Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η Βουλγαρία κατέβαλε 4,7 εκατ. στη Ρωσία για το «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη»

Μόσχα.

Η Βουλγαρία αποπλήρωσε το χρέος της, των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, προς τη ρωσική πλευρά για την απελευθέρωσή της από το έργο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», όπως ανέφερε το πρακτορείο ITAR Tass,  επικαλούμενο δήλωση του επίσημου εκπροσώπου της «Transneft», Ιγκόρ Ντεμίν.
Η «Transneft», είναι ένας από τους φορείς που εμπλέκονταν  στο σχέδιο «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη» και ένα μέρος του είχε συμφωνηθεί να πληρώσει  και η Βουλγαρία.

Την προστασία των ελληνικών και χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει την λύπη του, γιατί, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει, «τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης μέριμνας για την προστασία τους».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.
Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και η κατεδάφιση των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Δροσουλίτες, ο θρύλος!!!

 

Τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών Κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη, με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους. Εξακόσια παλικάρια πολέμησαν ενάντια σε 8.000 Τούρκους. Αντεξαν περισσότερο από μια βδομάδα αλλά στο τέλος χάθηκαν οι 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 800 στρατιώτες. Οπως λέει ο θρύλος, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φύσηξε κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας "Ορθή Αμμος" και τα σκέπασε. Τις τελευταίες μέρες του Μαίου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ό ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

Από το delfinaki-sunset

Λάρκος=Ηλίας
Σκούντρος=εχθρός
Ταυρώ=υποφέρω
Νηελώ=Κοροϊδεύω
Τσάρουκκας=οισοφάγος
Καλοτάριν=καλός καιρός
Γανοματζής=αυτός που καθαρίζει κατσαρόλες

Προδρόμου: "Ούτε για “πραματευτής” σε λαϊκή υπαίθρια αγορά δεν κάνει ο Χριστόφιας"

Από το sigmalive

Αθέλητη συμβολή του Προέδρου Χριστόφια, ως διαπραγματευτή, είναι ότι με αυτά που πήγε και συνομολόγησε με την Τουρκία, δείχνει ότι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να γίνει στην Κύπρο διζωνική ομοσπονδία. Δε θα μπορούσε, δηλαδή, από μια τέτοιου είδους συμφωνία να προκύψει κράτος λογικά συντεταγμένο και εύρυθμο. Δεν μπορεί να καταλήξει σε δημοκρατικό και στοιχειωδώς δίκαιο πολίτευμα. Αλλά μόνο κάποιο “πολιτειακό τέρας” θα μπορούσε να σημαίνει. Μερικοί από τους τερατώδεις όρους του, φαίνονται στα “συμφωνημένα” και τα “περιγραμματικά” του Δημήτρη Χριστόφια.

Μπακογιάννη: Να κόψουν 300 εκ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις των βουλευτών

Για άθλιο θέατρο σκιών από τους πολιτικούς αρχηγούς έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τα αποτελέσματά της.
"Αυτό που παρακολουθούμε από χθες είναι ένα άθλιο θέατρο σκιών των πολιτικών αρχηγών. Με το μυαλό τους στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων", είπε χαρακτηριστικά.
"Συνομολογούν σε μια κάκιστη συμφωνία και ψάχνουν 300 εκατομμύρια ευρώ που τους λείπουν. Εάν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ ας κάνουν δεκτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να κόψουν 50% από μισθούς και συντάξεις βουλευτών, από το ονομαζόμενο πολιτικό σύστημα",συμπλήρωσε.

Ριτσλ: ‘Ισως κάποιοι μας στείλουν… παλιούς λογαριασμούς (γερμανικές αποζημιώσεις)!

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel, ο καθηγητής του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου London School of Economics (LSE), Άλμπρεχτ Ριτσλ, προειδοποιεί τους Γερμανούς συμπατριώτες του… για το ενδεχόμενο, να αποσπάσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, σε περίπτωση που αποφασίσει να τις διεκδικήσει ακόμη και τώρα.
«Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις», παραδέχεται. Για να προειδοποιήσει στη συνέχεια: «Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις. Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».
«Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χτίζουν» διεκδικήσεις οι Τούρκοι μέσω οθωμανικών μνημείων στη Ρόδο

Nα εμφανισθεί ότι …φροντίζει η Αγκυρα για κάποια  Οθωμανικά  Μνημεία που υπάρχουν στην  Ρόδο επιχειρεί ο ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ρόδο κ. Αϊντίν Ιλχάν Ντουρούσοϊ.
Σε δηλώσεις του στην Milliyet (έκδοση Σμύρνης) υποστηρίζει ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με την Ελλάδα και ότι επιθυμούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας να ετοιμάσουν σχέδιο για τα Οθωμανικά Μνημεία στην Ρόδο.
Ακόμα είπε πως επιδιώκουν και την οργάνωση κοινών δραστηριοτήτων που θα εξασφαλίσει την προσέγγιση. Μάλλον  κύκλοι στην Τουρκία επιθυμούν να εγείρουν θέμα λόγω της κατάρρευσης προ μερικών εβδομάδων τμήματος τοίχου ενός μνημείου από τη συνεχή ραγδαία βροχή  η συντήρηση του οποίου είχε ήδη  ξεκινήσει αλλά λόγω γραφειοκρατίας είχε κάπως μπλοκάρει.

ΣΟΚ: «Τουρλομπούκι» στην Τουρκία με …πράκτορες της ΜΙΤ, κούρδους, ανακρίσεις και ποδόσφαιρο

«Aρτσι-μπούρτζι και λουλάς». Με αυτή τη φράση που χρησιμοποιούμε, συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε γεγονότα, καταστάσεις ή και κείμενα στα οποία επικρατεί χάος, μπορεί κανείς να περιγράψει τι λέει ο τουρκικός τύπος για μια υπόθεση με πολύ πρακτοριλίκι των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με Οτζαλάν, με κόμματα, με διεισδύσεις πρακτόρων της ΜΙΤ με διαμάχη ΜΙΤ με αστυνομία, με δικηγόρους, στημένους …ποδοσφαιρικούς αγώνες  αλλά και την ένοπλη σύγκρουση του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους αντάρτες…Σκέτο …τουρλομπούκι δηλαδή!
Η υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια  από την  κλήση σε κατάθεση, από τον  Αναπληρωτή Αρχιεισαγγελέα κ. Φικρέτ Σετσέν, του  επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Χακάν Φιντάν, του προκάτοχου του κ.Εμρέ Τανέρ και της βοηθού του  κ Αφέτ Γκιουνές, στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση KCK.Εστί δε KCK ο πολιτικός βραχίονας του Κουρδικού ΡΚΚ στις πόλεις. Αλλες εφημερίδες λένε ότι όλοι αυτοί εκλήθησαν ως μάρτυρες και άλλες ως ύποπτοι.

Παίζουν με την αγωνία μας

Παίζουν με την αγωνία μας
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το  newsbomb

Οχτώ ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί κατάπιναν ένα τεράστιο βόδι και μόλις έφθασαν στην ουρά του έγιναν οι Μαυρογιαλούροι του 1950.
Με τις αποφάσεις τους και τα «ναι» τους σε ότι αφορά εργασιακές συνθήκες, απολύσεις και φοροαπαλλαγές ουσιαστικά συνυπογράφουν τη θανατική καταδίκη που επιβάλλει η Τρόικα τουλάχιστον για δύο γενιές Ελλήνων (των σημερινών 20άρηδων- 40άρηδων).
Έφαγαν δηλαδή αμάσητα τα 15 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν μέχρι το 2015 κι έγιναν επαναστάτες ποπολάροι για 300 εκατ. ευρώ που η Τρόικα ζητάει να βρεθούν από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις ή και σε κύριες αν χρειαστεί.

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφή στο Eurogroup Συμφώνησαν σε όλα στο... 91' οι αρχηγοί!

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες βάρυναν στην τελική στάση των αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Το υπογράμμισαν από το πρωί με δηλώσεις τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Οι δανειστές δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν μαύρες τρύπες και γκρίζες ζώνες στη συμφωνία.

Στο τραπέζι μπήκε και η κατάρρευση της κυβέρνησης . Η λέξη εκλογές ανέβηκε στην πολιτική ατζέντα ενώ οι βουλευτές στη Βουλή απειλούν με καταψήφιση της συμφωνίας.

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες Αμφισβητούν οι δανειστές τη "συμφωνία" των αρχηγών!

Το κλίμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν από το πρωί της Πέμπτης οι Γερμανοί είναι ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για το ελληνικό δάνειο. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετωπίζει κλίμα καχυποψίας για τη συμφωνία των αρχηγών.

Κωδικοποιώντας, τα βασικά σημεία της εξελισσόμενης διαβούλευσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και των δεκαέξι ομολόγων του από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

Παραιτήθηκε ο Γ.Κουτσούκος - Η επιστολή παραίτησης

Υπέβαλε την παραίτηση του ο Γιάννης Κουτσούκος από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουτσούκος δεν γνώριζε τίποτα για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Γ.Κουτσούκου:

Σκακιστικό παράδειγμα ενός συνεργατικού παιγνίου

P. Gazzano, Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Στο πλαίσιο του οράματος του John Nash για τα συνεργατικά παίγνια μη μηδενικού αθροίσματος, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον μας για το σκάκι. Σίγουρα, αυτό το τελευταίο είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη θεμελιώδη ιδιότητα επιβάλλοντας τον κανόνα της συνεργασίας των δύο παικτών. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου είναι να συνεργαστούν οι δύο παίκτες προκειμένου να πετύχουν το συντομότερο δυνατό mat. Σε αυτόν τον τομέα της έρευνας, μελετήσαμε την ειδική περίπτωση όπου ο ένας από τους δύο παίκτες δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει παρά μόνο ένα ίππο αποκλειστικά για να κάνει mat όσο το δυνατόν συντομότερα στον άλλο παίκτη.
Για να αναδειχθούν οι περιορισμοί αυτού του προβλήματος μελετήσαμε συνδυασμούς με mat σε 5 κινήσεις, μετά σε 4 κινήσεις και τέλος σε 3 κινήσεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΝΟΜΟ!!!

Τα περισσότερα ιστιολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση… Πριν μερικές μερες(26/1/2012) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα “πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο”, που στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ... ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος. Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους. Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος… Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο.

Πρώτα υπογραφή και μετά φυλακή οι πολιτικoί! Δήλωση-βόμβα από "παπαδημικό"


Πρώτα τους βάζουν να υπογράψουν και να πάρουν την ευθύνη της καταστροφής και μετά θα τους βάλουν και φυλακή: Με μια δήλωση-βόμβα στην οποία αναφέρεται ευθέως σε ποινικές ευθύνες όσων οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή δεινή κατάσταση ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Σταυρόπουλος δείχνει την πολιτική γραμμή που προτίθενται να ακολουθήσουν οι τροϊκανοί.
Είναι η λεγόμενη "τακτική του χαρτομάντηλου": Πρώτα το χρησιμοποιούμε και μετά το πετάμε. 'Αλλωστε για να έχει μεγαλύτερη τύχη (λέμε, τώρα...) το κόμμα της τρόϊκας που ετοιμάζεται με άξονα την κυβέρνηση παπαδήμου πρέπει να καταδειχεθί ότι είναι απατεώνες οι νυν πολιτικοί, ακόμα καιι αυτοί που υπέγραψαν την επαίσχυντη συμφωνία.

Σκηνικό Κοσσόβου "στήνουν" οι εξτρεμιστές της μειονότητας στην Θράκη


Το κατάλληλο κλίμα προς την "Κοσσοβοποίηση" της ελληνικής Θράκης διαμορφώνουν με τις προκλητικές τους θέσεις εξτρεμιστικά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή την ώρα που στην Αθήνα η τρόϊκα έχει μετατρέψει ήδη την κεντρική διοίκηση σε κυβέρνηση ακοικίας.
Άνθρωποι που η ελληνική κοινωνία τους έδειξε εμπιστοσύνη και τους περιέβαλε με ανοχή ακόμα και για τις ακραίες πολλές φορές θέσεις τους, συνεχίζουν να προσπαθούν να σπείρουν την διχόνοια το μίσος και την σύγκρουση μεταξύ των φιλήσυχων χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Θράκης με απίστευτες σκληρές, ψευδείς και προβοκατόρικες κακουργηματικού χαρακτήρα τοποθετήσεις τους.
Και όλα αυτά την στιγμή που η προσοχή των πάντων είναι στραμμένη στις δραματικές εξελίξεις που οδηξγούν σε εκπόίηση της εθνικής κυριαρχίας

Τι μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η μη συμφωνία με την τρόικα

Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίμεναν με ανυπομονησία τις ελληνικές εξελίξεις και κατέγραψαν, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οπότε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με τους δανειστές, τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Όλα, ανεξαιρέτως στέκονται αναφέρουν ότι στα περισσότερα ζητήματα Ελλάδα και τρόικα τα κατάφεραν, επιτέλους να βρουν κοινό έδαφος, όμως, επίσης σε όλα, τονίζεται η μη εύρεση χρυσής τομής στο έλλειμμα των 3,3 δισ. Οι δανειστές είχαν προτείνει το ψαλίδισμα των βασικών συντάξεων, όμως, η πολύωρη συνάντηση Παπαδήμου και Βενιζέλου με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς δεν έφερε το αναμενόμενο –για την τρόικα- αποτέλεσμα.

«Αρμαγεδών» νέων μέτρων

«Μαχαίρι» στους βασικούς και τους κατώτατους μισθούς, περικοπές επιδομάτων, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες προτείνουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στο κείμενο της τρόικας που πήραν στα χέρια τους χθες οι πολιτικοί αρχηγοί προβλέπονται:

• Μειώσεις στις συντάξεις:

1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012

Α.Αλταφάζ: Δεν υπάρχει προθεσμία των 15 ημερών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ real.gr

Αμαντέου Αλταφάζ: «Δεν γνωρίζω για καμία δεκαπενθήμερη προθεσμία. Το διάβασα κι εγώ στα μέσα ενημέρωσης, όπως κι εσείς. Το ελέγξαμε με τους συνεργάτες μας και κανένας δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο». Αυτό απάντησε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, σε σχέση με την υποτιθέμενη προθεσμία για να κλείσει το θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει σήμερα το οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με την ουσία των μέτρων και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η τρόικα, «αν το κάνουν άλλοι κακό γι’ αυτούς» κι επεσήμανε ότι «οι επικεφαλής της τρόικας κοινοποιούν τα ευρήματά τους στους πολιτικούς της προϊσταμένους.

Ελαφρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Ελαφρές πιέσεις δέχεται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω των μικρών απωλειών που παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές.

Στις 12.51, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 348,85 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,97%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 υποχωρούσε στις 122,58 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,87%.

Την ίδια ώρα η ημερήσια αξία των συναλλαγών βρισκόταν στις 386 χιλιάδες ευρώ.
Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημειώνει μόνο ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,31%.

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμου μετά το... ξενύχτι

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr


Με εναλλαγές προσήμου εκατέρωθεν των 800 μονάδων κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το χθεσινό... ξενύχτι.

Οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ βρίσκονται στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες που έφτασαν νωρίτερα το -7,62%.

Το ταμπλό «ζυγίζει» τις δυσκολίες που παραμένουν ως προς την επίτευξη της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν τραπεζικά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ προς ΔΕΚΟ να εντάσσονται στο PSI.

Ακούστε το καλά ...





                                                                                ΤΑ ΑΝΗΛΙΑ

Περί ευρωπαϊκών στρατηγικών

Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Πριν αναφερθούμε στις ευρωπαϊκές στρατηγικές, οφείλουμε να μιλήσουμε για την χρήση του πληθυντικού, όχι στο επίπεδο της λέξης στρατηγική, μέσα σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει τίποτα περίεργο, αλλά περισσότερο στον προσδιορισμό του ευρωπαϊκού. Εάν περιοριζόμασταν στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απλή προσθήκη της λέξης Ένωση, θα δικαιολογούσε τον τίτλο χωρίς να υπάρχει ανάγκη άλλης αιτιολόγησης. Ωστόσο δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Εάν περιοριζόμασταν στην απλή γεωγραφία, τότε θα έπρεπε να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι και οι μάχες που θα βρίσκονταν εκτός αυτού του πλαισίου. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Ειδάλλως θα εντασσόμασταν αποκλειστικά στο ιστορικό πλαίσιο, τότε θα διακινδυνεύαμε να πέσουμε εύκολα μέσα στην παγίδα του αναχρονιστικού. Στην πραγματικότητα, το πλαίσιό μας είναι αυτό της ευρωπαϊκής ποικιλίας.

Η Ελλάδα αγωνιά, η Wall Street περιμένει



  Dow12.883,955,75 0,04%  



  Nasdaq2.915,8611,78 0,41%  

Η Wall Street χθες
Στο παιχνίδι αναμονής των ελληνικών αποφάσεων συμμετείχε η Wall Street, με τους δείκτες σε στενό εύρος διακύμανσης καθ΄ολη τη διάρκεια των συναλλαγών αλλά και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της ελληνικής κυβέρνησης. Μικρά κέρδη οδήγησαν τον Dow Jones σε νέα υψηλά.

Η ημέρα ήταν πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα, που όμως μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, εν αναμονή της οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,04% ή 5,75 μονάδων κλείνοντας στις 12.883,95 μονάδες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου του 2008. Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,41% ή κατά 11,78 μονάδες φτάνοντας τις 2.915,86 μονάδες. O S&P 500 κέρδισε 2,91 μονάδες ή 0,22% φτάνοντας στις 1.349,96 μονάδες.

Στην κόκκινη περιοχή του ταμπλό βρέθηκε ο κλάδος ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο παρέδωσε τα κέρδη που κατέγραφε τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αύξηση 12% σημείωσαν τα κέρδη της Walt Disney Co. για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, διαμορφούμενα στα 1,46 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία κατέγραψε καλές επιδόσεις στα θεματικά της πάρκα και αυξημένα έσοδα από τα καλωδιακά δίκτυα. Τα έσοδα σημείωσαν μικρή πτώση 1% στα 10,78 δισ. δολ.

Στο φως τα νέα σκληρά μέτρα Σοκ και δέος προκαλούν τα μέτρα που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, σημεία της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο φως τα νέα σκληρά μέτρα
Με βάση τη συμφωνία, ο βασικός μισθός για όλους τους εργαζόμενους μειώνεται κατά 22%, ενώ για τους νέους κατά 32%. Το κείμενο προβλέπει μείωση στις συντάξεις, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, κατά 15% στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και ένα 7% για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ.
Η μετενέργεια των συμβάσεων διατηρείται για τρεις μήνες, έναντι έξι μηνών, ενώ εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση σε αυτό το διάστημα, ως βάση ορίζεται ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.
Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος, ενώ οι ωριμάνσεις «παγώνουν», μέχρι να μειωθεί η ανεργία σε επίπεδα κάτω του 10%. Επίσης, καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.