Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: Ο «εφιάλτης» των Τούρκων στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν Νοέμβριος του 2008 όταν η Ελλάδα, μέσω της υδρογραφικής υπηρεσίας – σταθμός Ηρακλείου Κρήτης έδωσε άδεια στο ερευνητικό πλοίο RV Med Surveyor, να διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελλόριζου.
Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία – σταθμός Αττάλειας εξέδωσε αντι-NAVTEX με την οποία όχι μόνο δεν αναγνώριζε την αρμοδιότητα της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας αλλά δεν αναγνώριζε και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

CNN: Η Κύπρος «ανοίγει» ως τουριστικός προορισμός

Η Κύπρος φιγουράρει πρώτη στην λίστα του CNN travel με τις χώρες που ανοίγουν ως τουριστικοί προορισμοί. Σε σχετικό ρεπορτάζ του CNN με τίτλο "Ποιοι διεθνείς προορισμοί επανανοίγουν για τους τουρίστες" γίνεται εκτενής αναφορά για το πώς χώρα μας θα ξανανοίξει τις πύλες της.
 
Αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να συμβουλεύουν εναντίον των "μη απαραίτητων" διεθνών ταξιδιών, μια σειρά από δημοφιλείς προορισμούς αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα κλειδώματος λόγω Covid-19 και τους περιορισμούς στα σύνορα και προχωρούν για υποδοχή τουριστών αναφέρει το ρεπορτάζ του

Άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τους Ιταλούς τουρίστες διεκδικεί η Ρώμη - Στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα ο Λουίτζι ντι Μάιο

Τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα ανεβάζει η Ιταλία θεωρώντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς.
Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.
Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν τη σέβεται».

''Πάγωσαν'' οι Τούρκοι με τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου: ''Μας απείλησε!''

Eνοχλήθηκαν οι Τούρκοι από τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος για άλλη μία φορά πριν λίγες ημέρες έστειλε ηχηρό μήνυμα στους ''γείτονες''.
Οι Τούρκοι αναφέρονται συνέχεια στο Στρατηγό, κάτι που σημαίνει πως φοβούνται με όσα λέει.
Έτσι χρειάζεται καθημερινά. Τα μηνύματα αυτά δεν είναι μόνο συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά. Οι Τούρκοι πρέπει να ακούνε συνέχεια ότι είμαστε ενωμένοι και πως όποτε και εάν χρειαστεί, θα πάρουν την δέουσα απάντηση από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία απέτρεψαν τη δια βοής εκλογή Τούρκου προέδρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δια βοής εκλογή στη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, του Τούρκου βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ.
Η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, απλά για να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του Μποζκίρ, αφού καθώς δεν υπάρχει ανθυποψήφιος, η εκλογή του είναι βέβαιη, σε ημερομηνία που θα οριστεί σύντομα, πιθανόν στις 8 Ιουνίου.
«Θα δώσει όμως τη δυνατότητα να εκφραστούν και αρνητικές ψήφοι», είπε διπλωματική πηγή.

Η ΕΕ έδωσε έμμεση «έγκριση» στην Τουρκία να «τρυπήσει» πέραν των 6 ναυτικών μιλιών σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη!

Με την «άδεια» της... ΕΕ θα πραγματοποιήσει η Τουρκία τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη, αφού ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην τρυπήσει εντός των «χωρικών υδάτων» της Ελλάδος, δηλαδή εντός 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Συνομιλίες Μόσχας – Άγκυρας για την παράδοση δεύτερης συστοιχίας S-400

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται η τελική απόφαση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Eko türk tv.