Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Οnline η έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις»: 2.500 χρόνια από το θρύλο των Θερμοπύλων και της Σαλαμίνας(Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Διαθέσιμη διαδικτυακά είναι η αρθρωτή ψηφιακή έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του υυπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από την επέτειο δύο ιστορικών μαχών του 480 π.Χ. που συμπληρώθηκαν το 2020: της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://2500years.culture.gov.gr ο ψηφιακός επισκέπτης περιηγείται απολαμβάνοντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση, πηγές, συνδέσεις κ.α.).

CNBC: Πρέπει να ανησυχεί ο Ερντογάν από την προεδρία Μπάιντεν;

Η φιλική σχέση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στη προεδρία των ΗΠΑ κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η προνομιακή αντιμετώπιση της Άγκυρας μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες από τις εντάσεις με την Τουρκία να εκτραπουν - αλλά υπάρχει επίσης ευκαιρία για συμφιλίωση. Ό, τι κι αν συμβεί, τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την Τουρκία και η σχέση της με την Ουάσιγκτον είναι πιθανό να φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα τελευταία τέσσερα.

Οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη συνέχιση της ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων

Η νέα χρονιά ξεκινά με την υπόσχεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι η προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής αξιοπιστίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί. Είναι μια σημαντική δέσμευση, ασχέτως κυβέρνησης, αφού αν πρέπει έχει, μια υποχρέωση, μια προτεραιότητα το πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι να αντιληφθεί ότι προέχει η κάλυψη της 15ετούς παραμέλησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε ήδη: “Καταφέραμε” να αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για την ασφάλεια της πατρίδας μας, από τη χειρότερη δυνατή αφετηρία. Αμυντικά.


Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από το defence-point
 

Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Ας αναρωτηθούμε πόσες

Επιστολή Μπάιντεν σε Βαρθολομαίο: «Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»

Με απαντητική επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για το συγχαρητήριο γράμμα που του απέστειλε ο Παναγιώτατος αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του.

Στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν τονίζει στον κ.κ. Βαρθολομαίο ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προσβλέπουν σε συνεργασία και σε μελλοντικό διάλογο.

Σημειώνεται ότι σε ιδιόχειρο υστερόγραφό του ο εκλεγμένος Προέδρος των ΗΠΑ, γράφει προς τον Πατριάρχη:

Πρέσβης ε.τ. Χρυσανθόπουλος: Γιατί μας φοβούνται οι Τούρκοι

Σε μια «επιθετική εξωτερική πολιτική ως τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας» αναφέρθηκε ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη. Ο κ. Χρυσανθόπουλος γνωρίζει καλά την Τουρκία. Υπηρέτησε επί μία τριετία ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας Συνεργασίας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, επί εξαετία και ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία.

«Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης Κορυφής ως προς την ανατολική Μεσόγειο είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδος», είπε.