Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Τάσος Ισαάκ: Είκοσι πέντε χρόνια από τη δολοφονία του

Ήταν απόγευμα της 11ης Αυγούστου του 1996, όταν πραγματοποιούνταν μια ειρηνική, αρχικά, διεθνής διαμαρτυρία μοτοσυκλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Είκοσι τέσσερα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο.

Ήταν απόγευμα της 11ης Αυγούστου του 1996, όταν πραγματοποιούνταν μια ειρηνική, αρχικά, διεθνής διαμαρτυρία μοτοσυκλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Η ειρηνική διαδήλωση όμως βάφτηκε στο αίμα.

Ο Ερντογάν "ψάχνει" άμεση καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων από τη Λιβύη

Πέτρος Κράνιας
Από το capital 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να πληρώσει χρέος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που επλήγη από τον πόλεμο, μετέδωσε τη Δευτέρα η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al Ahram, επικαλούμενη το Sky News Arabia.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, πριν από τη συνάντηση τουρκικής και λιβυκής αντιπροσωπείας.

Σέ ἀχαρτογράφητα ὕδατα ἡ Ἑλλάς

Μανώλης Κοττάκης

ΠΟΣΟ ΑΡΑΓΕ θά κοστίσει στόν προϋπολογισμό τό κόστος τῆς ἐπιβεβλημένης κρατικῆς ἀρωγῆς στούς πληγέντες ἀπό τούς πυρκαϊές;

Πόσο θά ἐπηρεάσει τήν γενικώτερη πορεία τῆς οἰκονομίας καί εἰδικῶς τούς ρυθμούς ἀναπτύξεως ἡ κλιματική ἀλλαγή καί ἡ συνεπακόλουθη ἀποσταθεροποίησις; Τί σημαίνουν γιά τίς ζωές μας οἱ φωτιές, οἱ πλημμύρες, οἱ λιμοί καί οἱ καταποντισμοί; Εἰσερχόμαστε σέ ἀχαρτογράφητα ὕδατα, ἀγαπητοί. Καί οἱ διαρροές σέ δύο πρωτοσέλιδα χθές, ὅτι ἡ χώρα εὑρίσκεται σέ «κατάσταση πολιορκίας» δημιουργοῦν ἤδη ἀδιανόητους συνταγματικούς συνειρμούς καί …πολιτική ἀνατριχίλα. Διότι κατάσταση πολιορκίας ὅπως φαίνεται νά εἰσηγοῦνται κάποιοι στόν κύριο Πρωθυπουργό –ὁ Κώστας Καραμανλῆς ἀπέρριψε ἀνάλογες εἰσηγήσεις στά Δεκεμβριανά τοῦ 2008– σημαίνει ἀναστολή βασικῶν ἄρθρων τοῦ Συντάγματος.

Μήνυμα Μπλίνκεν στην Άγκυρα: Καταδίκη της χρήσης βίας στην επίλυση των θαλάσσιων διαφορών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβς λε Ντριάν, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής και πιστής τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 9 Αυγούστου, με θέμα τη «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και της Ασφάλειας των Θαλασσών». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβς λε Ντριάν, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής και πιστής τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).