Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Οι εξι κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής και οι προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας

Αλεξία Τασούλη 

Με έξι συμπλεκόμενους κύκλους, όπως το παλιό σήμα της Ολυμπιακής, παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας την ελληνική εξωτερική πολιτική μιλώντας σε απόφοιτους του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαντ.

Ο πρώτος κύκλος, όπως είπε, είναι τα Βαλκάνια όπου η Αθήνα εξασκεί εκ νέου την επιρροή της και επιβεβαιώνει τον σταθεροποιητικό ρόλο της. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών θα βρεθεί στην Κροατία όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο δεύτερος κύκλος είναι η Αφρική, η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη ήπειρος οικονομικά και πληθυσμιακά στον πλανήτη. Η ελληνική διπλωματία καλλιεργεί τις σχέσεις της με πολλές χώρες της

μαύρης ηπείρου, διαμηνύοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι διαχωριστική θάλασσα, αλλά είναι γέφυρα και ότι συμβαίνει στην Βόρεια Αφρική αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική, έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα.

Ο τρίτος κύκλος είναι η Ευρώπη, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τους νέους ακροατές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλλιεργεί με τεράστια επιμέλεια τις διμερείς της σχέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική μνεία έγινε στις σχέσεις με τη Ρωσία οι οποίες, παραδέχτηκε ότι, δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο τέταρτος κύκλος είναι ασφαλώς οι ΗΠΑ , όπου ο υπουργός εξωτερικών υπενθύμισε την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αλλά και την αναβαθμισμένη ελληνοαμυντική συνεργασία.

Ο πέμπτος κύκλος είναι οι χώρες του μακρινού ορίζοντα. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Ινδία, χώρες οι οποίες είναι πολύ μακριά ίσως γεωγραφικά, υπάρχει όμως ταύτιση σε θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο έκτος κύκλος αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Νίκος Δένδιας τους έδειξε τους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία και εμφανίζει τη Γαλάζια πατρίδα, αλλά και ελληνικά εδάφη, ακόμα και την Κρήτη, με κόκκινο χρώμα και αναρωτήθηκε, αν αυτό είναι το σημείο εκκίνησης της συζήτησης της τουρκικής πλευράς, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση.

Μίλησε για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης και εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διμερών προβλημάτων είναι να γίνει αποδεκτό το Δίκαιο της θάλασσας ως βάση συζήτησης.

Σημείωσε μάλιστα ότι αν προσπαθούμε να λύσουμε μαζί μια άσκηση γεωμετρίας και εσύ εφαρμόζεις την Ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχουν παράλληλοι, ενώ εγώ εφαρμόζω την παραελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλοι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί αυτή την άσκηση; Ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό.

Η ομιλία αυτή του Νίκου Δένδια ήρθε σε μια χρονική συγκυρία όπου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι και να μιλήσουμε. Από την άλλη, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και με ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας, των 85 εκατομμυρίων ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δόξα τω Θεώ, είμαστε ικανοί και για αυτό» κατέληξε με νόημα.

ΠΗΓΗ newsbomb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου