Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Η απελευθέρωση του Ναυπλίου 1822- Γιατί γιορτάζουμε αυτό το ιστορικό γεγονός

Σαν σήμερα, ξημερώματα 29 προς 30 Νοεμβρίου 1822, ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη, απελευθερώνοντας την πόλη από τον Τούρκικο ζυγό.

Το γεγονός αυτό είναι ένας σημαντικότατος σταθμός στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Όταν αρχίζει ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 το βλέμμα των Ελλήνων, εκτός από την Τριπολιτσά, στρέφεται και προς την απελευθέρωση του Ναυπλίου. Η Μπουμπουλίνα τότε αναλαμβάνει τον αποκλεισμό από τη θάλασσα, ενώ από την ξηρά επιτίθεται ο Υψηλάντης.  Οι εχθροί όμως κρατούν γερά, αλλά κάποτε έρχεται η ημέρα του, όταν μια ομάδα Ελλήνων κυριεύει το Παλαμήδι και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος: Πέθανε ο θρυλικός πιλότος, τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

 Την περίοδο 1945-1967 ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων.

O θρυλικός πιλότος, τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire». Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεκπαίδευση με «Charles de Gaulle» και αναβίωση της επιχείρησης καταστροφής της γέφυρας του Γοργοποτάμου(ΦΩΤΟ)

Από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES» της Δύναμης Κρούσης του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE (CDG) στην Μεσόγειο Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών των Γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων από Αεροσκάφος στο CHARLES DE GAULLE, οι οποίοι στην συνέχεια επιβιβάστηκαν σε Ελικόπτερο και πραγματοποίησαν καταρρίχηση με χρήση FAST ROPE στην Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ.

Κερδοφορία για την ΕΑΒ το 2021

Με σχετικό δελτίο Τύπου, η ΕΑΒ αναφέρθηκε στον ισολογισμό του έτους 2021 που δημοσίευσε, Το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους παρουσιάζει στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2021 η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. H Γενική Συνέλευση της Εταιρείας ενέκρινε τον ισολογισμό της περασμένης χρονιάς, επισφραγίζοντας την πορεία ανάταξης της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ύστερα από πολλά χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, η ΕΑΒ καταγράφει Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2020 η Εταιρεία είχε ζημίες ύψους 18,7 εκατ. ευρώ.

Επίδειξη σημαίας και πυγμής στο Αρχιπέλαγος: Η αστραπιαία αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες κρούσης και υποβρύχια

 ΦΩΤΟ:Οι μονάδες κρούσης από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγάλης ναυτικής άσκησης. Πηγή: Hellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Βολές τορπίλης από υποβρύχια του στόλου κατά στόχων επιφανείας. Βολές τορπίλης από ελικόπτερα S-70 Sea Hawk Sikorsky κατά υποβρυχίων. Ναυτικός αποκλεισμός ή και άρση αυτού σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτά είναι μόνο τέσσερα από τα σενάρια της επερχόμενης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή» με την οποία ο στόλος θα προχωρήσει σε μια ακόμη επίδειξη σημαίας και πυγμής στο Αρχιπέλαγος.

Η Τουρκία θέλει να τα βρει με την Αίγυπτο αλλά εμπόδιο είναι η Λιβύη

Αλεξία Τασούλη 

Η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο αλλά στη μέση υπάρχει η Λιβύη

Στο ραντάρ της Αθήνας βρίσκεται η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, την αγωνία της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Αλ Σίσι για 45 λεπτά και ότι δεν ήταν απλώς ένα φωτογραφικό στιμιότυπο.

Έρχονται 3+1 νέες «Οχιές του Αιγαίου» μαζί με το «πρωτότυπο» κι επιπλέον 2 Rafale

Συνεχίζει σταθερά την ποιοτική και ποσοτική της αναβάθμιση η Πολεμική Αεροπορία με την παραλαβή τόσο «Οχιών του Αιγαίου» όσο και νέων Rafale.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κάθε μήνας που περνάει αυξάνονται τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, με την Τουρκία να βλέπει το ισοζύγιο ισχύος από αέρος να γέρνει δραματικά υπέρ της Ελλάδας.

Οι επόμενες εβδομάδες έχουν άρωμα γιορτής για την Πολεμική Αεροπορία αφού θα παραλάβει νέες «Οχιές του Αιγαίου» αλλά και νέες «ριπές ανέμου».

Γάλλος πρέσβης:Στον Έβρο βρίσκονται τα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία

«Η Γαλλία βρίσκεται προφανώς στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ένταξη ορισμένων βαλκανικών χωρών και ήδη Γαλλία και ΕΕ έχουν λάβει αποφάσεις σε σχέση με την εν λόγω διεύρυνση. Για εμάς, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), στο περιθώριο της χθεσινής του επίσκεψης στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε δε, ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή (σ.σ. του Έβρου) γιατί εδώ βρίσκονται τα χερσαία σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία».

Δίκη για το Μάτι: «Γνώριζαν για τους νεκρούς» – Η συγκλονιστική κατάθεση μάρτυρα

 Ιωάννα Μάνδρου

Συγκλονιστική υπήρξε η κατάθεση στο δικαστήριο και στη δίκη για τους υπευθύνους με την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι του δικηγόρου Παναγιώτη Κωνσταντάκη ο οποίος βίωσε την τραγωδία και περιέγραψε τη φρίκη της καταστροφής.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση γνώριζε για τους νεκρούς, δηλώνοντας πως «κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ», ενώ αναλυτικά αφηγήθηκε την βιωματική του εμπειρία με τη λαίλαπα της φωτιάς.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ο νέος υβριδικός κόσμος που αναδύεται & η μεγάλη ευκαιρία για Ελλάδα - Κύπρο

 

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ο νέος υβριδικός κόσμος που αναδύεται & η μεγάλη ευκαιρία για Ελλάδα - Κύπρο

Γιώργος Αδαλής: Τα μυστήρια της Κίνας-Η αθέατη πλευρά των διαδηλώσεων-Τα μέρη-κλειδιά που γίνονται

 

Γιώργος Αδαλής: Τα μυστήρια της Κίνας-Η αθέατη πλευρά των διαδηλώσεων-Τα μέρη-κλειδιά που γίνονται

A. Δεσποτόπουλος: Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις Ερντογάν

 
Ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

Μ. Τρούλης : Η ανοιχτή διαπραγμάτευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και οι Ελληνικές παλινωδίες

 

Ο Μάρκος Τρούλης, καθηγητής Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αναλύει στον 98.4

Σάββας Καλεντερίδης: Μπορεί να έχει μέλλον αυτή η χώρα; | ZOOM (28-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Μπορεί να έχει μέλλον αυτή η χώρα;

Μητσοτάκης: Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 29/11/2022 | OPEN TV

 

1. Μητσοτάκης: Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη
2. Καλίν: Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν απειληθούν τα σύνορά μας 
3. Νέες αποκαλύψεις για μυστική οργάνωση που σχεδίαζε πραξικόπημα στη Γερμανία
4. Κίνδυνος να πέσει σκοτάδι στο Κίεβο

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Τι είπε για εκλογές, τι συζήτησε με τον Βασιλιά Κάρολο | Αταίριαστοι

 

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Τι είπε για εκλογές, τι συζήτησε με τον Βασιλιά Κάρολο | Αταίριαστοι

Ακάρ:Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα ούτε των Κύπριων αδελφών μας, ούτε τα δικά μας | Ώρα Ελλάδος 29/11/2022 | OPEN TV

 


1. Ακάρ:Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα ούτε των Κύπριων αδελφών μας, ούτε τα δικά μας
2. Κρασσάς:Όσο μεγαλώνει η ισχύς της Τουρκίας θα αυξάνεται η επιθυμία της για αύξηση της κυριαρχίας της
3. Κρασσάς και Σταθακόπουλος για τις σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου

Ενοχλημένος ο Ακάρ από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας | Σήμερα | 29/11/2022

 

1. Ενοχλημένος ο Ακάρ από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας
2. Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα - Έκανε λόγο για μουσουλμανική "τούρκικη" μειονότητα στην Ελλάδα
3. Τούρκικα ΜΜΕ: "Η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου" 
4. Ο Ιμάμογλου "τρολάρει" τον Ερντογάν
5. Διευρυμένη Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων - Αισιοδοξία για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου