Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Στη Σαντορίνη, στην Αρκίτσα και στο Γύθειο οι πιο αγαπημένοι ελληνικοί φάροι

ΦΩΤΟ:Το φανάρι στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αγαπητό και στους τουρίστες.

Αλλιώς βλέπεις τους φάρους από τη στεριά και αλλιώς από τη θάλασσα. Η καθησυχαστική αναλαμπή τους μέσα στο σκοτάδι είναι βάλσαμο για όσους ταξιδεύουν, ξεκάθαρη υπόμνηση ανθρώπινης αλληλεγγύης 

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Αλλιώς βλέπεις τους φάρους από τη στεριά και αλλιώς από τη θάλασσα. Η καθησυχαστική αναλαμπή τους μέσα στο σκοτάδι είναι βάλσαμο για όσους ταξιδεύουν, ξεκάθαρη υπόμνηση ανθρώπινης αλληλεγγύης.

26 Αυγούστου 1922 – Η Σμύρνη μας ανυπεράσπιστη

(Πηγή: Library of Congress / Bain News Service)

 Από τα «Σμυρναϊκά σημειώματα» του Χρήστου Σ. Σολομωνίδη

Στις 25 Αυγούστου αρχίζει ο ρόγχος της ετοιμοθάνατης Σμύρνης. Αργά τη νύχτα κουρασμένοι οι Έλληνες αποσύρονται από την προκυμαία στα σπίτια τους απελπισμένοι. Τα επίτακτα πλοία δεν δέχονται να τους παραλάβουν.

Είχε δώσει αυστηρές εντολές ο Στεργιάδης να μην παραλαμβάνουν πολίτες. Κι όμως χιλιάδες θα μπορούσαν να σωθούν γιατί πολλά ήσαν τα επίτακτα πλοία που μπορούσαν σε λίγες ώρες να τους μεταφέρουν στη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τρία από τα επίτακτα πλοία που είχαν παραλάβει στρατιώτες απέπλεαν από την πόλη.

Είχαν φτάσει στο Ξώκαστρο και οι μαύρες τολύπες καπνού, που τις απομάκρυνε πίσω ο μπάτης, έμοιαζαν με τρία στίγματα, τρεις κουκίδες, τρία αποσιωπητικά της μεγάλης τραγωδίας.

Η μάχη του Μαντζικέρτ: Η αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου 1071, έλαβε χώρα η μάχη του Μαντζικέρτ, μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων, με οδυνηρή κατάληξη για τους Βυζαντινούς.

Ως αποτέλεσμα της βαριάς ήττας των βυζαντινών στρατευμάτων στη μάχη του Μαντζικέρτ, ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους.

Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Οι ΗΠΑ, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και ο «δίκαιος διαμοιρασμός»!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί έχουν μια βασική θέση για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ανασύρουν σε κάθε ευκαιρία και τη δηλώνουν. Με αφορμή των προσφάτων ανακοινώσεων της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, για τη νέα ανακάλυψη στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δήλωση του έχει δυο άξονες. Μια θετική τοποθέτηση, που καταγράφει το αυτονόητο σε σχέση με το κυριαρχικό δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και μια «ουρά», η οποία είναι αχρείαστη, που «κολλά» στη γενική θέση για να ικανοποιήσει και την κατοχική Τουρκία.

Τα νέα κοιτάσματα, οι συνεργασίες και η Ε.Ε.

ΟΙ ανακοινώσεις για ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο «Κρόνος», στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι σημαντικές, κι αυτό δεν το αναφέρουμε εμείς, αλλά οι ίδιες οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται και έχουν κάνει τη γεώτρηση. Όπως αναφέρεται, η ανακάλυψη είναι εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf). Σημειώνεται πως η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf (4,2 το Αφροδίτη, 5-8 ο Γλαύκος, 2,5 ο Κρόνος). Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογισθεί και η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί στο κοίτασμα Καλυψώ, στο 6. Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε σε αναμονή κι άλλων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων (ExxonMobil στο κοίτασμα Γλαύκος).

Κοίτα ρε, που τους φάνηκε και μικρό το κοίτασμα!

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο   

Είναι μερικές φορές για να σε πιάνει απελπισία με το νουν που κουλιαντιρίζουν ορισμένοι. Πώς τα σκέφτονται μερικά πράματα; Τι σκοπό έχουν; Ποιον θέλουν να εξυπηρετήσουν; Να, πάλι. Ανακοίνωσε η ENI/TOTAL την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ή, 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως το λένε άλλοι. Ιταλικές εφημερίδες, λόγω ENI, πανηγύριζαν μόλις έγινε η ανακοίνωση, και συνέδεαν το κοίτασμα με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα πανηγύριζαν, επίσης.

Λειτουργούσε ο Τζέιμς Μποντ εντός «θεσμικού πλαισίου»; Η απουσία θεσμικού πλαισίου ως παθογένεια.

Δρ. Μάρκος Τρούλης,
Αρθρογράφος Διεθνολόγος

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι: «Ναι»! Ακόμη και ο διάσημος Βρετανός πράκτορας – δημιούργημα του Ίαν Φλέμινγκ – χρειαζόταν την άδεια και τη θεσμική κατοχύρωση εκ μέρους της κρατικής γραφειοκρατίας, αποσαφηνισμένη επί των δύο μηδενικών του «007», προκειμένου ακόμη και να… σκοτώνει! Υπ’ αυτή την έννοια, ελεγχόταν και λογοδοτούσε για τα πεπραγμένα του, προφανώς όχι δημοσίως, αλλά ενώπιον των κρατικών οργάνων, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με τη συγκεκριμένη αποστολή.

To μέλλον που περιμένει και την Ελλάδα-Πακιστανός: “Εσείς κάνετε 1 παιδί και εμείς 5, σύντομα θα καταλάβουμε την χώρα σας”(Βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο Πακιστανοί που ζουν στην Δανία κοροϊδεύουν και βρίζουν τους Δανούς. Ακούμε λοιπόν να λένε μεταξύ άλλων και τα εξής :

Πακιστανός 1 : ¨Μέχρι το τέλος της ζωής μας θα ζούμε στη χώρα σας. Εσείς κάνετε ένα παιδί και εμείς κάνουμε πέντε παιδιά. Μέσα σε 10-15 χρόνια στη χώρα σας θα υπάρχουνε πολύ περισσότεροι Πακιστανοί από Δανούς.

Πακιστανός 2 : Μόλις παντρεύτηκα σύντομα θα κάνω πέντε παιδιά.

Πακιστανός 1 : Έτσι να κάνουμε ακόμη περισσότερα παιδιά. Υπάρχουν μόνο 5 εκ. Δανοί, σύντομα όλοι

Όχι Iron Dome – Το BARAK MX προμηθεύεται η Κύπρος

Από Σάββας Δ. Βλάσσης


Στις 19 Αυγούστου, δημοσίευμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ (Απόστολος Τομαράς) ανέφερε ότι η Λευκωσία έχει υπογράψει ήδη την ανάθεση συμβάσεως με το Ισραήλ για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome, είδηση η οποία αναπαρήχθη ευρέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ όμως, η συμφωνία δεν αφορά το αναφερθέν σύστημα αλλά πυραυλικό σύστημα αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς με βλήματα επιδόσεως της τάξεως των 150 χλμ. Σύστημα ισραηλινής προελεύσεως προσιτού κόστους που καλύπτει την συγκεκριμένη προδιαγραφή, είναι το BARAK MX της Israel Aerospace Industries.

Eλληνοτουρκικά: Το βλέμμα στο ελληνικό πυροβολικό που κρίνει τον πόλεμο – Απαραίτητη κίνηση

Σύμφωνα με τις αναλύσεις το πυροβολικό παραμένει το κυρίαρχο όπλο στις μάχες και στον σύγχρονο πόλεμο.

Eλληνοτουρκικά: Το βλέμμα στο ελληνικό πυροβολικό που κρίνει τον πόλεμο όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία.

Πολλά έχουν αλλάξει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά και στις τεχνικές πολέμου, όμως φαίνεται πως βασιλιάς των μαχών παραμένει το πυροβολικό.

Το συμπέρασμα αυτό συνεπάγεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι,

ΗΠΑ: Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Α.Μπλίνκεν κατά της Τουρκίας

Την έντονη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία, εκφράζουν σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, 18 Αμερικανοί βουλευτές. Ο βουλευτής Κρις Πάπας που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για τα F-16, συντόνισε και αυτή τη νέα προσπάθεια.

