Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Πολύ μεγάλες οι πιθανότητες εντοπισμού αποθεμάτων “τύπου ΖΟΡ” σε 14 στόχους…

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ εναντίον της εκμετάλλευσης του ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ της χώρας”… Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ ήταν ιστορικής σημασίας όχι μόνο για το μέγεθος του κοιτάσματος, 30 τρισ. κυβικά πόδια που ισοδυναμούν με 5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, αλλά διότι τόσο η προέλευσή του αλλά και αποθήκευσή του ήταν μια επιστημονική έκπληξη με ανεκτίμητη γεωπολιτική του σημασία.

Γράφει ο Αντώνης Φώσκολος*
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Στην ΑΟΖ της Αιγύπτου βρέθηκαν μέχρι στιγμής 60 κοιτάσματα πυρολιτικού φυσικού αερίου, 13CH4,

Μέρκελ και Μπορίσοφ εμπόδισαν τις κυρώσεις – Στήνουν θανάσιμη θηλιά στην Ελλάδα μαζί με Ρωσία και Τουρκία

Γερμανία και Βουλγαρία πρωτοστάτησαν στο μπλοκάρισμα της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, μεταδίδει το Euractiv επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

«Η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ανοιχτά αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», είπαν διπλωματικές πηγές στο Euroactiv.

Κι άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν κατά της επιβολής κυρώσεων, αλλά δεν εκφράστηκαν ανοιχτά.

Μακρόν: Δείχνουμε ότι δεν δεχόμαστε πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερντογάν: Οι ατζέντες κυρώσεων μόνο κακό μπορεί να κάνουν

Οι ατζέντες κυρώσεων επιβάλλονται για πολιτικούς λόγους και χωρίς ορθολογική βάση, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνιστούν προσεγγίσεις που μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε όλα τα μέρη.

Σε ομιλία του, κατά τη συνάντηση των επαρχιακών προέδρων του ΑΚΡ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “δράττομαι της ευκαιρίας, για να αναφερθώ στις αποφάσεις περί κυρώσεων κατά της χώρας μας”.

“Έχουμε πολύ βαθιές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ, τις οποίες οι δύο πλευρές δεν μπορούν ποτέ να αγνοήσουν, που δεν θα θέλουν να χάσουν.