Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Η Κοίμησις της Θεοτόκου

Άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εφημερίς στις 15 Αυγούστου 1887.
Από το sansimera
 
Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μ.Χ. αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα.

Ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ λεπτό προς λεπτό και το θαύμα της Παναγίας

Του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Από το  onalert

Στην προκυμαία της Τήνου όλα έδειχναν να κυλούν φυσιολογικά. Το νησί ήταν για μια ακόμη χρονιά έτοιμο, να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς. Σε λίγη ώρα ο ήλιος θα ανέβαινε ψηλά στον ουρανό και θα άπλωνε τις ζεστές ακτίνες του στην εκκλησιά της Μεγαλόχαρης…
Οι μικροπωλητές είχαν στήσει τρεις ημέρες πριν, τους πάγκους τους και διαλαλούσαν  δυνατά την πραμάτεια τους. Σταυρουδάκια εικόνες, κομποσκοίνια, Αγιασμένο νερό…Κάποιοι πουλούσαν κουλούρια και ζαχαρωμένους λουκουμάδες. Τα καφενεία είχαν γεμίσει ήδη και τα γκαρσόνια έτρεχαν πάνω κάτω αλαφιασμένα να εξυπηρετήσουν.

Γεώργιος Αβέρωφ 1818 – 1899

Επιχειρηματίας και μέγας εθνικός ευεργέτης. Βλάχικης καταγωγής, γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1818 στο Μέτσοβο. Ήταν ο νεώτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογενείας και οι γονείς του τον προόριζαν για δάσκαλο στο εκεί σχολείο. Εκείνος, όμως, πνεύμα ανήσυχο, προτίμησε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Σε ηλικία 22 ετών μετέβη στο Κάιρο για να εργασθεί κοντά στον αδελφό του, ο οποίος είχε υφασματοπωλείο. Γρήγορα άνοιξε τα δικά του φτερά και αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωργία, νοικιάζοντας κτήματα πλησίον του Νείλου. Στη συνέχεια επιδόθηκε στο εμπόριο σίτου στη Ρωσία και το 1866 ίδρυσε εμπορικό και τραπεζιτικό οίκο στην Αλεξάνδρεια.

Εκδόθηκαν τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Εκδόθηκαν επιτέλους τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκονται Δυτικά Κρήτης και Νότιο-δυτικά Κρήτης, μάλιστα έχουν αυτές τις ονομασίες στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Τεύχος Δεύτερο, αριθμός Φύλλου 2848 στις 11 Αυγούστου 2017. Έτσι τώρα έχουμε την απόδειξη ότι η αίτηση της τριπλής κοινοπραξίας ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια λειτούργησε καταλυτικά για αυτόν τον νέο γύρο στην ελληνική ΑΟΖ.

Στρατηγική και Φωτιά

Tου Ν. Λυγερού

Η φωτιά δεν είναι ένας μοναδικός εχθρός που έχει τα χαρακτηριστικά του μονολιθικού. Η αντιμετώπισή της ως ένα ολικό φαινόμενο δεν είναι αποτελεσματική. Η φωτιά δεν έχει μόνο πολλά μέτωπα έχει και πολλούς πυρήνες, που δεν λειτουργούν σε συνεργατικό πλαίσιο αλλά ανταγωνιστικό, ακόμα και αν όλοι παρουσιάζονται ως εχθροί από την πλευρά μας. Η φωτιά βοηθά τη φωτιά αλλά δεν την ενισχύει. Αντιθέτως, η φωτιά μπορεί να είναι και από τα πιο αποτελεσματικά όπλα εναντίον της φωτιάς. Κατά συνέπεια, η ενοποίηση όλων των μετώπων είναι μια απλοϊκή προσέγγιση του προβλήματος. Πρέπει να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της φωτιάς για να εντοπίσουμε τις διαφορές που θα προκαλέσουν εσωτερικές τριβές του αναπτυξιακού συστήματός της. Με άλλα λόγια, θέλουμε τα βασικά σημεία με τα οποία θα δημιουργήσουμε τη διάσπαση του μετώπου. Πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε και τις μάχες που δίνουμε.