Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Αλλάζουν τα μεγάλα μουσεία της χώρας;


Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ)., το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που θα μετατραπούν με το σχετικό πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο σε ΝΠΔΔ. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας πέντε ιδρυμάτων. Μιλούν στην «Κ» οι Πέτρος Θέμελης, Μαρία Λαγογιάννη και Κώστας Πασχαλίδης.

Μία αρχαία πόλη με τείχος τουλάχιστον 4 μέτρων ήρθε στο φως στο Κιλκίς - Τι βρέθηκε και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια

Αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια αρχαία πόλη λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς, μεταξύ των κοινοτήτων Καμπάνη και Πεδινού του Δήμου Κιλκίς. Η σκαπάνη ανέδειξε ένα τείχος ύψους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, που περιβάλλει μία πόλη με πυκνό πολεοδομικό ιστό. Η βάση του τείχους, πλάτους περίπου 5,5 μέτρων, έχει λίθινο υπόβαθρο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του αποτελείται από πλιθιά, καλυμμένα με κεραμίδια.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Λονδίνου είναι οι βάσεις: Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η τουρκοβρετανική συνεργασία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος στα πλαίσια των αποχαιρετιστήριων επισκέψεών του, θέλησε να δει και το νέο βασιλιά της Βρετανίας, Κάρολο Γ΄. Και γι΄ αυτό ταξίδευσε μέχρι και τη Σκωτία, για να τον συναντήσει στην ιδιωτική του κατοικία. Τη γνωστή ως Μπίρκχολ, εντός του βασιλικού κτήματος του Μπαλμόραλ! Ήταν μια ευκαιρία για μια καλή φωτογραφία, για το αρχείο του προεδρικού ζεύγους της Κύπρου.

Ο Κάρολος Γ’, εκφράζοντας ένα ξεπερασμένο θεσμό, σε μια ξεδοντιασμένη αυτοκρατορία, δεν είχε

Το στοίχημα των τουρκικών F-16 και το δίλημμα του Ερντογάν - Όσο βιαζόμαστε εμείς να ενισχυθούμε, τόσο μας συμφέρει οι Τούρκοι να καθυστερούν.

Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν: Θέλει να δημιουργήσει χάος πριν τις εκλογές στην Τουρκία

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως η απόπειρα να τεθεί υπό απαγόρευση το αριστερό κόμμα του εντάσσεται στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει «χάος» στην τουρκική αντιπολίτευση πριν από τις φετινές εκλογές, όμως τόνισε πως αυτό δεν θα σώσει τον πρόεδρο από την ήττα έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Σε σχόλιά του προς το πρακτορείο Reuters από τη φυλακή της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Ντεμιρτάς κάλεσε τον κύριο συνασπισμό της τουρκικής αντιπολίτευσης να συνεργαστεί με το κόμμα του, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ώστε να κερδίσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Μάιο.

Τούρκοι: Το Ισραήλ δίνει τεχνολογία drone στην Ελλάδα – Τι άλλαξε και βλέπουν αντίπαλο για τα Bayraktar - Αντιπαλο στα Bayraktar με βοήθεια από το Ισραήλ βλέπει η Τουρκία.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Τούρκοι: Το Ισραήλ δίνει τεχνολογία drone στην Ελλάδα λένε αναλυτές ενώ υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να αναπτύξει μόνη της UAV.

«Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το εγχώριο UAV της Ελλάδας», τιτλοφορείται το άρθρο του τουρκικού αμυντικού σάιτ savunmasanayist.com.

«Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια για να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) με εγχώριους πόρους. Τέσσερα πανεπιστήμια υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ)», τονίζεται.

ΗΠΑ-Τουρκία σε αναζήτηση νέου modus operandi… Ποιος πληρώνει τη νύφη;

Ένα νέο modus operandi θα αναζητήσουν σήμερα στην Ουάσινγκτον οι Υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Α. Μπλίνκεν και Μ. Τσαβούσογλου, καθώς οι σχέσεις των δυο συμμάχων φαίνεται να έχουν φορτωθεί πλέον με περισσότερα θέματα που τους χωρίζουν, παρά εκείνα που τους ενώνουν. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν και κατ’ ιδίαν και στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και θα συζητήσουν όλα τα καυτά θέματα, με λίγες ελπίδες όμως να μπορέσουν να βρουν λύσεις σε μια σειρά ζητήματα που έχουν φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τις δυο χώρες

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR

Η σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι κάτι νέο, ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο

Επιστολή ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου σε Μπλίνκεν: Μην πουλήσετε στην Τουρκία F-16

Λίγο πριν τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο παρέδωσε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν. 

Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου των F-16 και της πώλησης νέων πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), τονίζοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης (Nick Larigakis), ο οποίος υπέγραψε την σχετική δήλωση, αναφέρθηκε τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στις κυρώσεις που ούτως ή άλλως έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, βάσει του νόμου CAATSA.

Η νέα σύνθεση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Χθες αργά το βράδυ συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ μετά τις αποφάσεις για τους «Αντί» που έλαβε το ΣΑΓΕ κατά τις 3 συνεδριάσεις του.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την τοποθέτηση των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, ως εξής:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Κεραμέως: Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη, εμείς είμαστε με τη βιβλιοθήκη

«Νομίζω ότι το σποτ αυτό που έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο γιατί οι πολίτες είναι σημαντικό να επιλέξουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο βίντεο της καμπάνιας «Χάου Του» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι θέλει ο κύριος Τσίπρας; Εστίες ανομίας πάλι στα πανεπιστήμια; Να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε καταλήψεις οι οποίες διαρκούσαν για 34 χρόνια, όπως στη Θεσσαλονίκη και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επειδή ακριβώς δεν είχαν τολμήσει. Είχαν αυτή τη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι δεν μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις», δήλωσε η κ. Κεραμέως στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Η εντολή που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρη: Πάρτε δραστικά μέτρα για να μεταμορφώσετε μια προβληματική αμυντική βιομηχανία, επηρεασμένη από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών, αμέλειας και στρεβλής διαχείρισης, σε ακρογωνιαίο λίθο του μηχανισμού εθνικής άμυνάς μας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με σκοπό την παρουσίαση σε 20 Ακόλουθους Άμυνας και μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα, του πλαισίου της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Defence Exhibition Athens – DEFEA 2023», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2023.

Εκλογές στις 14 Μαΐου - Αντί-NAVTEX και προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Τη στιγμή που η Τουρκία οδηγείται με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές στις 14 Μαΐου κι ενώ επίκειται στην Ουάσινγκτον το τετ-α-τετ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντριου Μπλίνκεν, η Άγκυρα ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε παράνομη αντί-Navtex, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα της χώρας μας και παραβιάζοντας ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Ειδικότερα, με τη νέα αντί-Navtex η τουρκική πλευρά διεκδικεί αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης. 

Άρθρο του Κ. Φίλη στην «Κ»: Τουρκία – Δύση: ποιος καθορίζει αυτή τη σχέση;

Κωνσταντίνος Φίλης 

Η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Συνέπεσε το ξεκίνημα αυτής με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η οποία προφανώς έγινε αμιγώς με τα κριτήρια που επέβαλε η ψυχροπολεμική περίοδος και η ανάγκη ανάσχεσης του σοβιετικού κινδύνου 

Η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Συνέπεσε το ξεκίνημα αυτής με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η οποία προφανώς έγινε αμιγώς με τα κριτήρια που επέβαλε η ψυχροπολεμική περίοδος και η ανάγκη ανάσχεσης του σοβιετικού κινδύνου.

Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα μια συνάντηση με τους ομολόγους του από την Άγκυρα και τη Δαμασκό με αντικείμενο συζήτησης τη Συρία.

"Η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δαμασκό", τόνισε σήμερα ο Λαβρόφ στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από τη Μόσχα.

Η Ρωσία κλήθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο γειτόνων, είπε. Ως εκ τούτου, μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών έχει πλέον κανονιστεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Νταβός: Σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» και του Κοσόβου στο ξενοδοχείο που διαμένει ο πρόεδρος της Σερβίας

 Νταβός.Στο ξενοδοχείο στο Νταβός όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - απέναντι από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κρέμασαν τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», αναφέρει ο ρεπόρτερ του Tanjug, από το ελβετικό χειμερινό θέρετρο.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς θα βρίσκεται στο Νταβός έως τις 19 Ιανουαρίου.

Στόχος των δύο σημαιών, είναι να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε αυτήν την επίσκεψή του εκτός της Σερβίας.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας στο newshub.gr: Η έκθεση των ΗΠΑ για την Τουρκία είναι καταπέλτης

 

O γεωστρατηγικός αναλυτής και διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο newshub.gr αναλύει τα όσα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε γεωπολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στις σχέσεις Αμερικής- Τουρκίας και Ελλάδας.

"ΝΑ ΈΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΊ" Πότε η Τουρκία θα προμηθευτεί τα F-16

 

Σχολιασμός της επικαιρότητας. Φιλοξενούμενος του κου Καλογηρου στο ΒΕΡΓΊΝΑ ΤV. 17/01/22

Γ. Αϋφαντής: Η παγίδα των μυστικών διαλόγων, θέμα "εκβιασμών" Πρωθυπουργού - Αρχηγού ΓΕΕΘΑ;

 

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής, σε μια καταιγιστική συνέντευξη του στον 98.4 εξηγεί γιατί οι μυστικές συνομιλίες , με παραγκωνισμό της διπλωματικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ , με την Τουρκία και με ένα χαρακτήρα ιδιωτικού πλαισίου, οδηγούν σε "θανάσιμη παγίδα" , αφού δεν γίνονται  εν κενό , αλλά  με μία χώρα που θέτει όλες τις απαιτήσεις και μάλιστα επί θεμάτων του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας σου. 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία πιάστηκε στα πράσα! Mεταφέρει μετανάστες στον Έβρο (17-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία πιάστηκε στα πράσα. Στρατοχωροφυλακή μεταφέρει μετανάστες στον Έβρο

Θανάσης Δρούγος, Η Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου. Θα τα πάρει τα F-16 η Τουρκία αλλά ...

 

Παραμένει φαβορί ο Πρόεδρος Ερντογάν, για επανεκλογή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές σημειώνει ο Διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, Κύριος Θανάσης Δρούγος μιλώντας στον Δημήτρη Αλφιέρη και τον 989 Alpha Radio (https://alpha989.gr)

Διάλογος Μητσοτάκη με ορειβάτη αποκαλύπτει την ημερομηνία των εκλογών | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 18/01/2023

 

1. Διάλογος Μητσοτάκη με ορειβάτη αποκαλύπτει την ημερομηνία των εκλογών
2. Είναι επίσημο στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 18/01/2023
3. Qatargate: Ο Παντσέρι κρατάει στα χέρια του την Καϊλή - Εκλέχθηκε ο αντικαταστάτης τη

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα – Σκληρές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

 

Σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν στο Αιγαίο την Τρίτη όταν σε έξι περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών.

Αποκλειστικό - Ένες Καντέρ: Ο Ερντογάν είναι ένας κτηνώδης δικτάτορας | Αταίριαστοι | 18/01/2023

 

Αποκλειστικό - Ένες Καντέρ: Ο Ερντογάν είναι ένας κτηνώδης δικτάτορας | Αταίριαστοι | 18/01/2023

Δημήτρης Καραϊτίδης, 14 Μαΐου οι Τουρκικές εκλογές. Αν ο Ερντογάν χάσει, έρχονται τα χειρότερα;

 

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες από το ΑΠΕ κλείδωσαν οι Τουρκικές εκλογές για τις 14 Μαΐου. Μια ημερομηνία σημαδιακή για τον Τούρκο πρόεδρο. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Ερντογάν είπε: «Ο αείμνηστος Μεντερές είχε πει στις 14 Μαΐου 1950 “ως εδώ! Το έθνος μίλησε” και κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία».

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου απόψε στις 20:30 και το παραλήρημα Μπαχτσελί | Ώρα Ελλάδος 18/01/2023 | OPEN TV

 

1. Ο Ιωάννης Μπαλτζώης για παρακολούθηση Φλώρου
2. Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου απόψε στις 20:30 και το παραλήρημα Μπαχτσελί
3. Δρίβας και Μπαλτζώης για την συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις Μπαχτσελί

Τούρκοι αναλυτές: Οι αμερικάνοι θα προστατεύουν Κρήτη και Λάρισα -Δεν θα μπορούμε να τους επιτεθούμε | Σήμερα | 18/01/2023

 

1. Τούρκοι αναλυτές: Οι αμερικάνοι θα προστατεύουν Κρήτη και Λάρισα -Δεν θα μπορούμε να τους επιτεθούμε
2. Πρώην αρχηγός τουρκικής αεροπορίας: «Η Ελλάδα αποκτά αεροπορική υπεροχή από το 2025-2026»
3. Αγωνία στην Τουρκία για τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν
4. Γ. Οικονόμου: «Από τον Απρίλιο και μετά οι εκλογές»