Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ιωάννης Μεταξάς - o Θάνατος του Εθνικού Κυβερνήτη

Την Τρίτην 28 Ιανουαρίου 1941 ο Βασιλεύς προήδρευσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώνοντας με βαθειά συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά, ζήτησε από τους Υπουργούς να παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα.

Την επομένη το πρωί ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητήν της Εθνικής Τράπεζας, τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά.
Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 1941, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Το ιατρικό ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από 12 Έλληνες ιατρούς ήταν το εξής; 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…


ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΥΠΟ… ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ-ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Του Νίκου Χειλαδάκη
Σίγουρα κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν έβλεπε το δημοσίευμα-ομολογία της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, με την πραγματικά πρωτοφανή και συνάμα εκπληκτική φωτογραφία όπου προβάλλεται ένας Τούρκος ιμάμης να αναγιγνώσκει περικοπές από το Κοράνι στους μουσουλμάνους υπό… την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Σημεία των καιρών;

Το εκπληκτικό αυτό γεγονός έγινε στην περιοχή της Αμάσειας, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί που άλλοι μεν διασώθηκαν φεύγοντας για την Ελλάδα ή την Ρωσία, πολλοί όμως… και με τις ίδιες τις τουρκικές μαρτυρίες παρέμειναν και ίσως εξακολουθούν να ζουν, (οι απόγονοι τους), στα μέρη εκείνα όπου γράφτηκαν πολλές μαρτυρικές σελίδες του ηρωικού Πόντου.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Με επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων προειδοποιεί ο ουκρανικός Στρατός




Aνοικτή προειδοποίηση απηύθηναν πριν λίγο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προς τον προεδρο Β.Γιανούκοβιτς "να λάβει επειγόντως μέτρα για τη "σταθεροποίηση" της κατάστασης στην Ουκρανία όπως αρμόζει στον ανώτατο αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας", αλλιώς ... "θα αναγκαστούν να αναλάβουν οι ίδιες να επιβάλουν την τάξη".
Είναι η πρώτη παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποίες φαίνεται δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν στα ενεργούμενα της ΕΕ και του ΔΝΤ να κυλίσει η χώρα στο χάος και την αναρχία και προειδοποιούν πλέον με στρατιωτικό κίνημα.
Ήδη πρν από δέκα ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr μία ίλη αρμάτων μάχης του ουκρανικού Στρατού είχε σταθμεύσει στα περίχωρα του Κιέβου.

Κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα από τον... Άρη

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες από τα ηλιοβασιλέματα στον Άρη που τράβηξαν οι αποστολές της NASA.
Οι αποστολές στον πλανήτη Αρη έδωσαν την ευκαιρία στην NASA να απαθανατίσει τη μέρα και τη νύχτα του κόκκινου πλανήτη.
Από το Mars Pathfinder που επισκέφθηκε τον πλανήτη Αρη το 1997 μέχρι το Curiosity που κινείται ακόμα στην επιφάνεια του, οι φωτογραφίες από την κίνηση του Ηλιου αλλά και της Γης και του φεγγαριού όπως φαίνονται από τον Αρη είναι πραγματικά μοναδικές, ενώ εντύπωση προκαλεί και η εικόνα με το πέρασμα του δορυφόρου του Αρη Φόβου μπροστά από τον Ήλιο.

Η Ελλάδα της κρίσης: Τελείωσε ακόμα και το χαρτί για τις ταυτότητες

Μετά το πρόβλημα με την έλλειψη στο ειδικό χαρτί για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων στο ελληνικό Δημόσιο τελείωσε και το χαρτί που χρησιμοποιείται για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έφτασε σήμα σε όλα τα τμήματα ασφαλείας της χώρας, βάσει του οποίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω της έλλειψης χαρτιού, θα εκδίδονται μόνο τα απαραίτητα δελτία ταυτότητας. Παράλληλα αναφέρει πως το πρόβλημα δεν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να παραλειφθούν οι νέες παρτίδες.

Σοκ από Economist: Η Τρόικα παγιδεύει την Ελλάδα στον Κάτω Κόσμο

Σκληρή κριτική στην Τρόικα κάνει με δημοσίευμα του ο Economist, παρομοιάζοντας την με τον Κέρβερο, το σκυλί με τρία κεφάλια που στην ελληνική μυθολογία φυλούσε της πύλες του Αδη, του Κάτω Κόσμου. Μάλιστα, αναφέρει πως η Τρόικα «παγιδεύει την χώρα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο. Η τρόικα είναι το τρικέφαλο σκυλί που παγιδεύει την χώρα στον οικονομικό υπόκοσμο». Χαρακτηριστικό είναι πως και το σκίτσο που έχει δημοσιεύσει το περιοδικό (εικόνα), δείχνει ένα σκυλί με τρία κεφάλια που απαγορεύει την έξοδο. 
«Ως φρουρός των δανειστών, που είναι η Τρόικα, δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή» γράφει ο συντάκτης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: «Μήπως το τέρας τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το τέρας έτσι και αλλιώς»;

Τρίτο «χτύπημα» σε μια εβδομάδα από το ΣτΕ -Αντισυνταγματικό το χαράτσι για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μετά τη «βόμβα» με τους ενστόλους και τη φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών, το ΣτΕ ξαναχτυπά, για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το εν λόγω τέλος κρίθηκε αντισυνταγματικό με δυο αποφάσεις του Β' Τμήματος του ΣτΕ, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ΕΤΜΑΕΡ (που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας), αποτελεί φόρο και δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Δεν έκλεισε η συμφωνία Ελλάδας-Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

Διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ, στον απόηχο της συνάντησης Σαμαρά - Πούτιν στις Βρυξέλλες, για την τιμή του φυσικού αερίου.
Και οι δυο πλευρές επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση είναι στη φάση της ανταλλαγής επιστολών - προτάσεων. «Τα περί συμφωνίες είναι σπέκουλα από κύκλους που δεν επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία» ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

Κόντρα για την συγκέντρωση της Χ.Α.

