Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Σουπερστάρ ο Φειδίας στη Ρώµη


Ο διευθυντής των Μουσείων του Καπιτωλίου στη Ρώμη, Κλάουντιο Παρίζι Πρεζίτσε, μιλάει στο «Νσυν» για την πρώτη έκθεση που οργανώνεται για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου γλύπτη της κλασικής αρχαιότητας

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον Παρθενώνα, ενώ κι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έφερε την υπογραφή του. Παρ’ όλ’ αυτά, η πρώτη έκθεση – αφιέρωμα στον κορυφαίο κατά πολλούς γλύπτη της κλασικής αρχαιότητας, τον Φειδία, δεν διοργανώνεται στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Στη Βίλα Καφαρέλι συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 αντικείμενα από 21 μουσεία – από το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό έως το Λούβρο και το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης –, αρκετά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Ογκίστ Ροντέν, η οποία αποτελεί και μότο της έκθεσης, «Κανείς δεν θα ξεπεράσει ποτέ τον Φειδία».

Ιάπωνες αρχιτέκτονες στην Πρίγκηπο – Ενημερώθηκαν για τα έργα αποκατάστασης στο ιστορικό ορφανοτροφείο

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Τους υποδέχθηκε ο αρχιτέκτονας δρ Απόστολος Πορίδης

Υποβρύχιο “Παπανικολής Ι”: Το ενδοξότερο Ελληνικό υποβρύχιο του Β’ Π.Π. καθελκύεται – σαν σήμερα το 1927


Σαν σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1927, Καθελκύεται το υποβρύχιο Παπανικολής Ι στα ναυπηγεία της Τουλώνης στη Γαλλία.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Σαν σήμερα το 1828, δημοσιεύεται το Διάταγμα της ίδρυσής της


21 Δεκεμβρίου 1828. Σαν σήμερα μπήκαν τα «θεμέλια» ώστε το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια για την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων να γίνει πράξη.

Η προπαγάνδα υπέρ της αλλαγής φύλου αποτελεί απειλή για τις γυναίκες


Διαδήλωση υπέρ των “τρανς” στην Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2023. MARIO TAMA / Getty Images μέσω AFP

Σε ένα θαρραλέο και καλά ντοκουμενταρισμένο βιβλίο, η πρώην εκπρόσωπος του Osez le féminisme  (Ας τολμήσουμε τον φεμινισμό) Pauline Arrighi ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια την τρανς προπαγάνδα που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα που είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη για τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους. Εξηγεί γιατί πρέπει να αντιταχθούμε στη μετάβαση φύλου στα παιδιά.

Θεσπίστε Ιδιωτικά, Μη-Κρατικά, Μη-Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια


Γιατί συμφωνώ βάσει των εμπειριών μου έχοντας διδάξει επί έξι δεκαετίες σε Ευρώπη και Αμερική

Δρ. Γιώργος Πιπερόπουλος, Αρθρογράφος

Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας - Επίτιμος Καθηγητής  Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham

«Η πτώση του επιπέδου στα μαθηματικά σηματοδοτεί την παρακμή της Δύσης»


Olivier ReyΣυνέντευξη στον Martin Bernier

Δημοσιεύθηκε στις 14/12/2023, στην εφημ. Le Figaro

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Για τον μαθηματικό και φιλόσοφο*, οι κακές επιδόσεις των Γάλλων μαθητών στα μαθηματικά, που επιβεβαιώνονται από την τελευταία έκθεση Pisa, εγγράφονται σε μια μακρόχρονη δυναμική που αγγίζει τις περισσότερες δυτικές χώρες και εγείρει ερωτήματα για το μέλλον τους.

Ισχυρισμοί ΥΠΑΜ Τουρκίας για δολοφονίες από ΕΟΚΑ


Τον ισχυρισμό ότι η ΕΟΚΑ προέβη πριν από 60 χρόνια σε «βάναυσες δολοφονίες», προβάλλει το Υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «αιματηρά Χριστούγεννα».

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θιασώτης της ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο «Μιχάλη Καϊλή», στο Πέρα Χωριό – Νήσου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Ο Φιντάν έκανε αναφορά σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, η ατάκα του για «ομογενείς σε Θράκη και Δωδεκάνησα»γενείς σε Θράκη και Δωδεκάνησα»


Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - ΗΠΑ

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, πτέραρχο Charles Q. Brown Jr. είχε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύντομα η παραλαβή 393 ακόμη τεθωρακισμένων M1117


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μία νέα παρτίδα Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνώρισης M1117 αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας περίπου την δύναμη των οχημάτων του τύπου σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό.

F-601 «ΚΙΜΩΝ»: Δοκιμές στη θάλασσα εντός του 2024 – Το επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις τρεις ελληνικές Belharra


*Του Κώστα Σαρικά

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται στα γαλλικά ναυπηγεία της Lorient οι εργασίες ναυπήγησης των τριών φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Το Onalert.gr αποκαλύπτει το επίσημο χρονοδιάγραμμα της κατασκευάστριας εταιρείας και για τα τρία πλοία «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» το οποίο όχι απλά βρίσκεται εντός της συμφωνίας αλλά όπως φαίνεται επισπεύδεται.

ΕΕ: Νέο Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δράσης στην ΑΜΥΝΑ


«Είναι μία πολύ καλή είδηση για την Ευρώπη», «Είναι το κερασάκι στην τούρτα της ισπανικής προεδρίας». Ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια από την απερχόμενη υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνάντησή τους, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Από το Σαχέλ του Τσίπρα, στη... φρεγάτα του Κασσελάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, να ψήφισε τις δαπάνες για την Άμυνα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, εν τούτοις δεν άλλαξε μυαλά. Το νέο που λανσάρει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το ίδιο παλιό με αυτό του Αλέξη Τσίπρα

Η “ελληνική” Advent Technologies: Κυψέλες καυσίμου για τον US Army


Την υπογραφή δύο νέων συμφωνιών, συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο ‘Αμυνας των ΗΠΑ και την εταιρεία καθαρής ενέργειας Volta Energy, με έδρα την Ολλανδία, ανακοίνωσε η Advent Technologies Holdings Inc, εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου. 

Το ισχυρότερο προπύργιο της αντίδρασης


Του Κώστα Στούπα

Μια από τις μεγαλύτερες ζημιές της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, μετά τη χρεοκοπία του 2010, είναι η κατάσταση της δημόσιας παιδείας με αιχμές την απουσία οποιασδήποτε αξιολόγησης και το κρατικό μονοπώλιο στα πανεπιστήμια.

Πιερρακάκης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Το Υale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ


Σχετικά με την ιστορική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μίλησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας Greenpeace και WWF για το πλοίο-τερματικό σταθμό φυσικού αερίου που έφτασε ήδη στην Αλεξανδρούπολη


File Photo Στο αγκυροβόλιο του λιμένα Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου – μήκους περίπου 300 μέτρων – που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Πέντε ελληνικοί και διεθνείς φορείς περιβαλλοντικής εκστρατείας έχουν κινήσει νομικές ενέργειες κατά ενός μεγάλου έργου φυσικού αερίου, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιφερειακή εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια.

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της θαλάσσιας πολιτικής

Eurokinissi

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί, έχει το μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο επισημαίνει η κυβέρνηση για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα


FILE PHOTO: Government spokesperson Pavlos Marinakis. ΑΝΑ – ΜPA/ALEXANDROS LITSARDAKIS

“Η προώθηση του νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων δεν αναιρεί την πρόθεση μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εφαρμόζει εξωτερική πολιτική αρχών, όχι συναλλακτική


«Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό διεθνές κεφάλαιο», το οποίο «ενισχύεται πολύ όταν η χώρα επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στον τρόπο που ασκεί τη διπλωματία της», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα


Την αποστολή φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού   στην    Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι.

Η νέα «κρίση του Σουέζ» που απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο - Στέλνει φρεγάτες η Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ειρήνη Καρύδη

«Κρίση του Σουέζ»: Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται εδώ και μήνες, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά, στα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, μια κλιμακούμενη ναυτική κρίση απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομία.

Μπορούν οι ΗΠΑ να σώσουν τη διεθνή ναυτιλία στα ανοικτά της Υεμένης;


Του James Stavridis*

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή: την Επιχείρηση Prosperity Guardian. Σε αυτή θα λάβει μέρος ένας συνασπισμός χωρών για την προστασία των επικίνδυνων υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας, της Βόρειας Αραβικής Θάλασσας και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού από εκπληκτικά εξελιγμένες επιθέσεις τρομοκρατών που υποστηρίζονται από το Ιράν, των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ράμα για Μπελέρη: Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό συνθήκες προφυλάκισης αποτελεί νομικά ορθή στάση


Μέσω μίας ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, ο Έντι Ράμα αναφέρεται στην απόρριψη του αιτήματος να παραχωρηθεί άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης.

Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για την πτήση 30 ωρών του τουρκικού μη επανδρωμένου BAYRAKTAR TB3

Συνεχόμενη πτήση 30 ωρών έκανε το τουρκικό μη επανδρωμένο BAYRAKTAR TB3

Βαγγέλης Λάσκαρης

Τι γίνεται στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό; Οι φράξιες και οι δηλώσεις ναυάρχου που προκάλεσαν αντιδράσεις


Νέες υποψίες για διαφορετικές πολιτικο-ιδεολογικές φράξιες μέσα στο τουρκικό στράτευμα αναζωπύρωσε δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της ΤουρκίαςΕρτζουμέντ Τατλίογλου. Στις 18 Νοεμβρίου εξέπληξε πολλούς όταν ανέφερε «δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί θα τη μετατρέψουν σε Μέση Ανατολή. Θέλουμε να γίνει σεβαστή η Σύμβαση του Montreux».

«Το προδοτικό σχέδιο ‘Κύπρος’ του Ισραήλ βρίσκεται σε ισχύ – Στόχος η Τουρκία;», τούρκικο δημοσίευμα


Δεκέμβριος 21, 2023. Ελλάδα.

«Ενώ το τρομοκρατικό κράτος Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή και τις σφαγές του στη Γάζα χωρίς διακοπή, έχει επίσης επιταχύνει τα σχέδιά του να χωρίσει την πλήρως αποκλεισμένη περιοχή από την Παλαιστίνη», γράφει η τουρκική ‘Yeni Safak’.

IDF: Τα ισραηλινά στρατεύματα επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην κεντρική Γάζα [vid]


Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καθώς μέχρι τώρα επιχειρούσε στις βόρειες και νότιες περιοχές του θύλακα.

Γάζα: Ισραηλινά πυρά κατά κέντρου της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου


«Συνεχίζουν να πολιορκούν το κέντρο ασθενοφόρων της Τζαμπάλια», αναφέρει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανακοίνωσή της.

Η Χαμάς διαφωνεί με τους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία


Δεκέμβριος 21, 2023. Ελλάδα.

Η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση για μια εβδομαδιαία εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 40 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατά ακόμη η τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal  που επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Πόλεμος στη Γάζα: Αυξάνονται οι πιέσεις για μια νέα εκεχειρία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο σε πολλά επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη Γάζα, ενώ όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές χαρακτηρίζουν τα προσεχή τρία 24ωρα καθοριστικής σημασίας για τα θέματα των ομήρων, της διπλωματίας, το ρόλο του Σ.Α./ΟΗΕ ,αλλά και για την απειλή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιστράτευση «μαμούθ» στην Ουκρανία - Καλούνται όλοι οι άνδρες έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καλεί σε επιστράτευση τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή

Διπλωματική ένταση Κίνας – Ουκρανίας: Σε «μαύρη λίστα» κινεζική κρατική εταιρεία – Με «συνέπειες» απειλεί το Πεκίνο

Το Πεκίνο κάλεσε την Πέμπτη το Κίεβο να διαγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων του Πεκίνου από τη «μαύρη λίστα» των «χορηγών πολέμου», ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ

Η Ρωσία βρίσκεται σε «περιεκτική» αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει ανησυχία για το ότι ο Κιμ θα μπορούσε να χορηγεί όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία

Κιμ Γιονγκ Ουν: Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά εάν προηγηθεί ανάλογη πρόκληση


Οηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διστάσει να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που προηγηθεί πρόκληση από τον εχθρό με πυρηνικά όπλα, όπως μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).