Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το θαύμα της Γραμμής Μεταξά – Δείτε σπάνιο βίντεο από την κατασκευή των Οχυρών

Ένα φιλμάκι-ντοκουμέντο με λήψεις στα εσωτερικά των οχυρών, αλλά και επιφανειακών εγκαταστάσεων στρατωνισμού.

Παραμονές του Β΄ Π.Π. στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ της εποχής (ουσιαστικά ένα είδος δελτίου ειδήσεων πριν τις προβολές των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας), παρουσιάζονται τα νεότευκτα οχυρωματικά έργα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Ένα φιλμάκι-ντοκουμέντο με λήψεις στα εσωτερικά των οχυρών (που βεβαίως δεν αναφέρονται οι θέσεις τους για ευνόητους λόγους) αλλά και επιφανειακών εγκαταστάσεων στρατωνισμού.

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο τάφος του Έλληνα βασιλέα Πτολεμαίου Ευπάτωρα ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ (Βίντεο)

Ένας πολύ σημαντικός τάφος αρχαίου Έλληνας βασιλέως φαίνεται πως έχει ταυτοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Μιχάλη Λεφαντζή, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη και πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Πτολεμαίου Ευπάτωρα!
Πρόκειται για τον Θάλαμο 8 στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο (νεκροταφείο της Πτολεμαϊκής περιόδου), ο οποίος, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του συγκεκριμένου χώρου από τον κ. Λεφατζή και την ιστορική τεκμηρίωση από τον κ. Μαυρογιάννη αφορά το μαυσωλείο του Πτολεμαίου Ευπάτωρα (166-152 π.Χ.).

Το Brexit ξεκίνησε και επίσημα -Ο Τουσκ παρέλαβε την επιστολή της Μέι - Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΛΥΣΕ ΚΑΒΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρεσβευτή  στις Βρυξέλλες Τιμ Μπάροου την επιστολή του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ την ώρα της ομιλίας της Τερέζα Μέι στη Βουλή.
Με την παραλαβή της επιστολή ξεκινά επίσημα η ιστορική διαδικασία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία εντάχθηκε με επιφυλάξεις εδώ και 44 χρόνια, και ανοίγει έναν διετή κύκλο δύσκολων διαπραγματεύσεων για να λύσει τους κάβους την άνοιξη 2019.

Σκάκι και Έξυπνη Ιστορία

Του  Ν. Λυγερού

Στην Έξυπνη Ιστορία ανακαλύπτουμε εργαλεία που δεν αξιοποιούνται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ένα από αυτά είναι το σκάκι. Με τα ανοίγματα ειδικά, βλέπουμε κομμάτια της ιστορίας που έχουν ενσωματωθεί μέσα στο τακτικό επίπεδο της σκακιστικής σκέψης. Και αυτά τα ανοίγματα είναι και χαρακτηριστικά της νοοτροπίας των μαχητών διάφορων εποχών. Δίνουν μάλιστα στοιχεία στρατηγικής συμπεριφοράς. Διότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Όμως ως εργαλείο το σκάκι έρχεται και ως βοήθημα για την ανάλυση δεδομένων μερικών μαχών. Επιτρέπει επίσης να προβλέψουμε κινήσεις του μέλλοντος, τόσο των συμμάχων όσο και των αντιπάλων. Τότε μια στημένη κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη για να κωδικοποιήσει μια πραγματική.

Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά έχει ξεστρατίσει

«Δυστυχώς η ε/κ πλευρά, ενώ πηγαίνει κατευθείαν για τις εκλογές έχει ξεστρατίσει», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση  ΤRT, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ενώ στο Μοντ Πελεράν έφτασαν σε σημείο που να μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα, η ε/κ πλευρά είπε ‘δεν έχω ούτε από την Ελλάδα, ούτε και από το νησί τόση στήριξη

Έξαλλοι οι Γερμανοί: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν βουλευτή του SPD

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.
Μια Γερμανίδα βουλευτίνα κατηγόρησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση ότι «υπερέβη τα εσκαμμένα», καθώς το όνομά της εμφανίζεται σε έναν κατάλογο με τους στόχους που παρακολουθούσαν οι τουρκικές υπηρεσίες στη Γερμανία.
«Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά μέχρι πού είναι έτοιμη να φτάσει η τουρκική κυβέρνηση για να φιμώσει τη φωνή κάθε αντιφρονούντα» κατήγγειλε η Μισέλ Μιντεφέρινγκ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία τονίζει ότι η Άγκυρα «ξεπέρασε τα όρια».

Την κατάργηση της διαγωγής στα σχολεία ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή

Κάνουν λόγο για ένα αυταρχικό και εκδικητικό μέτρο που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την περιθωριοποίηση των μαθητών

Την κατάργηση του χαρακτηρισμού διαγωγής των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που νομοθετήθηκε πριν πολλές δεκαετίες και έχει καταστεί ανενεργή τα τελευταία χρόνια, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν, προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.