Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Αρχαιολογική έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη


Αμφορέας που μόλις έχει ανελκυστεί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων με τα θαυμαστά ευρήματά του, όπως προκύπτουν  από τις νέες, ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες, που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί από τα μέσα Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Έπεσαν στο καθήκον με αεροσκάφος CL-215, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης


Στις 25 Ιουλίου 2023, ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΥΜΑΤΑ;


Οι άντρες που αδίκως καταδικάζονται δεν είναι ποτέ τα πραγματικά θύματα. Μια γυναίκα κατηγόρησε τον πρώην άντρα της ότι παραβίασε το σπίτι της, την άρπαξε από τον λαιμό, την πέταξε στο κρεβάτι, την απείλησε πως θα την σκοτώσει και αποπειράθηκε να την βιάσει. Ο πρώην άντρας της πέρασε 19 ημέρες στην φυλακή. Μέχρι που η γυναίκα αποφάσισε να ομολογήσει πως τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια. 

Η δολοφονία που σόκαρε τις ΗΠΑ: Σκότωσε τον σύζυγό της με σφυρί και έκρυβε τη σορό 7 μήνες


Μια 76χρονη επιστήμονας από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, η οποία δολοφόνησε τον σύζυγό της με σφυρί βρέθηκε νεκρή λίγες ώρες πριν από την καταδίκη της.

Η Μεταπολίτευση: Από το θρίαμβο στα αδιέξοδα


Από διαδήλωση για την Κύπρο, 27/7/1974

του Γιώργου Καραμπελιά

Η μεταπολιτευτική περίοδος, εξαιτίας της μακράς διάρκειάς της, μπορεί να χωριστεί σε τρεις χρονικά άνισες περιόδους: 1974-1989,1990-2009 και 2009-2019. 

Ενδιαφέρον Κύπρου να αναλάβει ένα νέο χαρτοφυλάκιο «Μεσογείου» στη Κομισιόν


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο ενός νέου ρόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασκεί την πολιτική της ΕΕ για τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.

Στόχος οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν στο 2%, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Ο στόχος είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού.

ΕΦ: Δυναμική επίδειξη δυνατοτήτων - Πρώτη εμφάνιση για τον «Κέρβερο» (pics)


Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου η Εθνική Φρουρά, στο πεδίο βολής Ζυγίου με την συμμετοχή του συνόλου των Διοικήσεων της, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60 χρόνια ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς.

Anti – drone: Έρχεται μυστικά το απόλυτο ελληνικό σύστημα κατά των drone

Ήταν να μην πάρει φόρα η ΕΑΒ - Πρόκειται να είναι διαφορετικό του Κένταυρος που έχει εγκατασταθεί στην φρεγάτα Ψαρά.

Διονύσης Αντωνέλλος 

To 2030 το πρώτο μαχητικό F-35 θα βρίσκεται στην Ελλάδα: Υπεγράφη η δεσμευτική επιστολή για 20 αεροσκάφη από τις ΗΠΑ – Τα επόμενα κρίσιμα βήματα του προγράμματος


F-35 της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια απογείωσης από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος το 2019. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Στην εκπνοή του χρονικού περιθωρίου που είχε η Αθήνα έως τις 24/07/2024 υπέγραψε το Letter of Offer and Acceptance για τα 20 F-35, κόστους 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άμεση Ανάλυση για τα F35: Η πολυεπίπεδη ενδυνάμωση της Ελλάδας


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35, ανακοίνωσε σε δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ο Νίκος Δένδιας.

H Lockheed καλοσώρισε την Ελλάδα: Γίνεται το νεότερο μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας F-35


«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO

F-35: ΓΔΑΕΕ-ΥΠΕΘΑ, αποστολή LoA (vid.)


Απεστάλη υπογεγραμμένη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, η Επιστολή Αποδοχής (LοA) για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας 20 F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα παραγγελίας επιπλέον αριθμού 20 μαχητικών αεροσκαφών.

112 ΠΜ: Επίσκεψη Νίκου Δένδια στην 355 ΜΤΜ – Τι είπε για το επίδομα νυχτερινής εργασίας στους τεχνικούς [pics]


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, μετέβη σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ) της 112 Πτέρυγας Μάχης (112 ΠΜ).

Το σχέδιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις Φυσικές Καταστροφές

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ιδρύεται η ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών), που θα παράσχει άμεση συνδρομή στην Πολιτική Προστασία, για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πώς μια χώρα που δεν πολέμησε 200 χρόνια στρατολογεί τώρα νέους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της


Ιούλιος 25, 2024. Ελλάδα.

Το σουηδικό σύστημα στρατολόγησης, το οποίο απευθύνεται σε νέους και των δύο φύλων όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών, μελετάται επίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης στρατευμάτων, αναφέρει το Politico.

Διπλωματικές πηγές: Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας


«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Τουρκία: λιγότερα F-16V – περισσότερα εγχώρια F-16 ÖZGÜR;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η είδηση προέκυψε από άρθρο του δημοσιογράφου Σελτσάν Χατσάογλου στο Bloomberg στις 11 Ιουλίου, που υποστήριζε ότι η Τουρκία προχωρά σε περικοπή της υπό διαπραγμάτευση, συμβάσεως προμήθειας και αναβαθμίσεως μαχητικών F-16V. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι η Τουρκία, «θα επιδιώξει μια συμφωνία αντισταθμιστικών για την εγχώρια παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων πολεμικών αεροσκαφών».

Μόλις δημιουργήθηκε ακόμη μια γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο; Οι Τούρκοι, τρολάρουν προκλητικά την Ελλάδα και την ευχαριστούν που αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα της στην Κάσο – Δηλώσεις Γεραπετρίτη


FILE PHOTO: Πολεμικά πλοία κατά την διάρκεια ναυτικής συνεκπαίδευσης στο Αιγαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR

Το περιστατικό στην Κάσο δεν είναι τελικά όπως φαίνεται συνηθισμένο. Η αποχώρηση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνά του, για λογαριασμό της Ελλάδας δημιουργεί άσχημα τελελεσμένα που φέρνουν με άμεσο τρόπο στο νου σκηνικά γκρίζων ζωνών και Ιμίων. Μια από τις πλέον μελανές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.

Η Τουρκία επιχειρεί τετελεσμένα και η απάντηση είναι η ναυτική ισχύς – Η διπλωματία των κανονιοφόρων επέστρεψε


*Του Κώστα Σαρικά

Η Τουρκία αποφάσισε να στρατικοποιήσει για πρώτη φορά, έπειτα από τέσσερα χρόνια, τις διεκδικήσεις της στη «Γαλάζια Πατρίδα» με την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Καρπάθιο Πέλαγος, για να υπερασπιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Τι υποστηρίζει για την πρόσφατη ένταση ανοιχτά της Κάσου


Τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη στο περιστατικό με το ιταλικό πλοίο «IEVOLI RELLUME» που εκτελούσε έργα πόντισης καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κάσου έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μέσω του εκπροσώπου του, Ζεκί Ακτούρκ.

Φιντάν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενοχλεί, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι είπε για το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Συνάντηση Πούτιν-Άσαντ στο Κρεμλίνο – Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ευρασίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ (Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο Τύπου.

Ισραήλ - Χαμάς: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός


Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι «οδεύουν σε ολοκλήρωση», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, την παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα πέντε ομήρων από τη Γάζα


Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν χθες, Τετάρτη, τα πτώματα πέντε ομήρων που είχαν σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και κρατούνταν έκτοτε στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τραμπ ενόψει της συνάντησης με Νετανιάχου: Γρήγορος τερματισμός του πολέμου στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων


Σε συνέντευξή του, παράλληλα, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε ότι του είπε ο 'Ίλον Μασκ ότι πρόκειται να προσφέρει 45 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του 

Εν μέσω ισραηλινών κατηγοριών, η Καμάλα Χάρις αγνοεί την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Ιούλιος 25, 2024. Ελλάδα.

Κάιρο.

Δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν έντονη κριτική στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις αφού αμέλησε να παραστεί σε ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που είχε προγραμματιστεί ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Τετάρτη, σημειώνει η αιγυπτιακή Al Qahera Akhbar.

Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των ΗΠΑ


Η νίκη του Ισραήλ θα είναι νίκη και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον ενός διχασμένου αμερικανικού Κογκρέσου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να καλεί τις δύο χώρες να «παραμείνουν ενωμένες» έπειτα από εννέα μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα μπορούσαν τα drone των Χούθι να πλήξουν την Ευρώπη;


Μαρίνα Μπενέκου

Μετά την πρωτοφανή επίθεση των μαχητών Χούθι στο Τελ Αβίβ, αναλυτές αναρωτιούνται εάν οι πύραυλοι των ανταρτών από την Υεμένη θα μπορούσαν να φθάσουν...μέχρι την Ευρώπη.

Η εκτίμηση του Politico για τους επόμενους επίτροπους στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/RONALD WITTEK

Με νέα εκτίμηση το Politico προσπαθεί να προβλέψει τους επόμενους επίτροπους στο πλευρό της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναλύοντας μέσω διαδραστικού χάρτη τα ονόματα που έχουν προταθεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μόσχα μετονομάζει την Πλατεία Ευρώπης σε «Ευρασίας»


Ιούλιος 25, 2024. Ελλάδα.

Η ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα, άλλαξε το όνομα της πλατείας της «Ευρώπης» σε ένδειξη ξεκάθαρης οργής ενάντια στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, μετέδωσε το DPA.

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν 25 από τα 38 drone που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι - Ποιες περιοχές έγιναν στόχος

Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν ένα drone (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 25 από τα 38 μη επανδρωμένα οχήματα (drone) που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/7) ο επικεφαλής της πολεμικής της αεροπορίας.

Πεσκόφ: Ανοιχτή η Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία


Ωστόσο πρέπει πρώτα να καταλάβουμε αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και αν για αυτό «έχει άδεια από τους χειριστές της», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ η Μόσχα αποκαλεί τον Ζελένσκι «μαριονέτα των ΗΠΑ».

US Navy: Βαριά ηλεκτρονική ήττα (vid);


Πριν από ένα μήνα, η Κίνα και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε αυτό που αποκαλείται ο πρώτος «ηλεκτρονικός πόλεμος» κοντά στις Βόρειες Φιλιππίνες, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι ήταν νικητές έναντι του US Navy.

Ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν περιπολία κοντά στην Αλάσκα


Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη συμβολή της ασιατικής και της αμερικανικής ηπείρου, όχι μακριά από την πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο ξένης χώρας, σύμφωνα με τη Μόσχα, ούτε να θέσουν στο στόχαστρο "ένα τρίτο μέρος", σύμφωνα με το Πεκίνο.