Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η μάχη του Σαρανταπόρου: Μια αποφασιστική νίκη και μια ανεξήγητη υποχώρηση

Την 5η Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και η Μάχη του Σαρανταπόρου ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του ελληνικού στρατού στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.Η μάχη του Σαρανταπόρου θεωρείται ως η αποφασιστικότερη του πρώτου βαλκανικού πολέμου και αυτή που εξασφάλισε την νίκη στον ελληνικό στρατό και συνέβαλε στην υποχώρηση και αιχμαλωσία του οθωμανικού.

Καθηγητής Μάζης: Οι Γάλλοι θα συνδράμουν αν υπάρχει δική μας βούληση εφαρμογής της συμφωνίας(Βίντεο)

Οι Γκρίζες Ζώνες της συμφωνίας με την Γαλλία: Τι είναι Κυριαρχικά Δικαιώματα & Επικράτεια

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών μίλησε στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη, και αναφέρθηκε στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ελληνογαλλικής συμφωνίας και τι ισχύει με το Σάχελ.

Δείτε τα σχόλια του καθηγητή στο παρακάτω βίντεο:

Συνέντευξη – ποταμός του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου για το φυσικό αέριο (Βίντεο)

Μία μεγάλη συζήτηση με επίκεντρο την Στρατηγική της Ενεργειακής Πολιτικής Παγκόσμια και των συνεπειών που παράγει. -Η Παγκόσμια Ενεργειακή Κρίση, η Ενεργειακή Φτώχεια και το Ράλι των Τιμών που επηρεάζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργώντας πανικό και φόβο Παγκόσμια, με την Ευρώπη στη στενωπό κρίσιμων επιλογών με χώρες πρωταγωνιστές και κομπάρσους στο εσωτερικό της.

– Πως η συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, έγινε συζήτηση για την Κλιματική Κρίση και πως η «Πράσινη Ανάπτυξη» βυθίζει σε αυτή τη φάση, με βίαιες πολιτικές αποφάσεις στο χώρο της Ενέργειας, σε ακρίβεια και φτώχεια χώρες και λαούς με περιορισμένες ενεργειακές δυνατότητες, όπως η Ελλάδα.

Μενέντεζ: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο – «Μήνυμα» σε κυβέρνηση ΗΠΑ αλλά και ΕΕ

Την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στηλιτεύει για ακόμη μία φορά ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ.

Με αφορμή την Navtex του σταθμού της Αττάλειας και την επικείμενη «έξοδο» του Oruc Reis, ο Μπομπ Μενέντεζ επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter:

«Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα!

Θανάσης Μαυρίδης
Από το liberal

Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει την κυριαρχία στα νησιά, αλλά μόνο δικαίωμα … χρήσης. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα. Και στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολιτικοί και «ειδήμονες» που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει τη συμφωνία με τη Γαλλία και να ακολουθήσει πολιτικές κατευνασμού της Τουρκίας! Σοβαροί άνθρωποι επισημαίνουν με τρόμο ότι τώρα η Τουρκία μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της γαλλικής βοήθειας. Οπότε; Τι να κάναμε; Θα ήταν ικανοποιημένοι με την υπογραφή ενός συμφώνου υποταγής στην Άγκυρα;

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία – έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχειρησιακή έδρα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης.

«Έχει γίνει μια δικτατορική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην παγκόσμια αγορά. Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε οικονομικά ή διοικητικά μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έντι Ράμα, το έλλειμμα θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αλλά μετά από αυτό τα προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μην τελειώσουν.

Στον Λίβανο άναψαν τα κεριά – Έμεινε από …καύσιμα η χώρα

Το λιβανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλήρως κλείσει, αφού οι δύο κύριες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έμειναν από καύσιμα, ανακοίνωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Ντεμίρ Αμάρ και Αλ Ζαχράνι σταμάτησαν να λειτουργούν μετά την εξαφάνιση των αποθεμάτων ντίζελ και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κάτω από τα 200 μεγαβάτ, όπως αναφέρει το «Sky News Arabia».

Η διακοπή ρεύματος θα διαρκέσει τουλάχιστον για μερικές ημέρες, αφού θα γίνει προμήθεια, πιθανόν, από το Ιράν.

«Ο Λίβανος φαίνεται να επιστρέφει στις ιστορικές εποχές του παρελθόντος, πριν από την ανακάλυψη

Ξανά στο τραπέζι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης

Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν ήταν παρά μόνον η πλέον πρόσφατη, που μας θυμίζει πόσο επικίνδυνοι είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. (REUTERS)

Αφού πρώτα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, το ουράνιο επανέρχεται και πάλι ως λύση, την εποχή που το ζητούμενο είναι το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. 

 

Αφού πρώτα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, το ουράνιο επανέρχεται και πάλι ως λύση, την εποχή που το ζητούμενο είναι το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Γιατί δεν είναι παροδική η κρίση με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων

Economist:Εξάρσεις κατά περιόδους στις τιμές των υγρών καυσίμων κρύβει ο δρόμος προς τις πράσινες μορφές ενέργειας, λόγω της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα.

Ένα ντόμινο εξελίξεων οδηγεί εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με «φουσκωμένα» τιμολόγια ρεύματος και θέρμανσης. Εργοστάσια ενέργειας στην Βρετανία χρεωκοπούν, στην Κίνα σταματάει η παραγωγή ακόμα και σε τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Ευρώπη παρατηρεί αμήχανη τις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ η ενεργειακή κρίση «καλά κρατεί». Kαι όλα αυτά ενώ ο στόχος της απολιγνιτοποίησης και της στροφής σε καθαρές μορφές ενέργειας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα.