Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

ΥΠΠΟ: Δρομολογείται η ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών


Δυτικό τμήμα αρχαίας πόλης Δελφών

Την ανάδειξη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης των Δελφών εντάσσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο σύνολο των έργων που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. 

Φεμινισμός & Βιντεοπαιχνίδια


Ο φεμινισμός σχετικά πρόσφατα αποφάσισε να εισβάλει στα βιντεοπαιχνίδια. Το Last of us είναι ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών και απόδειξη ότι το είδος είναι μια νέα μορφή τέχνης μη ακόμα αποδεχτής από τους κλειδοκράτορες της κουλτούρας.

Θεσσαλονίκη: Έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην του


– Την χώρισε και κακοποίησε τον σκύλο του για εκδίκηση

Woke: Η αποδόµηση του ευρωπαϊκού –ελληνικού;– πολιτισµού


Απόσπασμα από την εισαγωγή των Γιώργου Καραμπελιά & Γιώργου Ρακκά στο βιβλίο, woke- Η καθολική αποδόμηση που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Προσφάτως, τον Ιανουάριο του 2022, η συγγραφέας της σειράς των βιβλίων του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αποκλείστηκε από την προβολή του έργου «Χάρι Πότερ: 20th Anniversary – ​​Return to Hogwarts», με πρωτοβουλία της Warner Media, γιατί είχε προβεί σε δηλώσεις που υποστήριζαν την… ύπαρξη γυναικείου φύλου και θεωρήθηκαν τρανσφοβικές! 

Τούρκοι αιχμάλωτοι πολέμου πριν την Μικρασιατική Καταστροφή – Δείτε πως τους φρόντιζαν οι Έλληνες


Βίντεο που δείχνει Έλληνες στρατιώτες να φροντίζουν Τούρκους αιχμαλώτους σε ελληνικό στρατόπεδο της Σμύρνης.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Μενέλαος Μενελάου: Προσπάθεια ε/κ πλευράς για «όσο το δυνατόν πιο καλό αποτέλεσμα» στην τριμερή


Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει η τριμερής συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, “να αποφέρει ένα όσο το δυνατό πιο καλό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής για το Κυπριακό Μενέλαος Μενελάου.

Στην αεροπορική βάση στην Πάφο μαζί με Αμερικανούς Γερουσιαστές ο ΠτΔ (pics)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με Αμερικανούς Γερουσιαστές στην αεροπορική Βάση, στην Πάφο – Εξήραν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή

Ποιο ήταν το “αμάρτημα” των Κυπρίων ακτιβιστών που συνέλαβε η κυπριακή αστυνομία;


Συνήψαν δικοινοτική ομάδα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Να συλληφθούν πάραυτα

του Άριστου Μιχαηλίδη 

Επέστρεψε στη Λεμεσό το αμερικανικό πλοίο USS Wasp (pics)


Μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεχών επιχειρήσεων στη θάλασσα, έφτασε χθες στη Λεμεσό το πλοίο USS Wasp (LHD 1) των ΗΠΑ.  

Παρατείνεται το ανώτατο ηλικιακό όριο για τους ΕΠΟΠ: Μέχρι το 2026 θα έχουν κατασκευασθεί 800 κατοικίες για τα στελέχη, δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, αναφέρθηκε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως το οικιστικό πρόγραμμα, για το μετανεστευτικό τους επαγγελματίες οπλίτες, την Μέση Ανατολή αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Πολεμικό Ναυτικό: Οι Γάλλοι παρουσίασαν το Scorpène ως δυνητική επιλογή νέων υποβρυχίων (Video)


Γιάννης Νικήτας

Γιάννης Νικήτας, Ανταπόκριση από τp Cherburg.

Ιδιαίτερα περιεκτική ήταν η παρουσίαση των στελεχών της Naval Group αναφορικά με τη δυνητική προοπτική πρόσκτησης νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. 

Ramstein Flag 24: Εντυπωσιακή PhotoEX στην Πελοπόννησο και γκρίνια στην Τουρκία – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Με εντυπωσιακά περάσματα και χαμηλές πτήσεις πάνω από το ανάγλυφο, τις ακτές και τα φαράγγια της Πελοποννήσου, τα μαχητικά που συμμετέχουν στην κορυφαία αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, «Ramstein Flag 24», πραγματοποίησαν για πρώτη φορά συνδυασμένη αποστολή Photo EX. Στην Τουρκία, δεν λέει να κοπάσει η γκρίνια που γι’ ακόμη μία φορά βρίσκεται εκτός ασκήσεων των κορυφαίων αεροποριών του ΝΑΤΟ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ξεκινούν οι εν πλω δοκιμές της 1ης φρεγάτας FDI

Γιάννης Νικήτας

Ανταπόκριση από τη Λοριάν

Τη προσεχή εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες εν πλω δοκιμές της 1ης φρεγάτας FDI HN “Amiral Ronarc’h (D660)”, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Naval Group. 

Συνάντηση του πρωθυπουργού με Αμερικανούς γερουσιαστές

Με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε συνάντηση εργασίας στην οικία του στα Χανιά ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για γερουσιαστές που συμμετέχουν σε επιτροπές για την κατανομή πόρων, πληροφοριών και της ενέργειας. 

Γεραπετρίτης: Η ώρα ευθύνης για την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας


«Η Ελλάδα, σχετικά μικρή σε μέγεθος χώρα, έχει δυσανάλογα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο χάρη στη συνεπή εξωτερική πολιτική αρχών», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε άρθρο του στην στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» με τίτλο «Το πραγματικό διεθνές αποτύπωμα της Ελλάδας και οι δυνητικές ευκαιρίες».

Υπουργείο Εξωτερικών: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους από το Λίβανο


«Με τη συνδρομή των Πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, αφίχθησαν, με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία, 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους στη Λάρνακα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Δεν υπάρχει λύση στη Μέση Ανατολή – Ο κίνδυνος τζιχαντιστικής συμπαράστασης στη Χεζμπολάχ


Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ, σήμερα, σε πολλές χώρες της Ασίας. Εικόνα από κεντρική λεωφόρο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη (φωτ.: EPA/ NARONG SANGNAK)

Του Παντελή Σαββίδη

Οι επιλογές του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου και, κυρίως, η εμμονή του για την Τελική Λύση που είναι η εξάλειψη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ οδηγούν με ασφάλεια στη διαπίστωση ότι λύση στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν διαφαίνεται αλλά και δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση της Λιβύης εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα BRICS


Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης της κυβέρνησης που ορίστηκε από το κοινοβούλιο, Αμπντέλ -Χαντί αλ Χουάιτζ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, όπως δημοσιεύει η al Watan-ly.

Ο Ερντογάν έστειλε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Όρουτς Ρέις στη Σομαλία


Σε αποχαιρετιστήρια τελετή, το πλοίο οποίο έφτασε μπροστά από το Προεδρικό Γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη Ντολμάμπαχτσε. 

«Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ»: Η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο για όπλα σε 12 πλοία της που είχαν προορισμό τη Λιβύη


Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ/IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφορτισμένη με την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, διερεύνησε 209 εμπορικά πλοία μέσω ραδιοεπικοινωνιών σε σύνολο 17.720 πλοίων.

Ερντογάν: Ύπουλα σχέδια διαμοιρασμού Εγγύς και Μέσης Ανατολής


Για ύπουλο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στρέφεται κατά της Τουρκίας έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν θα περιοριστεί στη Γάζα και στον Λίβανο και τόνισε ότι η Τουρκία θα αντισταθεί σε νέα σχέδια διαμοιρασμού της περιοχής, παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέες ύβρεις του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, την είδε υποστηρικτής του Γκουτέρες: Ποιος είσαι εσύ που στέλνεις φιρμάνι στον Γ.Γ. του ΟΗΕ; ρωτά τον Νετανιάχου


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President Alexander Stubb of Finland, who is paying an official visit to Türkiye, at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως Ισραήλ θέλει να εξαπλώσει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή και πως προκαλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τη δήλωση ότι είναι ανεπιθύμητος.

Δεν “προστάτευσε” η Τουρκία το Ισραήλ – Η “Τοποθεσία 512” στην έρημο Νεγκέβ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 2 Οκτωβρίου, διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σταθμός ραντάρ που βρίσκεται σε βάση στο Κιουρέτζικ της Μαλάτειας, χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ από την μεγάλη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που είχε εκτοξεύσει την προηγουμένη το Ιράν. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το θάνατο δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Χαμάς στο Λίβανο


Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε δύο ενόπλους από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που επιχειρούσαν στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος


Σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF, ο συγκεκριμένος χώρος «χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ για το σχεδιασμό και εκτέλεση των τρομοκρατικών επιθέσεων»

Συνεχείς επιχειρήσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε Λίβανο και Γάζα


Στο «κόκκινο» παραμένει η σύγκρουση ανάμεσα στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και τους τρομοκράτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Όπως ανακοίνωσε η Ισραϊλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), αεροσκάφη της πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στοχευμένο τρόπο και υπό την καθοδήγηση πληροφοριών του Αμμάν και της Βόρειας Διοίκησης, με στόχο στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που δρούσαν στο αρχηγείο που ήταν εγκατεστημένο σε τζαμί κοντά στο νοσοκομείο Salah Ahandor στο νότιο Λίβανο. 

UNIFIL: «Διατηρούμε τις θέσεις μας παρά το αίτημα του Ισραήλ να μετακινηθούμε», λέει η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο


Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL, FINUL) που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι «διατηρεί τις θέσεις της» παρά το αίτημα του ισραηλινού στρατού να μετακινήσει κάποιες από αυτές.

Φρουροί της Επανάστασης: Πώς ισχυροποιήθηκε το Ιράν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Από την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου του 1991 ως τις τρομοκρατικές επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την προσωρινή ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2002) ως και την εισβολή στο Ιράκ που οδήγησε στην πτώση του Μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ το 2003, η ευρύτερη Μέση Ανατολή, μέχρι σήμερα είναι σε συνεχή αποσταθεροποίηση.

Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, λένε αραβικά ΜΜΕ


Νεκρός σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν, εξάδελφος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και επικρατέστερος διάδοχός του στην ηγεσία της οργάνωσης μετά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό.

«H Χεζμπολάχ έχασε την επαφή με τον Σαφιεντίν» - Άγνωστη η τύχη του πιθανού διαδόχου του Νασράλα

Ο Χασέμ Σαφιεντίν AP Photo/Bilal Hussein

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον πιθανό διάδοχο του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, σύμφωνα με λιβανική πηγή ασφαλείας.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την απάντηση στο Ιράν, λέει αξιωματούχος του στρατού


Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση» στην επίθεση από το Ιράν, λέει στρατιωτικός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν απόλυτα τις ισραηλινές αποφάσεις


Ανταπόκριση

Αμερικανικές δηλώσεις και αναφορές των τελευταίων ωρών προδίδουν ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να μην ελέγχει πλήρως τα κριτήρια λήψεως αποφάσεων στο Ισραήλ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη για την πορεία του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

DW: Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Τάνκς του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο AP Photo/Baz Ratner

Η κλιμάκωση Ισραήλ- Ιράν εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή. Ποια θα είναι η ισραηλινή απάντηση στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις; αναρωτιε΄ται σε άρθρο της η  Deutsche Welle.

Κίνα: Απαγκίστρωσε από τον Λίβανο… “και συμπατριώτη από την Ταϊβάν”!


Πάνω από 200 Κινέζοι υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από τον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Οι άνθρωποι αυτοί, που απομακρύνθηκαν σε δύο ομάδες, περιλαμβάνουν τρεις κατοίκους Χονγκ Κονγκ και έναν συμπατριώτη από την Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση του Reuters για το θέμα.

Συναγερμός σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις λόγω διαδηλώσεων για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου


Πορείες, διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί το σαββατοκύριακο σε Βερολίνο, Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες

Η Πολωνία ξεκινά την κατασκευή οχυρώσεων στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Φιλόδοξο έργο της Βαρσοβίας


Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Πολωνία θα αρχίσει να κατασκευάζει τα πρώτα στοιχεία των οχυρωμένων αμυντικών γραμμών στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έως τα τέλη του 2024, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το Reuters.

Σκάνδαλο στην Ουκρανία: Κύκλωμα «γλίτωνε» στρατιώτες από την επιστράτευση – Κατασχέθηκαν πάνω από 5 εκατ. δολάρια

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέσχεσαν το ποσό σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά από αξιωματούχο που θεωρείται ύποπτη ότι βοηθούσε τους φοροφυγάδες να αποφύγουν τη στρατιωτική επιστράτευση σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θα παρουσιάσει το «νικηφόρο σχέδιό» του σε συνάντηση στο Ράμστάιν


Η Ουκρανία θα παρουσιάσει το «νικηφόρο σχέδιό» της σε τακτική συνάντηση των συμμάχων της στο Ράμστάιν της Γερμανίας, στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

Στόλτενμπεργκ: Επρεπε να είχαμε δώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία νωρίτερα


Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνω είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε παράσχει μεγαλύτερη στήριξη νωρίτερα, τόνισε ο πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι αυτό ίσως είχε αποτρέψει την εισβολή.