαζί του και μάλιστα ανοιχτά για να δώσουν ένα κοινό αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας. Πολλοί θεωρούσαν ότι οι επίσημοι δεν θα τολμήσουν ν’ αντισταθούν στις ενέργειες του ΥπΕξ κι όμως τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι ο αγώνας έχει εξαπλωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι και οι επίσημοι φορείς και πολιτικοί όλων των βαθμίδων της Μακεδονίας δεν μπορούν να μείνουν άπρακτοι, ενώ κινδυνεύουν τα συμφέροντα της Μακεδονίας σε όλα τα επίπεδα.

Κομματικές απογοητεύσεις και εθνικός αγώνας - Η ομορφιά του αγώνα για την Μακεδονία

Κομματικές απογοητεύσεις και εθνικός αγώνας
Του Ν. Λυγερού

Κάθε νέα πληροφορία που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντικρούει κάθε κομματική προσέγγιση επί του Σκοπιανού και στην ουσία αυτή η ακολουθία κινήσεων αδειάζει εντελώς το Υπουργείο Εξωτερικών. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, ο έλεγχος της πορείας συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε εθνικά κοινοβούλια, η υιοθέτηση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και βέβαια η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα γίνει στο τέλος του 2019 ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, είναι τεράστια εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων που μάλλον δεν είχε υπολογίσει σωστά και ορθολογικά η όλη κομματική προσέγγιση του θέματος.