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Δημοσίας Τάξης Νίκο Δένδια και την Χρυσή Αυγή, με αφορμή την συγκέντρωση που έχουν οργανώσει για αύριο τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η συγκέντρωση των ακροδεξιών για τους πεσόντες Έλληνες αξιωματικούς των Ιμίων δεν θα επιτραπεί να πραγματοποιηθεί, για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ρένα Δούρου στην Αττική και Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Αθήνα

Η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε τους πρώτους της υποψήφιους - Πώς κατέληξε ο Α. Τσίπρας στη λύση της "νέας γενιάς" στην Αθήνα μετά τις αρνήσεις κορυφαίων στελεχών - Γιατί ο Γ. Σταθάκης δεν δέχτηκε να είναι υποψήφιος στην ΚρήτηΗ Ρένα Δούρου θα είναι τελικά η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια της Αττικής, ενώ για το δήμο της Αθήνας προκρίνεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ένα μάλλον άγνωστο στέλεχος του κόμματος. Η κυρία Δούρου είπε ναι στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την οριστική άρνηση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία πιέστηκε μεν απ’ όλες τις πτέρυγες, αλλά δεν δέχθηκε. Στο δήμο της Αθήνας υπήρξε επίσης αδιέξοδο μετά τις αρνήσεις πολλών κορυφαίων στελεχών και επιλέχθηκε ο δρόμος της νέας γενιάς. Για τον Πειραιά σίγουρος είναι Θόδωρος Δρίτσας.

Παπαδόπουλος: Δεν θεωρώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός

Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι «από την πρώτη στιγμή» του άρεσε η λογική των 58Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι «από την πρώτη στιγμή» του άρεσε η λογική των 58
Πρέπει πάση θυσία να προσέλθει στο διάλογο με τους «58» η ΔΗΜΑΡ - Η Κεντροαριστερά συρρικνώνεται - Δεν έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, δήλωσε μεταξύ άλλωνΕπιμένει στην άποψή του για άμεσο διάλογο μεταξύ ΔΗΜΑΡ και «58» ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ενώ κράτησε και πάλι αποστάσεις από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι «από την πρώτη στιγμή» του άρεσε η λογική των 58.

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα
Η WSJ αποκαλύπτει πως έγινε «μυστική συνάντηση» στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ελλάδας , παρουσία εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ αλλά και ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, χωρίς όμως την παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, παρ’ ότι ήταν κι αυτός στο Βέλγιο.
Η συνάντηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έγινε μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως ενημερώνει το ρεπορτάζ της WSJ, στην «μυστική σύσκεψη» συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 (ύψους 5-6 δις ευρώ). Επιπλέον, αναζήτησαν τρόπους, με τους οποίους θα "πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα
Πού θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες και πού πυκνές χιονοπτώσεις

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σαββατοκύριακο. Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (02/02) από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τους θυελώδεις ανέμους στο Αιγαίο.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Χάνει τα χθεσινά κέρδη η Wall στη σκιά των αποτελεσμάτων

Dow15.717,50-131,11 -0,83%  



  Nasdaq4.123,1371,70 1,77%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Έντονα πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street διαγράφοντας από την πρώτη κιόλας ώρα συναλλαγών τα χθεσινά τους κέρδη εν μέσω κλίματος απογοήτευσης που διαμόρφωσαν τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι φόβοι αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Δεν κατάφεραν να ανακουφίσουν το κλίμα τα καλύτερα των εκτιμήσεων για τις προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 1,28% ή 208 μονάδες στις 15.642 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P καταγράφει απώλειες 1,07% στις 1.776 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 38 μονάδες ή 0,92% και διαμορφώνεται στις 4.086 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες το Δεκέμβριο, αν και το εισόδημα παρέμεινε σταθερό, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το κόστος εργασίας.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους τον Δεκέμβριο αν και το εισόδημα τους παρέμεινε σταθερό. Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,4% σε προσαρμοσμένη βάση τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση 0,2%.

Τέλος, ο δείκτης προσωπικής αποταμίευσης υποχώρησε στο 3,9% από 4,3% τον Νοέμβριο. 

Σημαντική πτώση κατέγραψε το ΧΑΚ

Λευκωσία: Σημαντική πτώση κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας και του μήνα, το κυπριακό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,24%, υποχωρώντας στις 104,83 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 137.518,46 ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, το κυπριακό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση της τάξης του 2,86% ή 3,09 μονάδες.

Με κέρδη 1,22% έκλεισε ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, «κατοχυρώνοντας» έτσι θετικό μηνιαίο πρόσημο, μετά τις μεγάλες απώλειες που προηγήθηκαν από το υψηλό της 10ης Ιανουαρίου.

Η διήμερη άνοδος -κατά 4,49% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη- έδωσε «ανάσες» στην αγορά, η οποία για διάστημα δύο εβδομάδων βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, εξανεμίζοντας το σύνολο των κερδών που κατέγραφε από την αρχή του έτους.

Η Citi σε έκθεσή της συνέδεσε τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με την εικόνα που διαμορφώθηκε στο διάστημα αυτό στα διεθνή χρηματιστήρια, με «φόντο» της κινήσεις της Fed.