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί του Ερντογάν: Τρέχει να φτάσει την Ελλάδα, η οποία αλλάζει το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος υπέρ της

To Ινστιτούτο Gatestone σε άρθρο γνώμης του Burak Bekdil αναφέρεται στους λανθασμένους υπολογισμούς του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), που έχουν στοιχίσει ακριβά στην τουρκική οικονομία, αλλά και στη γεωστρατηγική της χώρας.

Τίτλος του άρθρου: “Congress Holds the Key to the Balance of Airpower between Turkey and Greece” (“Το Κογκρέσο κρατά το κλειδί για την “ισορροπία” της αεροπορικής δύναμης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”)

Το 2019, υποτιμώντας την αντίδραση των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, το πρώτο τέτοιο σύστημα που αγοράστηκε από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα kill των «γερακιών» και η απεγνωσμένη προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν επεισόδιο στο Αιγαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα διαρκή «kill» στον Ελληνικό εναέριο χώρο είναι αυτά που προφανώς έχουν εκνευρίσει σημαντικά το τουρκικό Επιτελείο αλλά και τους Τούρκους αξιωματούχους.

Μέσα σε 48 ώρες η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει μια ιδιότυπη ρελάνς, την ώρα που η ίδια είναι υπόλογη απέναντι στο ΝΑΤΟ, τους Συμμάχους και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι την καλούν διαρκώς ν’ απέχει από υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και νησίδες.

Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, δηλώνει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών

Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης

Οι εξι κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής και οι προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας

Αλεξία Τασούλη 

Με έξι συμπλεκόμενους κύκλους, όπως το παλιό σήμα της Ολυμπιακής, παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας την ελληνική εξωτερική πολιτική μιλώντας σε απόφοιτους του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαντ.

Ο πρώτος κύκλος, όπως είπε, είναι τα Βαλκάνια όπου η Αθήνα εξασκεί εκ νέου την επιρροή της και επιβεβαιώνει τον σταθεροποιητικό ρόλο της. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών θα βρεθεί στην Κροατία όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο δεύτερος κύκλος είναι η Αφρική, η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη ήπειρος οικονομικά και πληθυσμιακά στον πλανήτη. Η ελληνική διπλωματία καλλιεργεί τις σχέσεις της με πολλές χώρες της

Στην Αίγυπτο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την προσοχή στραμμένη στο «θανατηφόρο βλέμμα» της «Μέδουσας»(Βίντεο - Φωτο)

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας), Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνει στην Αίγυπτο, στον απόηχο της Άσκησης «ΗΡΑΚΛΗΣ», με την προσοχή στραμμένη στην «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σήμερα κορυφώνεται η Άσκηση της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», στην Αίγυπτο, με την πραγματοποίηση εντυπωσιακής επίδειξης κατά την διάρκεια της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV – DAY).

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε σε Διεθνή Διακλαδική Άσκηση στην Αίγυπτο

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε σε Διεθνή Διακλαδική Άσκηση στην Αίγυπτο – Ενημερώνει το ΥΠΑΜ

Σε Διεθνή Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αίγυπτο η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή συμμετείχε η Εθνική Φρουρά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, από 19 έως 26 Αυγούστου 2022, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΤΑΜΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ – 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.

Έτοιμο να μπει στην μαχη το πρωτο Ελληνικο Drone – Θα περιπολεί όλο το 24ωρο τον Εβρο

Αυτό που τρέμουν οι Τούρκοι θα είναι έτοιμο μέσα στον χειμώνα, και μιλάμε για το πρώτο ελληνικό drone, το πρώτο ελληνικό αυτόνομο εναέριο όχημα, που θα περιπολεί 24 ώρες το 24ωρο τον Εβρο.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος drone από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων – του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημιου Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό, οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες καλύφθηκαν και το drone αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου.

Τα παιχνίδια προπαγάνδας του Ερντογάν

 Ηλίας Τασόπουλος

Επαναλαμβάνοντας τη συνήθη πρακτική του τελευταίου διαστήματος, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για το ερντογανικό καθεστώς διεθνώς. Οι αιτιάσεις περί δήθεν παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά F-16 κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης έδωσαν στον Χουλουσί Ακάρ τη δυνατότητα να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα.

Ο Ακάρ φρόντισε να δώσει τον τόνο της επιθετικής άμυνας που θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι τις επόμενες ημέρες, απέναντι στη διεθνή κοινότητα, όταν δηλαδή η Άγκυρα ερωτηθεί για τους λόγους που κλιμακώνει την ένταση. Ήδη στην Άγκυρα έχουν θορυβηθεί που στην αμερικανική Γερουσία, με την παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ συνδέθηκε η άρση των κυρώσεων για τα αμερικανικά F-16 με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ερντογάν για τη μάχη του Μαντζικέρτ: Ήταν το πρώτο βήμα για τις νίκες μας - «Μηνύματα» στην Ελλάδα και τη Δύση

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση σήμερα για 951η επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ κατά του Βυζαντίου έστειλε σημαντικά μηνύματα προς τη Δύση, την Ελλάδα και τον κόσμο. «Δεν θα υπολογίσουμε τα δάκρυα κανενός που εποφθαλμιά την πατρίδα μας και προσπαθεί να διαμελίσει το κράτος μας», είπε, καλώντας «κάποιους» σήμερα να παραδειγματιστούν από την ήττα του Βυζαντίου και τη μοίρα του τότε Βυζαντινού αυτοκράτορα, Ρωμανού Δ’ Διογένη.

 «Ο Βυζαντινός ηγεμόνας, που ηττήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο, δολοφονήθηκε άγρια από τους ίδιους

Ερντογάν: «Ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει μέχρι να εξασφαλίσουμε τα νότια σύνορα»

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν για την Συρία, παρά την πρόσφατη αλλαγή στάσης απέναντι στον Άσαντ. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το ανάλογο ύφος «σουλτάνου» που τον διακρίνει, επανέλαβε τις απειλές του προς τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ειδικά προς την Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που παρευρέθηκε την Πέμπτη στις εκδηλώσεις στους εορτασμούς της 951ης επετείου της μάχης του Ματζικέρτ, αναφερόμενος στο γεγονός που σημείωσε το τέλος της κυριαρχίας του Βυζαντίου στην Ανατολή και την απαρχή των Σελτζούκων, τόνισε η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία, μέχρι να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

Δένδιας: «Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση» - Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών από την Κροατία

Στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κλήθηκε να απαντήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας από τους γείτονες διαδέχονται η μία την άλλη.

«Αντιλήψεις αυτοκρατοριών δεν μας αγγίζουν»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, όπου και βρίσκεται τις τελευταίες ώρες  σε επίσημο ταξίδι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κροάτη πρόεδρο.

Τα ΕΛΠΕ μετονομάζονται σε HELLENiQ ENERGY - Πότε θα παρουσιαστεί η νέα ταυτότητα

 Η νέα ονομασία αποτελεί τμήμα του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση 

«HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών» είναι το νέο όνομα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που αναμένεται να επικυρωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία συγκαλείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η νέα ονομασία αποτελεί τμήμα του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση.

Οκτάι: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις – «Ο Έλληνας όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν έχει το θάρρος»

Προειδοποιεί ότι «θα ρίξουν στη θάλασσα» όσους βάλλουν τα συμφέροντα της Τουρκίας

Εμπρηστικός και άκρως επιθετικός φάνηκε να είναι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Αφιονκαραχισάρ για τα 100 χρόνια από τη «Μεγάλη Επίθεση».

Ο Οκτάι, ούτε λίγο ούτε πολύ, πήρε την σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ότι αφορά την εμπρηστική ρητορική και χαρακτήρισε τους Έλληνες δειλούς.

Ο Οκτάι αναφέρθηκε και πάλι με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των Ελλήνων, λέγοντας πως, «όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα δεν έχει το θάρρος», μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Μεγάλη διπλωματική νίκη: Ο Άσαντ βρέθηκε να έχει το "πάνω χέρι" απέναντι στον Ερντογάν

Πέτρος Κράνιας

Με την πρώτη ματιά, ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισλαμιστής και εθνικιστής, με τον Ντοού Πέριντσεκ, έναν άτακτο σοσιαλιστή, ευρασιάτη και μαχητικό κοσμικό και κεμαλιστή.

Ωστόσο, ο Ερντογάν ζητά από τον Περιντσέκ - έναν άνθρωπο με έναν κόσμο επαφών στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Συρία, του οποίου η συνωμοτική κοσμοθεωρία προσδιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πυρήνα κάθε κακού - να βοηθήσει στην επίλυση ευαίσθητων γεωπολιτικών ζητημάτων, αναφέρει ο Τζέιμς Ντόρσι σε άρθρο του στο Algemeiner προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το τι έπεται μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ.

«Η Τουρκία εκδιώκει την Κίνα και γίνεται ο κύριος εταίρος της Ρωσίας», ρωσικό δημοσίευμα

Μόσχα.

Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες λόγω της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, πολλοί θεωρούσαν την Κίνα ως τον νέο βασικό σύμμαχο της Μόσχας . Οι ρωσικές αρχές σε διάφορα επίπεδα μίλησαν επίσης συχνά για την καθυστερημένη «στροφή προς την Ανατολή» και ζήτησαν αυξημένη συνεργασία με το Πεκίνο, γράφει σήμερα σε ανάλυσή της η Lenta.ru.

Διστακτική η Κίνα

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι οι κινεζικές αρχές, με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ , δεν ήταν πολύ καλές στο να εκφράσουν ανοιχτή υποστήριξη στη Ρωσία και οι ελπίδες για βοήθεια για την παράκαμψη των κυρώσεων και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους ως επί το πλείστον δεν δικαιολογήθηκαν.

Ελβετία: Φόβοι για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα

Αν και πολύ πλούσια, η Ελβετία φοβάται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και αν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι η Ελβετία, η υδροδεξαμενή της Ευρώπης χάρις στις εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τον χειμώνα γίνεται το αντίθετο.

Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει αφειδώς στην Ευρώπη.

Γερμανία: Αναθεώρηση του έκτακτου "τέλους φυσικού αερίου" μετά από αντιδράσεις

Το μέτρο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το προϊόν τους

Αλλαγές στο έκτακτο «τέλος φυσικού αερίου» ζητούν το Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), υποχρεώνοντας τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) να προαναγγείλει αναθεώρηση του μέτρου, το οποίο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το προϊόν τους.

Φινλανδία και Σουηδία συζητούν με την Τουρκία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα σε μια τοποθεσία στη Φινλανδία που δεν έχει κοινοποιηθεί προκειμένου να συζητήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας τις οποίες έθεσε η Τουρκία ως όρο προκειμένου να επιτρέψει στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε νωρίτερα πως η πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων θα έχει σκοπό να εγκαθιδρύσει επαφές και να ορίσει στόχους για τη συνεργασία την οποία συμφώνησαν οι τρεις χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου.

Γιώργος Καπόπουλος: Χωρίς ευρωπαϊκό αφήγημα

 

Όλα σήμερα δείχνουν ότι η Ευρώπη και κυρίως οι τρεις Μεγάλες Χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα είναι ο μεγάλος χαμένος της σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας, με το ευρωπαϊκό στοίχημα να μπορεί πλέον να τεθεί σε μηδενική βάση.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

ΕΕ: Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ενέργειας

 

«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία. Προτείνω τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας το συντομότερο δυνατό», δηλώνει ο υπουργός Βιομηχανίας της προεδρεύουσας Τσεχίας. Στο τραπέζι το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Ουκρανία: Σε εξέλιξη προσπάθειες επαναλειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

 

Η Ουκρανία έχει αρχίσει τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διοικητής Ολεξάντρ Στάρουχ.

Η ουκρανική αντεπίθεση δεν είναι αυτό που νομίζουμε

 

Ανδρέας Πογιατζή

Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο να συμβεί μια «ουσιαστικού» τύπου επίθεση εκ μέρους των Ουκρανών κατά κατεχόμενων πόλεων, με μεγάλους τεθωρακισμένους σχηματισμούς, διακλαδικές επιχειρήσεις πεζικού, πυροβολικού και αεροπορίας, οι οποίες θα ανάγκαζαν τελικά τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα

Ουκρανία: HIMARS κατέστρεψαν βάση του ρωσικού στρατού στο Λουγκάνσκ – «Σκοτώθηκαν 200 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές» [vid]

 

O στρατός στην Ουκρανία επιτέθηκε σήμερα σε βάση του ρωσικού στρατού στην κατεχόμενη πόλη Kadiivka, της περιοχής του Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας 200 Ρώσους αλεξιπτωτιστές.

Τσεχία και Πολωνία θα προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας μετά την προσγείωση παλαιών σοβιετικών αεροσκαφών

 

Η συμφωνία μεταξύ των χωρών θα υπογραφεί το Σάββατο στη διεθνή αεροπορική γιορτή της Σλοβακίας στην αεροπορική βάση Kuchyňa. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τα υπουργεία Άμυνας κάθε χώρας:  Jaroslav Naď για τη Σλοβακία, Jana Černochová  για την Τσεχία και Mariusz Blaszczak για την Πολωνία. [Shutterstock/VanderWolf Images]

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας, αρχής γενομένης από την αποχώρηση από την Σλοβακία από τα παλιά σοβιετικά αεροσκάφη MiG-29 στα τέλη Αυγούστου, και η προστασία θα διαρκέσει μέχρι την άφιξη των νέων αμερικανικών F-16.

Η FED πήρε τα βουνά – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

 

Όλα τα μεγάλα κεφάλια των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη βρίσκονται από χθες στο ορεινό θέρετρο, του Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, για το ετήσιο Συμπόσιο της Federal Reserve. Το θέμα του Συμποσίου, έχει τίτλο, «Επαναξιολόγηση των περιορισμών στην οικονομία και την πολιτική».

Περιμένοντας τον …Τζερόμ

 

Μιχάλης Ψύλος
psliosm@naftemporiki.gr

Στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων, ανάμεσα στις πολιτείες του Ουαϊόμινγκ και του Αϊνταχο, βρίσκεται το Τζάκσον Χόουλ-ένα ειδυλλιακό εθνικό πάρκο, όπου συνηθίζουν να περνούν τις διακοπές τους διευθύνοντες σύμβουλοι της Silicon Valley, μεγιστάνες του πετρελαίου και γενικά μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική.

Στρατηγός Φράγκος:Αμερικάνικα μαχητικά πέταξαν πάνω από το "Aμπντουλχαμίντ Χαν"

 

Η συνέντευξη που παραχώρησα στην εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ1 καλεσμένος του Δημοσιογράφου κ. Κώστα Παπαχλιμίτζου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στα Εθνικά θέματα. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Νέες Τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα - Νέο παραλήρημα Ακάρ | newsroom | 26/08/2022

 

Ο Αλ. Δεσποτόπουλος στο newsroom.

Νέες απειλές Ακάρ προς την Ελλάδα: Να μάθετε από την ιστορία σας, για να αποφύγετε νέες περιπέτειες | Πρωινή Ενημέρωση | 26/08/2022

 

Μ. Κωστίδης : Νέες απειλές Ακάρ προς την Ελλάδα: Να μάθετε από την ιστορία σας, για να αποφύγετε νέες περιπέτειες στην εκπομπή  | Πρωινή Ενημέρωση.

Δήμαρχος Παιονίας: Κάνω έκκληση στην πολιτεία να εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης στη μεθόριο | Ώρα Ελλάδος |OPEN TV

 

1. Δήμαρχος Παιονίας: Κάνω έκκληση στην πολιτεία να εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης στη μεθόριο
2. Κ.Μαρδάς και Π. Παστουσέας για τις μεταναστευτικές ροές και τα ελληνοτουρκικά

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτη 101.5FM, 24/08/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτη 101.5FM, 24/08/2022

Σάββας Καλεντερίδης: Τα τέσσερα κοιτάσματα της ΑΟΖ της Κύπρου

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τα τέσσερα κοιτάσματα της ΑΟΖ της Κύπρου

Χάρτες: Η πυξίδα στα οικόπεδα «5» και «7»-Αγώνας δρόμου για συνέργειες εταιρειών

 

1. Χάρτες: Η πυξίδα στα οικόπεδα «5» και «7»-Αγώνας δρόμου για συνέργειες εταιρειών
2. Συνεχίζεται η ενίσχυση της ΕΦ - Ενδεχόμενο απόκτησης «Drone Dome»

Κύπρος: Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο & ανακάλυψε η κοινοπραξία ENI - TOTAL|26/8/22

 

Κύπρος: Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο & ανακάλυψε η κοινοπραξία ENI - TOTAL|26/8/22

Στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ | Βραδινό Δελτίο | 25/08/2022

 

Ειδήσεις I Βραδινό Δελτίο Με την Σία Κοσιώνη.

Σαρμπάνης στον ΑΝΤ1: Ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι προκλητικός σε όλα τα μέτωπα

 

Σαρμπάνης στον ΑΝΤ: Ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι προκλητικός σε όλα τα μέτωπα . Συνέντευξη στην Μαρία Σαράφογλου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Αραβικών Εμιράτων | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 25/8/22| OPEN TV

 

«Κλειδί» για τα ενεργειακά αλλά και για την άμυνα της χώρας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.