Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Στον «άγνωστο» Κεραμεικό

Λίγα μόλις βήματα από το πολυσύχναστο και θορυβώδες Θησείο, η καταπράσινη ησυχία του Κεραμεικού υπόσχεται μία από τις ωραιότερες ανοιξιάτικες συγκινήσεις στην Αθήνα. 

Αφήστε τον πεζόδρομο της οδού Ερμού να σας οδηγήσει στην πόρτα αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου που πολλοί Αθηναίοι δεν έχουν ανακαλύψει στις βόλτες του Σαββατοκύριακου. Ανάμεσα στην Ερμού, την Πειραιώς και την Ασωμάτων, οφείλει το όνομά του στον δήμο Κεραμέων, που ήταν το κέντρο παραγωγής των φημισμένων στην αρχαιότητα αττικών αγγείων. Στις παρυφές της κοιλάδας του μικρού ποταμού Ηριδανού οι αγγειοπλάστες της εποχής έστηναν τα εργαστήριά τους γιατί το αργιλώδες έδαφος ήταν αυτό που επιζητούσε κάθε τεχνίτης. Περιοχή κατάλληλη για κατασκευή αγγείων, αλλά εντελώς ακατάλληλο για κατοικίες. Ηταν ένας από τους λόγους που εκεί δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναζητεί τις κλεμμένες αρχαιότητες από τους Γερμανούς

Θα απαιτηθούν μερικοί μήνες
για να διερευνηθεί όλο το αρχειακό υλικό
Δεν προέρχονται από ελληνικά μουσεία και αποθήκες οι ελληνικές αρχαιότητες που πωλούνται μέσω διαδικτύου στη Γερμανία, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. 

«Από την έρευνα στο αρχείο κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, το οποίο τηρείται στην αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, δεν προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα αρχαία έχουν κλαπεί από ελληνικά μουσεία ή αρχαιολογικές αποθήκες», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Τραγωδία στα Χανιά: Τσακώθηκε με τον αδερφό του, έβαλε φωτιά στο σπίτι και αυτοκτόνησε

Οικογενειακή τραγωδία στα Χανιά της Κρήτης. Καβγάς μεταξύ δύο αδερφών κατέληξε στην αυτοκτονία του ενός.
Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι στη Χαλέπα Χανίων από την τραγική κατάληξη ενός οικογενειακού καβγά σε σπίτι της περιοχής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο αδέλφια για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, διαπληκτίστηκαν έντονα με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραβήξει όπλο και να πυροβολήσει στον αέρα.

Η γιορτή της μητέρας έχει αρχαιοελληνικές ρίζες

Η δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1914 ακόμα ως ημέρα εορτασμού της μητρότητας, αρχικά ως εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε σταδιακά ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Οι πρώτες αναφορές στη «γιορτή της μητέρας» μάς έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη γινόταν μια μεγάλη εορτή αφιερωμένη στη θεά Γαία, την επονομαζόμενη «Μεγάλη Μητέρα».
 
Σήμερα, ο ρόλος της μητέρας είναι τόσο πολύπλοκος, αφού την ίδια στιγμή πρέπει να είναι γυναίκα, σύζυγος και επαγγελματίας, που αυτή η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να υπογραμμίσει το μεγαλείο της προσφοράς της.
Η ελληνική κοινωνία παρά την κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνει - ίσως και λόγω αυτής - φαίνεται πως επαναπροσδιορίζει τη σημασία του παραδοσιακού αυτού ρόλου, όχι μόνο για την ανατροφή των παιδιών αλλά και για την συνοχή της οικογένειας.

ΘΡΑΣΟΣ - ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ Δ' ΡΑΙΧ "Να στείλουμε στρατό σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο" - Έκθεση γερμανικού υπουργείου αμύνης

Να στείλει στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία, για να επιβάλλει την πειθαρχία και να «προλάβει» κοινωνική αναστάτωση και αντάρτικες ενέργειες, προτείνει διαβαθμισμένη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η μελέτη, μέρος από το περιεχόμενο της οποίας φέρνει στο φως η εφημερίδα “PRESS”,και υπογράφεται από κορυφαίο αναλυτή του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ. Έχουν το απεριόριστο θράσος οι Γερμανοί, όχι μόνο να μην ξεπληρώνουν τα χρέη τους, στην χώρα που κατέστρεψαν στο Β'ΠΠ αλλά να σχεδιάζουν και νέα Κατοχή, με στρατεύματα, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα αντιδράσουμε κατά την διάρκεια του "βιασμού".

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Οι ισλαμιστές καταστρέφουν Ορθόδοξα μοναστήρια


Ομάδα ένοπλων μαχητών  που πολεμά στο πλευρό των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτέθηκε στο αρχαίο Ορθόδοξο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στην περιοχή Al Qusayr, 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Τας, ο ηγούμενος Γκαντίρ Ιμπραχίμ ανέφερε ότι οι ένοπλοι αντάρτες, ανατίναξαν το καμπαναριό και κατέστρεψαν τον αρχαίο βωμό και την Κολυμβήθρα.
Επιπλέον, οι εισβολείς κατέστρεψαν άγαλμα του Προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος λατρευόταν στη Συρία από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Η τρόικα αποδέσμευσε το ρωσικό χρήμα στην Κύπρο μετά τις απειλές της Μόσχας!

Η τρόικα που ελέγχει πλέον 100% την κυπριακή οικονομία, φαίνεται ότι "βρήκε τον δάσκαλό της", αφού η Ρωσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του κυπριακού δανείου που είχε ζητήσει το Eurogroup με παράλληλη δραστική μείωση του επιτοκίου, αν πριν δεν αίρονταν οι περιορισμοι στις οικονομικές συναλλαγές της ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας (Russian Commercial Bank) που είναι θυγατρική της κρατικής VTB, αλλά και της ιδιωτικής ρωσικής τράπεζας OJSC Promsvyazbank στην Κύπρο.

Νέα Νότια Ουαλία:Aναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Μετά τη Γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, τώρα και η Βουλή της ίδιας της πολιτείας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Η αναγνώριση έγινε ομόφωνα από το Σώμα μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ.
Στη σχετική πρόταση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των συγκεκριμένων τριών ομάδων από το 1915 έως το 1922.

Επιστροφή Καρατζαφέρη στη ΝΔ;

Με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κίνα, στα τέλη της εβδομάδας, θα ξεκινήσουν ουσιαστικά και οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, προκειμένου – όπως τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη – το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, να εκπέμπει όχι μόνο το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και να σηματοδοτεί την αμφίπλευρη ιδεολογική και πολιτική διεύρυνση της συντηρητικής παράταξης της χώρας.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού πιστοποιούν ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι – και μέσω συγκεκριμένων προσώπων και μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών – η ΝΔ να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, αυξάνοντας και τα ποσοστά επιρροής της στο εκλογικό σώμα, στα επίπεδα του 2009.

Ατομικοί φάκελοι για όλους στην Εφορία

Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, το γνωστό IRS, αλλά και άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο και θα περιληφθούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να είναι σε όλους γνωστά και να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες – λογαριασμοί, εισιτήρια, αποδείξεις σουπερμάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου τίθεται η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών υπογραμμίζεται η «επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους».

Ένταση και χρήση χημικών Nέα επεισόδια στις Σκουριές ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ

Ένταση και επεισόδια αυτή την ώρα στο δάσος Καρατζά για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 άτομα από όλες τις γύρω περιοχές για να διαμαρτυρηθούν για τα μεταλλεία αλλά και και για τη σύλληψη των τριών γυναικών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ αναφέρουν πως τα χημικά ρίχνονται σε ευθεία βολή με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να τραυματιστεί.

Παλλάδα, Ελλάδα, Παναγιά

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ,

Η μορφή της Μάνας, μυστηριακή αυτογνωσία του Ελληνισμού στους αιώνες και η εξουσιαστική «συνωμοσία».
Ταιριάζουν αποσπασματικές τιμές στην πιο γλυκιά μορφή της ζωής του ανθρώπου; Ναι, όταν αποκόπτεσαι από το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης, χαμένος μέσα στην βία του αχαλίνωτου υλισμού ή τον σκοταδισμό απάνθρωπων δογμάτων. Έτσι, χρειάζεται μία ειδική μέρα για να απαλύνει τις τύψεις απέναντι στα πολύτιμα που θα έπρεπε να τιμούμε κάθε μέρα.
Όσο η μορφή της γυναίκας, της τροφού, της ζωοδόχου - μάνας απαξιώνεται, τόσο η κοινωνία ολισθαίνει στην βαρβαρότητα. Η μορφή της Μάνας είναι από μόνη της καταλύτης του άδικου και φορέας ανθρωπιάς.

Τα βήματα Παπακωνσταντίνου ακολουθεί ο Στουρνάρας... Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται «επιστροφής στις αγορές το 2014»!

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ,  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΝΑΝΤΙΝΟΥ
Ακόμα ένα χοντρό δούλεμα μας επιφύλασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014!
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες δηλώσεις έκανε πριν μερικά χρόνια και ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έταζε στους Έλληνες ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το... 2011»!
Μας προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι βλέπουμε διαχρονικά τους Υπουργούς Οικονομικών- με αποκορύφωμα τον Γιάννη Στουρνάρα- να νομίζουν ότι οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτο. Λες και αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό σαν τους ιθαγενείς τους οποίους προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με... καθρεφτάκια.

Διπλή δολοφονία στα Γιάννενα μετά τη ληστεία με τις χειροβομβίδες

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δολοφονημένοι μέσα στο σπίτι τους, βρέθηκαν δύο ηλικιωμένοι νωρίς το πρωί, σε οικισμό του χωριού Κτίσματα Πωγωνίου, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν το άτυχο ζευγάρι τα ξημερώματα, ενώ έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό ενός κακοποιού ο οποίος στις 10 χθες το βράδυ, εισέβαλε οπλισμένος στο καφενείο-ταβέρνα του χωριού, απειλώντας τους 30 κατοίκους που βρίσκονταν εκεί, να του δώσουν χρήματα.
Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης την 22.00 ώρα περίπου χθες το βράδυ, εισήλθε σε εστιατόριο στα Κτίσματα Ιωαννίνων και απειλώντας με δύο (2) χειροβομβίδες τους θαμώνες του καταστήματος απαίτησε χρήματα. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει μία τσάντα. Κατά τη διαφυγή του, απασφάλισε και πέταξε μια χειροβομβίδα εναντίον του ιδιοκτήτη του καταστήματος και θαμώνων που τον καταδίωκαν, χωρίς αυτή να εκραγεί.

ZATΡΙΚΙΟΝ-ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ

Του Γρηγόρη Ζώρζο
Από το visaltis

 Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ.Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να μην γνωρίζει το ΣΚΑΚΙ που στην αρχαιότητα το ονόμαζαν ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ και που ήταν επινόηση των αρχαίων ελλήνων από την αρχή της ιστορικής τους διαδρομής.

Στην αρχαία Ελλάδα οι Πεττείες ήταν τριών διαφορετικών ειδών. Οι πεττείες του πρώτου είδους είναι αυτές όπου ο παίκτης είχε τον μικρόκοσμο και που με την ρίψη κυβειών έκανε τις κινήσεις που τον υποχρέωναν οι αριθμοί που έφερνε. Η έννοια της κυβείας δεν περιείχε πάντα την έννοια της τύχης μια και είναι γνωστό «τα ζάρια του θεού».

Γέφυρες και στρατηγική

Του Ν.Λυγερού

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι γέφυρες έχουν τουλάχιστον μια τακτική αξία αν δεν είναι στρατηγική. Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στο γεγονός ότι η γέφυρα είναι σημείο του χώρου, όπου υπάρχει συμπυκνωμένος χρόνος. Χρειάστηκε χρόνος μεγάλος για να χτιστεί με απώτερο στόχο το κέρδος του χρόνου που αποφεύγουμε λόγω της γέφυρας. Με αυτό τον τρόπο η γέφυρα είναι το συμπληρωματικό ενός κλειδιού στην κρυπτογραφία, το οποίο έχει την ιδιότητα να παράγεται εύκολα και να σπάζεται δύσκολα. Με άλλα λόγια το κλειδί προστατεύει για ένα χρονικό διάστημα που είναι πάντα πεπερασμένο, αλλά πάντα πολύ μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα που απαιτεί η κατασκευή του.

Το κατάντημα των Ελλήνων Στρατιωτικών.... Ο άνθρωπος που υπέγραψε την καταστροφή και την απαξίωσή τους τους δίνει χρήματα για φιλοδώρημα...(Βίντεο)

Τι αίσχη είναι αυτά;
Γιατί κύριε Παπούλια δεν φέρατε μαζί σας τελάρα μπύρες να κεράσετε τους στρατευμένους Ελληνες;

Είναι τραγικά γελοίο αλλά και τόσο χαρακτηριστικό της εποχής μας....
Ο άνθρωπος που καταξεφτίλισε κι απαξίωσε τους Ελληνες Στρατιωτικούς με τις υπογραφές του σε αντισυνταγματικά, προδοτικά νομοσχέδια έδωσε χρήματα (τι άλλο θα δούμε Θεέ μου) για να πιουν μπύρες....

Ο Εφιάλτης στην σύγχρονη εποχή, περιφέρεται ανάμεσα στους άντρες του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και τους δίνει χρήματα για φιλοδώρημα.... από αυτά που του έδωσε ο Ξέρξης...

Παγιδεύεται η Άγκυρα;

Ρεϋχινλί
Του Ν.Καραβαζάκη

Τρείς εκρήξεις  σήμερα στην τουρκική κωμόπολη Ρεϋχανλί, οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, μέχρι στιγμής προκάλεσαν  40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στην κωμόπολη υπάρχει μεγάλος καταυλισμός σύρων προσφύγων. Απειλητικούς υπαινιγμούς προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε ο τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Ο δήμαρχος του Ρεϋχανλί ανέφερε πως ” δεν πρέπει να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει με τους Κούρδους “.