Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Εκκρεμές παραμένει το Βορειοηπειρωτικό από το 1946

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Βόρειο Ήπειρο, μέχρι τη γραμμή Τεπελένι, Κλεισούρα, Μοσχόπολη και νότια άκρη της λίμνης Αχρίδας. Με το Πρωτόκολλο όμως της Φλωρεντίας της 17 Δεκεμβρίου 1913, οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχωρούσαν τη Βόρειο Ήπειρο στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος.

Μετά την αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων (1914), οι Βορειοηπειρώτες επαναστάτησαν κατά της άδικης σε βάρους τους ετυμηγορίας των μεγάλων, σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση, υπό τον Γ. Χρηστάκη – Ζωγράφο, η οποία απηύθυνε έκκληση προς τις Μεγάλες Δυνάμεις (2 Μαρτίου 1914) ζητώντας τη χορήγηση αυτονομίας. Με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914 χορηγήθηκαν στον ελληνικό πληθυσμό προνόμια που ισοδυναμούσαν περίπου με αυτόνομα καθεστώς.

«Τουρκία- Πακιστάν εναντίον Ελλάδας-Ινδίας», αραβικό δημοσίευμα

Δημοσίευμα για την «Αραβική Άμυνα» αναφέρεται στις κοινές ναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας και Ινδίας που πραγματοποιήθηκαν στην υπεράκτια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης από το πολεμικό σκάφος της Ινδίας «INS Tabar» με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Όπως σημειώνεται:

«Η ναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

»Η ναυτική εκπαίδευση συνέβαλε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ικανότητα μάχης και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε διμερές πλαίσιο».

Χρήματα στην Τουρκία και ¨δομές¨στην Ελλάδα…

Μπόνους στην Τουρκία, Δομές στην Ελλάδα! Ποιος ο ρόλος των “πρόθυμων”;

Δομές μεταναστών εκτός ΕΕ αναζητούν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο…
Στα νησιά και στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία θέλει να τις φτιάξει η Ελληνική Κυβέρνηση! Δομές που δεν θα θεωρούνται Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Έδαφος.
Νέα χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ, κατ’ ελάχιστο 3,5 δις. €, χωρίς ουσιαστικές ρήτρες για να τηρεί τις συμφωνίες, αλλά και χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα κατευθύνονται προς τους μετανάστες και όχι σε μέσα που χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας.

Θύελλα αντιδράσεων, λόγω ομιλίας συζύγου Ερντογάν – “Μειώστε τις μερίδες” συνιστά στους Τούρκους(Βίντεο)

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου
Από το ertnews 

Σε μια στιγμή που μεγάλη μερίδα του τουρκικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, αδυνατώντας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα, μια ομιλία της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς αντί να προτείνει λύσεις, συνιστά στους Τούρκους πολίτες να σφίξουν ακόμα το ζωνάρι τους. Η Εμινέ Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας κατά της σπατάλης τροφίμων με τίτλο «Εξοικονομείστε φαγητό, προστατέψτε το τραπέζι σας», έδωσε τις δικές της συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι Τούρκοι πολίτες για να μειωθεί η αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων σε κάθε νοικοκυριό.

Αφρική και Σαχέλ: Η αντιπαλότητα Γαλλίας – Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Πέτρος Κράνιας
Από το capital

Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εντάσεις μετά από μήνες εκατέρωθεν προσβολών και επιθετικής ρητορικής, αλλά οι εντάσεις μεταξύ τους παραμένουν για τα ανταγωνιστικά τους συμφέροντα στην Αφρική.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γαλλία βρίσκονται σε αυτό που περιέγραψε ως "περίοδο ανάκαμψης" αφού ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα και δεσμεύθηκαν να επιλύσουν τις διαφορές τους. 

Η Τουρκία χρησιμοποίησε τους μισθοφόρους στη Λιβύη ως διαπραγματευτικό χαρτί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πέτρος Κράνιας
Από το capital

Η Τουρκία χρησιμοποίησε μισθοφόρους από τα εδάφη της Συρίας ως διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθειά της να διατηρήσει στρατεύματα στη Λιβύη, δήλωσε την Τετάρτη ο αρθρογράφος του Al-Monitor, Φαχίμ Ταστεκίν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και της απόσυρσης ξένων στρατευμάτων. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν επίσης Τουρκία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος.

Αγκίλα Σάλεχ: Άκυρο το μνημόνιο Ερντογάν και Σάρατζ – Να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Κοινό μήνυμα ότι «πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης» έστειλαν κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ.

Ο κ. Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιονδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρη, όπως τόνισε.

Πρέπει η Κύπρος να αποκτήσει Πολεμική Αεροπορία; Και πως;

Θεόδωρος Νικολοβγένης
Από το defencereview

Ένα θέμα που συζητιέται όλο και περισσότερο, είναι το αν η Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ) μπορεί να αποκτήσει Πολεμική Αεροπορία, ποια σύνθεση θα έχει αυτή και με ποιον τρόπο.

Αρχικά θα θέλαμε να πούμε πως οι αεροπορικές δυνάμεις, έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους στις σύγχρονες μορφές πολέμου. Ακόμη και στις περιόδους του μη πολέμου, διότι ο γράφων πιστεύει πως μεταξύ του Ελληνισμού (Ελλάδος και Κύπρου) και της Τουρκίας δεν υπάρχει πλέον το τρίπτυχο: Ειρηνική περίοδος – περίοδος κρίσεως – πολεμική περίοδος, αλλά απλά: Περίοδος πολέμου. Μάλιστα, ο πόλεμος είναι υβριδικής μορφής. Πιστεύουμε δηλαδή, πως τα γεγονότα του περασμένου έτους στον Έβρο αποτελούν τον εναυστήρα αυτού. Δε μπορεί, θεωρούμε, κανείς να υποστηρίξει πως τόσο στον Έβρο όσο και στη θάλασσα, αλλά και στον αέρα δεν έγινε πόλεμος (χωρίς να πατηθούν οι σκανδάλες). Η πολεμική περίοδος είναι συνεχής κι απλά αυξομειώνεται η έντασή της.

Γιατί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μπορεί να συμβάλει στο τέλος της πανδημίας; Πώς βοηθά στην φυσική ανοσία;

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Aπό το medlabg

Μια πανδημία ή μια επιδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από ένα τρόπους, όπως δείχνει η ιστορία, και το ερώτημα -που αφορά και την τωρινή Covid-19- είναι ποιος αποφασίζει το τέλος της κρίσης και κατά πόσο όλοι συμφωνούν σε αυτό. Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι συνήθως σε μια πανδημία υπάρχει είτε ένα ιατρικό είτε ένα κοινωνικό τέλος και αυτά τα δύο κατ' ανάγκη δεν συμβαδίζουν. Η συνέπεια είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους επιστήμονες και σε ένα μέρος των πολιτών.