Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Άννα Κωνσταντινίδου: ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ’22. ΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΔΕΟΝΤΩΣ

Της Άννας Κωνσταντινίδου*

Μία αποτίμηση της χρονιάς που μας πέρασε για την Ελλάδα, τι προσδωκούμε από το 2022 και κατά πόσο αυτά που συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορεί να διαμορφώσουν μία κοινωνική συνθήκη.

Αναμφισβήτητα, το 2021 αποτέλεσε μία διπλωματική συνέχεια του 2020 και των επιτυχιών που είχαμε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

1.-Η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας με αραβικές χώρες είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ερμήνευσαν τη συνεργασία μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας ως μία συνθήκη που θα επέφερε πλήγμα στην ήδη συνομολογημένη από το 2020 ελληνο-εμιρατιανή συμφωνία, ωστόσο διαψεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο ότι στόχευε καθαρά στον πρωτογενή τομέα (κυριότατα) και πιο συγκεκριμένα στην εισαγωγή προϊόντων του.

Γ. Καραμπελιάς: Η Τουρκία το 2022 θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει ότι άρχισε το 1922 (Ηχητικό)

Συνέντευξη του Γιώργου Καραμπελιά στον Λάζαρο Μαύρο στην Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου, της 3-1-2022.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Καραμπελιάς επισήμανε:

-Η Τουρκία το 2022 θα επιχειρήσει να εντάξει Ελλάδα και Κύπρο στο δικό της χώρο ελέγχου.

– Η Τουρκία έχει πάγιο στόχο να αναθεωρήσει την συνθήκη της Λωζάνης και η πορεία της αυτά τα 100 χρόνια την βοηθά να το επιχειρήσει.

– Αντιθέτως, η Ελλάδα στον αιώνα που μεσολάβησε, υποβαθμίστηκε σε όλα τα πεδία.

Το 2022 για την Ελλάδα και την Τουρκία

Νίκος Κωνσταντάρας

Τ 2022, εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο λόγω θλιβερών αναμνήσεων, αλλά επειδή η Ιστορία παραμένει ζωντανή, πολυδιάστατη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Η μνήμη διαμορφώνει αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η πραγματικότητα μας δείχνει ότι ό,τι και αν κάνουμε εμείς, ό,τι κι αν πιστεύουμε, μοιραζόμαστε τον χώρο και τον χρόνο με άλλους που δεν έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, τις ίδιες καταβολές, τις ίδιες αφορμές για τη σημερινή τους συμπεριφορά. Ενώ οι Ελληνες θα συλλογίζονται και θα συζητούν για χαμένες πατρίδες, για τον ρόλο ξένων δυνάμεων στην ήττα, για τα

F-16C/D Block 50: Ήρθε η ώρα τους… για SNIPER και τα LINK 16 άλλη μια καθυστέρηση

F-16 Block 50: Το αίσιο τέλος άλλου ενός -άσκοπου- Μαραθωνίου; Τα υπερπολύτιμα συστήματα και όπλα που φέρνει το πρόγραμμα με σημαντική καθυστέρηση, αποκλειστικά ελληνικής υπαιτιότητας. Όπως όλα δείχνουν, η “περιπέτεια” της έγκρισης του εκσυγχρονισμού των 38 ελληνικών F-16C/D Block 50 στο επίπεδο Block 50M (ή Block 50++ Advanced) φτάνει μετά από σχεδόν δύο χρόνια παλινωδιών, στο τέλος της. Πρόκειται για μία πραγματικά αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τη στιγμή που δεν είχε αφενός καμία λογική βάση και αφετέρου γιατί υποτίθεται ότι βασίστηκε σε μία εκτίμηση κόστους, το οποίο κρίθηκε υπερβολικό. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επίσημο, αλλά εκτιμώμενο, περιλαμβάνοντας όπως θα δούμε (ξανά…) εξαιρετικά κρίσιμα συστήματα και όπλα για την ελληνική αποτρεπτική ισχύ. Και τελικά θα στερήσει κρίσιμα συστήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη


Το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται λοιπόν σε τρία δεδομένα:

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις για τον κόσμο και την Ελλάδα το 2022 - Οι πρώτες εκτιμήσεις για μια ακόμη αλλοπρόσαλλη χρονιά.

Αντγος/ Ιπποκράτης Δασκαλάκης
Αντιστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ.

Στο τέλος του 2019 οι διεθνείς εκτιμήσεις συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό ότι ορισμένες από τις εστίες κλυδωνισμών στην παγκόσμια οικονομία θα εξασθενούσαν ή τουλάχιστον, δεν θα επιδεινώνονταν. Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για μια καταρχήν μη κλιμάκωση των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού ήταν το πιθανότερο σενάριο.

Αναμένονταν όμως ότι σημαντικές εστίες αβεβαιότητας, με πιθανή την προοπτική κλιμάκωσης, θα παρέμεναν ενεργές,  με έμφαση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν.

Ανέβασε στροφές ο Δένδιας: Επιτομή του παραλογισμού η πολιτική της Τουρκίας(Βίντεο)

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης «αποτελεί επιτομή του παραλογισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας, η οποία, όπως ανέφερε, «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».
«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στην Αθήνα: Ατζέντα Φυσικό αέριο»- τούρκικο δημοσίευμα

Άγκυρα.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν κατ' ιδίαν το μεσημέρι και στη συνέχεια θα κάνουν κοινή δήλωση. 

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η ατζέντα της συνάντησης ήταν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο .

Σάββας καλεντερίδης: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να το χωνέψουν(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να χωνέψουν, ότι η Ελλάδα αντιστέκεται, εξοπλίζεται και θα διεκδικήσει όσα απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας που ενοχλεί την Τουρκία όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις Ακάρ ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή «Ραντάρ» και στον διευθυντή του Alpha989Radio, Τάκη Χατζή, στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Συρίγος, Λάβδας, Υφαντής, Αμείωτες οι Τουρκικές προκλήσεις. Ο ρόλος των Ελληνικών εξοπλισμών(Βίντεο)

Για τις νέες Τουρκικές προκλήσεις τόσο στο θέμα τις αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ μιλούν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής Κώστας Λάβδας 

Οι καθηγητής μιλούν για την ένταση που προκαλεί στην Τουρκία η αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνικοί εξοπλισμοί και οι διμερείς συμμαχίες της χώρας μας ενώ παράλληλα προσπαθούν να προσεγγίσουν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας 

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ 2022, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ (Βίντεο)

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ 2022, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ- ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ (ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ), ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ (tribune.gr) και ΣΠΥΡΟ ΣΙΔΕΡΗ (Ανεξάρτητο, Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων).