Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ»: Η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο για όπλα σε 12 πλοία της που είχαν προορισμό τη Λιβύη


Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ/IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφορτισμένη με την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, διερεύνησε 209 εμπορικά πλοία μέσω ραδιοεπικοινωνιών σε σύνολο 17.720 πλοίων.

Επιπλέον, η αποστολή πραγματοποίησε έξι επιβιβάσεις με συναίνεση και εκτέλεσε 671 τις λεγόμενες «φιλικές προσεγγίσεις», οι οποίες δεν διαταράσσουν τα προγράμματα ή τις δραστηριότητες των πλοίων.

Από την έναρξη της αποστολής, έχει επίσης παρακολουθήσει 88 ύποπτες πτήσεις (από 1.582 συνολικά) και συνέχισε την επιτήρηση σε 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

 Αυτά τα ευρήματα αποτελούν μέρος της μηνιαίας έκθεσης της Επιχείρησης Ειρήνη IRINI με έδρα τη Ρώμη.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία αρνήθηκε άδεια για εναέρια και ναυτική αποστολή να επιβιβαστεί στο υπό τουρκική σημαία σκάφος, Mv Matilde A, το οποίο ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Αυτό σηματοδοτεί τη 12η περίπτωση όπου η Τουρκία εμπόδισε ομάδες της Επιχείρησης IRINI, με επικεφαλής τον ναύαρχο Βαλεντίνο Ρινάλντι από τον Ιούλιο, να επιβιβαστούν σε εμπορικό πλοίο.

Από την έναρξή της στις 31 Μαρτίου 2020, η αποστολή κατάφερε να επιβιβαστεί και να επιθεωρήσει 29 ύποπτα πλοία. Σε τρεις περιπτώσεις, η ΕΙΡΗΝΗ κατέσχεσε φορτία που θεωρούνταν ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και ανακατεύθυνε τα πλοία σε λιμάνια κρατών μελών της Ε.Ε.

Επιπλέον, η επιχείρηση έχει υποβάλει 63 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ως επί το πλείστον σχετικά με παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και τις δραστηριότητες λαθρεμπορίου πετρελαίου στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Τέλος, μέσω της μονάδας ολοκληρωμένης πληροφόρησης εγκλήματος, η Επιχείρηση IRINI εξέδωσε 87 συστάσεις για επιθεώρηση ύποπτων πλοίων σε λιμάνια κρατών μελών της ΕΕ προς τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις, με 68 από αυτές τις επιθεωρήσεις να πραγματοποιούνται με επιτυχία.

Libya Review

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου