Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

LNG, Ρεβυθούσα και αποστάσεις

Του Ν. Λυγερού

Επειδή ακούγονται πολλά αυτή την περίοδο για το LNG, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας και μερικά βασικά στοιχεία. Το LNG είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω ειδικών καραβιών. Αυτά τα καράβια προέρχονται από σταθμό υγροποίησης που έχουν κατεβάσει το φυσικό αέριο στους -162ο C χωρίς συμπίεση. Στη συνέχεια, καταλήγουν σε σταθμό αεριοποίησης για να τροφοδοτήσουν το δίκτυο φυσικού αερίου.

Ιούλιος 2014: η αρχή του ελληνικού ζεόλιθου

Του Ν. Λυγερού

Ο Ιούλιος 2014 είναι τελικά ο μήνας και το έτος του ελληνικού ζεόλιθου. Μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα για τον ελληνικό ζεόλιθο βλέπουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής έδωσε την έγκρισή του για την τεχνική μελέτη έρευνας βιομηχανικού ορυκτού, συγκεκριμένα του ζεόλιθου, σε έκταση 99,161 στρεμμάτων στη θέση «ΚΟΚΚΑΛΟ» των Πετρωτών, του δήμου Ορεστιάδας, νομού Έβρου ,της εταιρίας «ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.669/77.

ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΘΝΩΝ H Σερβία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας επέλεξε "Ρωσία": Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ΗΠΑ και ΕΕ υπέγραψε τον South Stream!

Η σερβική εταιρεία «South Stream Serbia AG» και η ρωσική «Centar Gas» υπέγραψαν την Τρίτη στο Βελιγράδι συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» που θα διέρχεται από τη Σερβία, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση υπεγράφη από τους διευθυντές της «South Stream Serbia AG» Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς και Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν και τον γενικό διευθυντή της Centar Gas, Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, οι οποίοι τόνισαν ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία και ότι έως το τέλος του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί, θα αρχίσει η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του «South Stream».

Ελένη Θεοχάρους: Δεν με «άδειασε» η ελληνική Κυβέρνηση αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης! - Για ποιους είπε ότι «λένε ανοησίες»-Θεοχάρους στο ΡΙΚ: Πικραμένη με Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ - «Στην Ελλάδα με στήριξαν, στην Κύπρο με απαξίωσαν» (Βίντεο)

Από το newsit.com.cy

- Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ δεν έλαβε υπόψη τη δική μου εκδοχή για τα γεγονότα, τόνισε η Ευρωβουλευτής
- «Το Προεδρικό άφησε να εννοηθεί πως μοναδική υπεύθυνη για τα όσα έχουν συμβεί είμαι εγώ»
- Επέμεινε στον θλιβερό χαρακτήρα των δηλώσεων Βενιζέλου
- «Δεν έχω καμιά ιδεολογική ή πολιτική διαφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό», ξεκαθάρισε
Επικριτική απέναντι στο κόμμα της και στο Προεδρικό παρουσιάστηκε, με τηλεφωνική της παρέμβαση στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του Παύλου Μυλωνά, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

Νόμος του κράτους η μικρή ΔΕΗ μέσα από μία θυελλώδη ψηφοφορία - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει τον Κάρολο Παπούλια

- Ο Νικήτας Κακλαμάνης ως ανεξάρτητος βουλευτής ψήφισε παρών στην ψηφοφορία
-
 O ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επικυρώσει τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ
- Το Μαξίμου δεν περιμένει εκπλήξεις από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε για τη διαφύλαξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη «δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Καρτέρι σε πελάτες θα στήνουν οι ράμπο του ΣΔΟΕ για να ελέγχουν αν έχουν αποδείξεις

Τη δημιουργία προληπτικών συνεργείων από κάθε εφορία για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά για τον έλεγχο της έκδοσης φορολογικών στοιχείων ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές ζητά με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «το Υπουργείο Οικονομικών δίνει πρωταρχική σημασία και προτεραιότητα στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, οι οποίοι αποσκοπούν τόσο στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και στη βελτίωση της συμμόρφωσης, όσο και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η Βραζιλία στις φλόγες μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τη Γερμανία (Εικόνες-Βίντεο)

Με το σφύριγμα της λήξης του χθεσινοβραδινού ημιτελικού του Μουντιάλ, που βρήκε τη διοργανώτρια Βραζιλία να αποκλείεται από το μεγάλο τελικό μετά τη συντριβή που υπέστη με 7-1 από την ομάδα της Γερμανίας, η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα ήταν ηλεκτρισμένη. Στο γήπεδο ξέσπασαν έντονες αποδοκιμασίες κατά των παικτών της εθνικής ομάδας, αλλά η συνέχεια δόθηκε στους δρόμους της χώρας όπου οπαδοί έκαψαν λεωφορεία και σημαίες, ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα.

Ο «Σήφης» ο Κροκόδειλος στον «Independent» - Το ερπετό έχει ήδη γίνει... σουβενίρ! (Βίντεο)

Δείτε καταπληκτικό βίντεο που δείχνει τον κροκόδειλο της Κρήτης να κάνει τις βουτιές του στο Φράγμα Ποταμών.Ο «Σήφης» ο Κροκόδειλος της Κρήτης έγινε... διεθνής, καθώς με την εμφάνισή του στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο ασχολήθηκε ακόμη και ο ξένος Τύπος και συγκεκριμένα ο «Independent».

Η βρετανική εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρο άρθρο για τον παράξενο - απρόσκλητο «επισκέπτη», επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι είναι τόσο φοβισμένοι που δεν πλησιάζουν πλέον στην περιοχή.

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα

«Αν η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα σταματήσει απόψε, δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση» δηλώνει ο πρόεδρος, Σιμόν Πέρες - Το Ισραήλ «σφυροκοπά» από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς απαντά με ρίψη ρουκετών - Αιματοχυσία δίχως τέλος, με πολλούς αμάχους και μικρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στις επιδρομές - Τουλάχιστον 43 οι νεκροί - Για γενοκτονία κάνει λόγο ο Αμπάς.
Κλιμακώνεται, αντί να εκτονώνεται, η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις δηλώσεις που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο πρόεδρος, Σιμόν Πέρες.

Λαβρόφ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν ούτε καν να διανοηθεί επίθεση στην Κριμαία

Λαβρόφ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν ούτε καν να διανοηθεί επίθεση στην Κριμαία
Ενώ η ένταση παραμένει στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι δεν θα συνιστούσε σε κανέναν ακόμη και να εξετάζει με το μυαλό του την ιδέα μιας στρατιωτικής επίθεσης στην Κριμαία, ακόμη κι αν αφορά αυτή στην επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Φεντερίκο Μογκερίνι ο Σ.Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «διαθέτουμε δόγμα εθνικής ασφάλειας, στο οποίο αναγράφονται με σαφήνεια οι ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν σε αυτήν την περίπτωση» (σ.σ. μιας επίθεσης δηλαδή στο ρωσικό έδαφος της Κριμαίας).

Επιστρέφει σε κέρδη περιμένοντας τα πρακτικά της Fed η Wall

Dow16.956,7850,16 0,30%  



  Nasdaq4.391,46-60,07 -1,35%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν την Τετάρτη, μετά το διήμερο ξεπούλημα των μετοχών του momentum (μετοχές που διαμορφώνουν τάση με βάση το momentum της αγοράς), οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν αναμονή των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve όπου θα αναζητηθούν ενδείξεις γύρω από τον χρονικό ορίζοντα αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Καθότι πτωχή σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή των επενδυτών, περαν των πρακτικών FOMC, στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η μετοχή της Alcoa που καταγράφει άνοδο 3,5% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες. Σημειώνεται πως η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 40% από τις αρχές του έτους εν μέσω σταθεροποίησης των τιμών αλουμινίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 15.031 μονάδες (0,09%) και βρίσκεται στις 16.921,65 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 2,46 μονάδων (0,06%) φτάνοντας τις 4.393,92 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,68 μονάδων (0,14%) και βρίσκεται στις 1966,39 μονάδες.

Αρνητικά για τρίτη ημέρα έκλεισε το ΧΑΚ

Λευκωσία: Με αρνητικό πρόσημο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε την Τετάρτη το κυπριακό Χρηματιστήριο.Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ κινήθηκε μεταξύ των 114 και 115 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 114,28 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,64%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,36% και έκλεισε στις 56,05 μονάδες. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €73.611.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημείωσε μόνο ο δείκτης των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 0,93%.

Διόρθωση ευρείας κλίμακας με 0,89% ετήσια απόδοση για τον Γενικό Δείκτη

Της Έφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr


Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, "σπάζοντας" και τα επίπεδα των 1.175 μονάδων με επιταχυνόμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η μεταβλητότητα ήταν αισθητή μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, καθώς επιχειρήθηκε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αλλά δεν τα κατάφερε και ξαναγύρισε στις αρχικές του απώλειες κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας.