Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Χειρόγραφα του Σλήμαν ρίχνουν φως στην ανασκαφή της Τίρυνθας

Ερρίκος Σλήμαν Χειρόγραφα
Το μουσείο Sankokan του Tenri University ανακοίνωσε την ταυτοποίηση 28 πρωτότυπων σχεδίων με χειρόγραφες σημειώσεις του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Τα σχέδια περιλαμβάνουν κατόψεις αρχαίων ελληνικών ευρημάτων και εκτιμάται πως θα μπορούσαν να ρίξουν φως σχετικά με την ανασκαφή του θρυλικού παλατιού της Τίρυνθας.


Ο Σλήμαν (1822-1890) ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της αρχαιολογίας και έγινε γνωστός για τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες. Οι ανακαλύψεις του βοήθησαν να καθιερωθεί ένα ιστορικό υπόβαθρο για τις ιστορίες και τους μύθους που τραγούδησαν ο Όμηρος και ο Βιργίλιος. Έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Η έκθεση για την ανακάλυψη της Τίρυνθας κυκλοφόρησε το 1885 και περιελάμβανε σχέδια και άλλα υλικά.

Λίθινο άγαλμα 2,5 μέτρων ανακαλύφθηκε στη Σαρδηνία

Οι αρχαιολόγοι που διενεργούν έρευνες στην νοτιοδυτική περιοχή της Σαρδηνίας, ανακάλυψαν ένα νέο «γίγαντα», όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Οι ερευνητές ανασκάπτοντας την αρχαιολογική περιοχή Monte prama εντόπισαν ένα γιγάντιο άγαλμα από ψαμμίτη.

Η περιοχή Monte prama είναι η πατρίδα των ‘γιγάντων’, αφού έχουν έρθει στο φως αρκετά αρχαία λίθινα στοιχεία από την εποχή του Χαλκού, του νουραγικού πολιτισμού, στις αρχές του 1970.

Νεκρός οπαδός στην Ισπανία - Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που πυροσβέστες βγάζουν τον 40χρονο από το ποτάμι – Οδομαχίες πριν το Ατλέτικο – Λα Κορούνια

- Εικόνες ντροπής στους δρόμους τη Μαδρίτης
- Ένας οπαδός της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια πλήρωσε με τη ζωή του τα επεισόδια με οπαδούς της Ατλέτικο
- Τον έδειραν και τον πέταξαν στο ποτάμι - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά υπέστη καρδιακή προβολή και πέθανε
- Η As δημοσιεύει video ντοκουμέντο από τη στιγμή που τον ανασύρουν

Βαρθολομαίος - Φραγκίσκος: «Όχι σε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς»

«Εκφράζουμε την κοινή μας ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν ο Ποντίφικας και ο Πατριάρχης - Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες προσευχήθηκαν και για την ειρήνη στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές «να επιλέξουν την οδό του διαλόγου»
Με την υπογραφή κοινής δήλωσης για τον χριστιανικό διάλογο αλλά και αναφορές στην ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο στο Φανάρι, η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. 

Δείτε νέα φωτογραφία του σκελετού της Αμφίπολης

Όπως αντίκρισαν τα οστά οι ανασκαφείς μέσα στο χώμα
Για πρώτη φορά δόθηκαν φωτογραφίες του σκελετού της Αμφίπολης, κατά την παρουσίαση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους ανασκαφείς και παρουσιάζουν τα οστά όπως βρέθηκαν, μέσα στο χώμα, στον υπόγειο θάλαμο του Τύμβου Καστά, καθώς για λόγους ασφαλείας των ίδιων των οστών, έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο μαζί με το χώμα στο οποίο βρέθηκαν.

Οι Βρετανοί πήγαν να στήσουν επιχείρηση «Ελγίνεια» και στην Αμφίπολη!-Πώς σώθηκαν τα αρχαία στο βυθό του Στρυμόνα

Αποκαλύψεις από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά - Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα της Αμφίπολης, στο Λονδίνο Αποκαλύψεις από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά - Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα της Αμφίπολης, στο Λονδίνο.

ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΜΕΙΛ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέιλ με τις προτάσεις συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, μετά το ναυάγιο στο Παρίσι.
Είχε προηγηθεί πυρετός τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά- Βενιζέλου, το βράδυ του Σαββάτου 29/11/2014 για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα σημεία υποχώρησης της ελληνικής πλευράς.
Οι προτάσεις, από τα υπουργεία Οικονομικών και απασχόλησης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα βάρη για τους πολίτες.

Τα παιδιά μας πεινούν στο σχολείο κι εσείς….



Από ανάρτηση στο fb
 ΠΗΓΗ pekp