Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Έτσι ήταν η παλαιά Θεσσαλονίκη. Κάνε ένα virtual tour (Bίντεο)

Ένα ταξίδι… στον χρόνο μπορείτε να κάνετε μέσα από το παρακάτω βίντεο. Πρόκειται για ένα 3D animation, το οποίο δείχνει πως ήταν η παλαιά Θεσσαλονίκη.

Κάπως έτσι ήταν διαμορφωμένη η πόλη τον 4 αιώνα μ.Χ.


Ένα ταξίδι… στον χρόνο μπορείτε να κάνετε μέσα από το παρακάτω βίντεο. Πρόκειται για ένα 3D animation, το οποίο δείχνει πως ήταν η παλαιά Θεσσαλονίκη.

Και ξανά προς τα ΜΟΕ τραβά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ

Φόρμουλα που λαθροβιούσε στα διπλωματικά σοκάκια έκανε ξανά την εμφάνιση της. Πρόκειται για τις γνωστές προτάσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αξίζει όμως να δούμε πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα. Οι Τούρκοι προχωρούν στον σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου. Η δική μας πλευρά αδυνατεί να αντιδράσει. Αφενός είναι καθηλωμένη από τις δικές της ιδεοληψίες. Χρόνια τώρα έχει συναινέσει στην αλλαγή αφηγήματος περί το Κυπριακό. Η Τουρκία από χώρα κατοχής έχει μετατραπεί σε χρήσιμο καταλύτη προς την… τουρκοκυπριακή ηγεσία. Εχουμε ενθαρρύνει – και οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις ειδικότερα – τη μετάλλαξη του Κυπριακού σε πρόβλημα αποκατάστασης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

«Να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος»

Άριστος Μιχαηλίδης   

Ρωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, αν αλλάζουμε την πολιτική από τις κυρώσεις που επιδιώκαμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Απάντησε: «Οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή, η οποία θα τις επεξεργαστεί περαιτέρω». Έδωσε την εντύπωση, εξηγώντας, ότι είναι μια παράλληλη διαδικασία. Ρωτήθηκε και ο Ιωάννης Κασουλίδης, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, αν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις ότι τέθηκαν οι κυρώσεις στην παρένθεση. Απάντησε: «Δεν βάλαμε εμείς στην παρένθεση την πρόταση για κυρώσεις. Κάποια κράτη μέλη την έβαλαν, που αν δεν συμφωνήσουν δεν προχωρά και μένει στην παρένθεση». Πρόσθεσε: Απλώς, «εμείς τους είπαμε “εντάξει θα μείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά εφόσον εσείς αντί τούτων ζητήσατε ΜΟΕ, ιδού τα ΜΟΕ και ζητούμε τη στήριξή σας”».

Η Eνεργειακή Kρίση Aναδεικνύει την Aνάγκη για Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας

Του Δημήτρη Αβαρλή

Οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας λόγω των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη, σύμφωνα με αναλυτές, να γίνουν επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας και πολύ περισσότερο σε έργα αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα αναφέρουν πως μόνο η αύξηση της παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών CO2 είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου. 

Αυτό σημαίνει επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλές διασυνδέσεις και αποθήκευση ενέργειας. Έχει υπολογιστεί ότι η επίτευξη των στόχων για το κλίμα του 2030 απαιτεί πλέον πρόσθετες επενδύσεις 350 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ κάθε χρόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Ν. Δένδιας - Θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό, που διοργανώνεται από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, και στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη διάσκεψη για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Του Παντελή Σαββίδη

Τι να υποθέσει κανείς για τη Δύση; Ότι είναι χαμένη στην αμερικανική μετάφραση;
Τη Δύση συγκροτούν η Ευρώπη και η Αμερική, κυρίως, οι ΗΠΑ.
Η μεν Ευρώπη είναι, γεωπολιτικά ανύπαρκτη. Και αυτήν την ανυπαρξία της θα την πληρώσει και οικονομικά. Ας ελπίσουμε, όχι, γεωπολιτικά.
Οι δε ΗΠΑ, μάλλον, δεν γνωρίζουν τι θέλουν. Καλύτερα, δεν γνωρίζουν πως να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν ακολουθούν όσα η επεξεργασία της έννοιας της ηγεμονίας επιτάσσει.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ και οι δυνητικές επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια από τις εξελίξεις

Όλα δείχνουν ότι η επιβολή σκληρότατων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον είναι πολύ πιθανή. Αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις η αντίδραση των ΗΠΑ είναι συγκρατημένη προφανώς με στόχο να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση. Όμως, αυτό είναι βέβαιο πως έχει συζητηθεί παρασκηνιακά ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Δυστυχώς, η εκτίμηση που έκανε ο υπογράφων κάνοντας λόγο για “διπλό Ψυχρό Πόλεμο”, φαίνεται πως θα θα μπορούσε να αποτελέσει το περιβάλλον ασφαλείας που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα προσεχώς. Κάτι που σημαίνει ότι και η εξίσωση της ελληνικής εθνικής ασφάλειας περιπλέκεται επικίνδυνα. Τόσο στη στρατιωτική όσο και στην ενεργειακή της διάσταση τουλάχιστον.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ορθώς ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ. Οι εξελίξεις πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά διότι

«Η αναγνώριση των DNR και LNR είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας», λέει Τούρκος πολιτικός

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε ο Ντόγκου Πέριντσεκ, Γενικός Γραμματέας του τουρκικού κόμματος Vatan (Μητέρα Πατρίδα), γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και για τις απειλές για την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι ιστορικής σημασίας.

  Η αναγνώριση από την Τουρκία των DPR και LPR, που είναι ένα πλήγμα στα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, θα ήταν κατάλληλη από την άποψη των συμφερόντων και της ασφάλειας της Άγκυρας.

Βάζουμε κυρώσεις στην Ρωσία, αλλά συναλλασσόμαστε με την Τουρκιά…

Ετοιμάζεται λέει η κυβερνησάρα μας να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία !!!

Και να σταματήσει να εισάγει και φυσικά αέριο από εκεί !!

Σωστά, άλλωστε η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εχθρός και μέρα-νύχτα μας απειλεί….

Μας απειλεί με την Γαλάζια Πατρίδα, έχει εισβάλει στην Κύπρο, υπονομεύει την ελληνική κυριαρχία στην Θράκη …

Είμαστε εντελώς παλαβοί ή εντελώς υπόδουλοι ; …

Γιατί οι κυρώσεις δεν φοβίζουν τη Ρωσία;

Σπύρος Αλεξόπουλος

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις περισσότερες δυτικές χώρες, και ειδικότερα τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν ξεκάθαρο πως στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία, η «τιμωρία» της θα έρθει μέσα από ένα πλέγμα οικονομικών κυρώσεων, καθώς η εμπλοκή των δυτικών χωρών σε μία σύρραξη έχει σχεδόν κατηγορηματικά αποκλειστεί. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων χωρών, έχουν δηλώσει δημοσίως, κατ’ επανάληψιν μάλιστα, πως οι κυρώσεις θα είναι τέτοιες που θα κάνουν τη Ρωσία να πονέσει πολύ. Πόσο μπορεί πραγματικά να πονέσει η Ρωσία από οικονομικές κυρώσεις; Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

ΥΠΕΞ για ρωσική αναγνώριση: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ συνιστά η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίθνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. 

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ συνιστά η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετούμενο στις εξελίξεις του Ουκρανικού.

Η Ρωσία «εισβάλλει ειρηνικά» στην Αν. Ουκρανία μετά την ανεξαρτητοποίηση Donetsk και Luhansk – Κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ

Zelensky: Η Ρωσία παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ακόμη υπάρχει χώρος για διάλογο

(upd) Μετά από την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Putin να αναγνωρίσει τις ημιαυτόνομες περιοχές του Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας Donetsk και Luhansk, ως ανεξάρτητες δημοκρατίες… η Ρωσία ξεκίνησε την «ειρηνευτική εισβολή» στέλνοντας στρατεύματα για να διασφαλίσουν την ειρήνη…
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά θα επιμείνει στην προσπάθεια διπλωματικής λύσης.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις… εξέλιξη που είχε επίδραση στο χρηματιστήριο της Μόσχας που υποχώρησε -10,5%....

Η Ρωσία εισέβαλε στην ανατολική Ουκρανία: Θύελλα αντιδράσεων και απειλών από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε το βράδυ της Δευτέρας με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Ουκρανία: «Η «ουρά» της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, μπούμερανγκ για τη Δύση»! Δημ. Σταθακόπουλος

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , παραβίασε τις αρχές του μεταψυχροπολεμικού συστήματος, που καθιερώθηκαν από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Χάρτη των Παρισίων του 1990. Αμφότερα προέβλεπαν ότι τα διακρατικά σύνορα στην Ευρώπη δεν έπρεπε ν’ αλλάξουν.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η διάλυση ή να γίνει αναίμακτα, αν οι Δυτικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να επιβάλουν εσωτερικές ρυθμίσεις μεταξύ όλων των

Δ.Σταθακόπουλος – Κ.Χολέβας:Σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων από το 1821 μέχρι σήμερα(Βίντεο)

Τα 200 χρόνια, από το 1821 μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι ο Ελληνισμός επιβίωσε τα χρόνια της δουλείας και στη συνέχεια, με επιτυχίες και αποτυχίες. Ένας λαός ολιγάριθμος, συγκριτικά με τον αντίπαλο, που μπόρεσε και κράτησε την πίστη του, την γλώσσα του, τον κοινοτισμό, την αλληλεγγύη, το εμπόριο, τη ναυτοσύνη, την παιδεία.

Μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Φίλης, Μετά το διάγγελμα Πούτιν τι; Εκτός λογικής μια σύγκρουση Ρωσίας, Δύσης στην Ουκρανία(Βίντεο)

Τι να περιμένουμε μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, πώς αλλάζει της ισορροπίες η κίνηση του Ρώσου προέδρου με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που μάχονταν τα περασμένα οχτώ χρόνια για την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ουκρανία είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντάει ο Γιώργος Φίλης στον Ανδρέα Μαζαράκη 

Αν οι Ουκρανοί κινηθούν κατά των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ θα έχουμε σοκ και δέος στην Ουκρανία δηλώνει ο καθηγητής ενώ μιλάει και για την αδιέξοδη

Κωνσταντίνος Φίλης, Ουσιαστικά σε εισβολή προβαίνει η Ρωσία στην Ουκρανία. Σε δύσκολη θέση η Ευρώπη(Βίντεο)

Ουσιαστικά σε εισβολή προβαίνει η Ρωσία στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Σε δύσκολη θέση η Ευρώπη λόγω των οικονομικών δεσμών που έχει με την Ρωσία 

Υπό προϋποθέσεις, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση, περίπου, βολική για όλους συμπληρώνει ο καθηγητής εξηγώντας τους λόγους που η κίνηση του Ρώσου προέδρου, αν σταματήσει εδώ, δίνει σε όλους τους εμπλεκόμενους μια καλή δικαιολογία ώστε να αποκλιμακώσουν την ένταση 

παράλληλα ο Κος Φίλης τονίζει ότι οι κινήσεις του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία δίνουν τροφή για

Άγγελος Συρίγος, Παιχνίδι για πολύ σοβαρούς παίκτες στην Ουκρανία. Δεν φοβάται την Δύση ο Πούτιν(Βίντεο)

Παιχνίδι για πολύ σοβαρούς παίκτες στην Ουκρανία δηλώνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος. Δεν φοβάται την Δύση ο Ρώσος πρόεδρος τονίζει ο καθηγητής 

Δεν πιστεύω ότι όταν ξεκίνησε ο Πούτιν την συγκέντρωση στρατευμάτων είχε σκοπό να τα χρησιμοποιήσει, δηλώνει ο καθηγητής. Στην πρώτη υποχώρησή που φάνηκε να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος, οι Αμερικανοί, που είναι επίσης σκληρός παίκτης διπλωματικά, ζήτησαν περισσότερα τονίζει ο Κος Συρίγος και αυτό οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο να αλλάξει τακτική και να αναγνωρίσει τις δύο Ουκρανικές επαρχίες.