Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Χαρίκλεια Τσοκανή: Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής


Μια φιλοσοφική προσέγγιση
Εκδόσεις Παπαζήση, 2023

του Γιάννη Ξένου από το Άρδην τ. 127

Σε μια αντι-μυθική και αντι-ηρωική εποχή όπως η δική μας, έχουν χώρο και χρησιμότητα ακόμα οι μύθοι, οι θρύλοι, οι ήρωες, τα παραμύθια κ.λπ.; Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο της Χαρίκλειας Τσοκανή, 

«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε» – 67 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου


3 Μαρτίου 1957… Τα ελικόπτερα των Άγγλων πάνω από το κρησφύγετο περικυκλώνουν τον σταυραετό του Μαχαιρά… Εκείνος και οι σύντροφοί του αντιστέκονται, όμως μετά από πολλές ώρες τους διατάζει να εγκαταλείψουν. Εκείνος μένει μόνος και με ένα «Μολών Λαβέ» ως άλλος Λεωνίδας, στάθηκε απέναντι στους κατακτητές και με θάρρος είδε τον θάνατο κατάματα, όταν έριξαν βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό.

Μετάγγιση Αυξεντιωσύνης

Λάζαρος Μαύρος

ΤΡΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ από το 1957 η ημερομηνία ανυψώθηκε στην αθανασία, από το φλεγόμενο Κρησφύγετο του Μαχαιρά, με την ηρωική εθελοθυσία του Αυξεντίου. 

O ηρωικός θάνατος του Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου


Σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 1957, δολοφονήθηκε από τους Άγγλους ο ηρωικός Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου.

Πού, ακριβώς, μείναμε στο Crans Montana και γιατί οι Κύπριοι πολιτικοί θα ριχτούν εντατικά στον αγώνα;

Σάββας Ιακωβίδης

Ηχήστε, σάλπιγγες, βροντερά! Η ηγεσία της Κύπρου, μετά από 50 χρόνια βολικής πολιτικής ραστώνης, αίφνης ξύπνησε, έβαλε κράνη και εξαρτύσεις, πήρε το όπλο της και είναι έτοιμη για «άνευ προηγουμένου αγώνα» κατά της Τουρκίας… 

Βρετανικά κόλπα και εκβιασμοί: Θέλουν αλλαγή ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα και κοινή βάση διαλόγου την ισότιμη κυριαρχία


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Έπιασαν δουλειά και γίνονται ο στενός κορσές της Ολγκίν - Πώς το Λονδίνο καλλιεργεί «ενοχικά σύνδρομα» στη Λευκωσία και πώς της καταλογίζει ευθύνες για τη μη εξεύρεση λύσης

Η Τουρκία ζητά αναγνώριση αεροδρομίου, λιμανιού πριν πει το «ναι» για συνομιλίες

Κώστας Βενιζέλος

Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για κίνητρα, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά, ζητώντας άρση του λεγόμενου εμπάργκο. 

Εξέδωσε παράνομη NAVTEX η Τουρκία- Με Anti-NAVTEX απαντα η Λευκωσία


Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι παράνομη.

Πιερρακάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για ίδρυση παραρτημάτων

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα» αναφέρει ότι υπάρχει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια κυβερνητική θέση πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα


 Ελένη Γαβριήλ

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.

Αποσύρσεις C-12C και Bell 212 από την Αεροπορία Στρατού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε περιορισμένη απόσυρση παλαιότερου αεροπορικού υλικού, έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες η Αεροπορία Στρατού, σε μία προσπάθεια περιορισμού της πολυτυπίας αλλά και διευκολύνσεως της υποστηρίξεώς του.

Ο μήνας των Black Hawk για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια η Αεροπορία Στρατού αλλάζει σελίδα και από τα Huey UH-1H, γνωστά κι ως τα ελικόπτερα του Βιετνάμ, γίνεται η μετάβαση στα ελικόπτερα Black Hawk και μάλιστα στην τελευταία τους υπερσύγχρονη έκδοση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η πρώτη αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»: Σε κατάσταση «alert» το πλήρωμα αναλαμβάνει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα

*Toυ Κώστα Σαρικά

Αργά χθες το απόγευμα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ολοκλήρωσε τον διάπλου της διώρυγας του Σουέζ και πλέον βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να αναλάβει δράση και να συνοδεύσει με νοτιοανατολική πορεία προς τον κόλπο του Άντεν και τα στενά του Μπαμπ Αλ Μάντεμπ μια νηοπομπή από εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν ήδη περάσει επίσης τη διώρυγα και κατευθύνονται προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Mirage 2000-5Mk.2: Έτσι θα κριθεί το μέλλον τους, μετά την επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη – Ινδία

Κρίσιμες διευκρινίσεις για την ενδεχόμενη πώληση των ελληνικών Mirage 2000 – Οι πληροφορίες από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία. – Η προοπτική πώλησης όχι μόνο των 18 παλιών Mirage 2000EG/BG που βρίσκονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αλλά και των 24 Mirage 2000-5Mk.2 που είναι ενταγμένα στη δύναμη της 331 Μοίρας, απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα στη χώρα μας, υπό το πρίσμα της αξιοποίησης αυτών των μαχητικών προς ενίσχυση του αριθμού των μαχητικών Rafale σε ελληνική υπηρεσία. 

Ερυθρά θάλασσα: Κατάρριψη UAV με τη χρήση πυροβόλων

Γιάννης Νικήτας

Σημαντική επιτυχία κατέγραψε το Ιταλικό Ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς θάλασσας. Ειδικότερα, το αντιτορπιλικό «Caio Duilio» D-554 του Ιταλικού Ναυτικού τύπου HORIZON της κλάσης πλοίων Orizzonte, κατάφερε επιτυχώς να αναχαιτίσει Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) των Χούθι με τη χρήση πυροβόλων Oto Melara των 76mm. 

H φρεγάτα «Ύδρα» σε επικίνδυνα νερά - Τα κρίσιμα σημεία και οι απειλές

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ε.Ε. σε υποστήριξη και κάλυψη των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα είναι σε εξέλιξη με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας μέσω της φρεγάτας «Υδρα», αλλά και του στρατηγείου της Ε.Ε. στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα (Στρατόπεδο Νικολάου Πλαστήρα).

Στην Αρμενία μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Eurokinisi/Social media/Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει, αύριο, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, όπου θα συναντηθεί με τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας, Suren Papikyan. 

Γεραπετρίτης για διάλογο με την Τουρκία: «Δεν θεωρώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη είναι δυνατόν να επιλύσουμε χρονίζοντα θέματα»


FILE PHOΤΟ: Greece’s Foreign Minister, Giorgos Gerapetritis. EPA, KHALED ELFIQI

«Οφείλουμε να κάνουμε μια βασική προεπιλογή: αν θα συνεχίσουμε, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να είμαστε σε καθεστώς διαρκούς υπερέντασης στη σχέση μας με την Τουρκία ή αν θα συζητούμε με νηφαλιότητα και διαβουλευτικό πνεύμα, ώστε να αναζητούμε συνθέσεις και να μην επιτρέπουμε η κάθε διαφωνία να ανάγεται σε κρίση», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Τούρκος Πρόξενος, Παρακρατικοί και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο συμπόσιο για την «διχοτόμηση» της Ξάνθης

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Και να μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό παρακράτος σήμερα και αύριο επιχειρεί την διχοτόμηση της Ξάνθης και τη νομιμοποίηση της παρακρατικής, παραθρησκευτικής δομής του ψευδομουφτή.

Η αναθεώρηση του «Κόκκινου Βιβλίου» της Τουρκίας και οι επιδιώξεις της


Νίκος Μελέτης

Ο νέος προσανατολισμός της Τουρκίας και η επιδίωξή της να αναλάβει ισχυρό αυτόνομο περιφερειακό ρόλο αναμένεται να αποτυπωθεί στην αναθεώρηση του «Μυστικού Συντάγματος» ή «Κόκκινου Βιβλίου» όπως χαρακτηρίζεται το Έγγραφο Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, MGSB) που θα εγκρίνει πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μπορεί ο Ατατούρκ να έδειχνε από τη Σμύρνη προς το Αιγαίο και τη Δύση, ο Ερντογάν 100 χρόνια μετά δείχνει την ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική

Περιχαρείς οι Τούρκοι: Κατέρρευσε το έργο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ


Μάρτιος 2, 2024. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το έργο της γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκτείνεται από την Ελλάδα κάτω από τη θάλασσα στην Κύπρο και στη συνέχεια στο Ισραήλ. Το έργο που απέκλειε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταρρεύσει, γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας.

Σκύλλα ή Χάρυβδη: Η μισή Λιβύη με τους Τούρκους και η άλλη μισή (Χαφτάρ και σία) με τους δολοφόνους της πρώην Wagner και τους Ρώσους – Λαθρεμπορικό «mall» χωρίς όρια και αιδώ… [videos]


FILE PHOTO A view of a damaged neighborhood after Storm Daniel swept across eastern Libya, in the port city of Derna, eastern Libya, EPA/STRINGER

Μια πολιτικά κατακερματισμένη και οικονομικά γονατισμένη χώρα είναι η Λιβύη. Από το 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.

Στο Κάιρο «παίζεται» η εκεχειρία στη Γάζα: Το Ισραήλ απαιτεί από τη Χαμάς ονόματα ζωντανών ομήρων


Η Χαμάς υποστηρίζει ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εντός 24 ή 48 ωρών - Οι πιέσεις για μια συμφωνία εντάθηκαν μετά το επεισόδιο της Πέμπτης με τους 112 νεκρούς έξω από την πόλη της Γάζας

Γάζα: «Οι περισσότεροι πέθαναν στο ποδοπάτημα», λέει το Ισραήλ για τον θάνατο αμάχων κατά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας


Ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη, όταν δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ποδοπάτημα.

Γάζα: Στο στόχαστρο των Ισραηλινών η Χαν Γιούνις – Μπαράζ πληγμάτων

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 03/03 ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού.

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν πλοία βρετανικών συμφερόντων


Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανέφεραν σήμερα ότι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν βρετανικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, μετά από την βύθιση του πλοίου βρετανικών συμφερόντων Rubymar.

Ουκρανία και Χούθι αλλάζουν τον πόλεμο στη θάλασσα


Ο επιτυχημένος συνδυασμός που χρησιμοποιεί το Κίεβο πετυχαίνοντας ισχυρά πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να έχει ναυτικό. Οι Χούθι και ο οικονομικός πονοκέφαλος.

Πόσο εφικτό είναι να λειτουργήσει ένας νέος Επίτροπος για την Άμυνα


Αλεξία Τασούλη

Πάντα επίκαιρη η φράση του αείμνηστου Χένρι Κίσινγκερ: «ποιον θα πρέπει να καλέσω όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη - Ανησυχητικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας


Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, «η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Yπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabrücker Zeitung», εκφράζοντας φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας μετά από δύο χρόνια εχθροπραξιών. 

Στρατηγικά μυστικά για την εξεύρεση κάποιας διεξόδου στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ…


Όλοι οι πόλεμοι κάποια στιγμή τερματίζονται με έναν από τους εξής τρεις τρόπους: απόλυτη νίκη στο πεδίο της μάχης, πολιτικές διαπραγματεύσεις, ανακωχή. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; 

Σκιές πολεμικών απειλών πάνω από την Ευρώπη - Πού οδηγεί η ουκρανική κρίση


Του Κώστα Ράπτη

Λέγεται ότι, όταν ρωτήθηκε ο Στάλιν πώς αισθάνεται μετά την κατάληψη του Βερολίνου, απάντησε απαθώς πως ο τσάρος Αλέξανδρος τα είχε καταφέρει καλύτερα, ποτίζοντας τα άλογά του στον Σηκουάνα. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «χτύπησε» την Οδησσό – Καταστράφηκαν 38 ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία, έκκληση από τον Ζελένσκι για δυτικά όπλα


Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνιώδης είναι η έκκληση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Δύση, προκειμένου να φτάσουν πιο γρήγορα τα όπλα στη χώρα του.