Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη συμβολή της ασιατικής και της αμερικανικής ηπείρου, όχι μακριά από την πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο ξένης χώρας, σύμφωνα με τη Μόσχα, ούτε να θέσουν στο στόχαστρο "ένα τρίτο μέρος", σύμφωνα με το Πεκίνο.
Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά και καναδικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, "μία ομάδα αποτελούμενη από στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95MS των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6K της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα Τσούκτσι, τη Βερίγγειο Θάλασσα και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού".
Η Κίνα δήλωσε από την πλευρά της πως αυτή η κοινή περιπολία με τη Ρωσία κοντά στην Αλάσκα δεν είχε στόχο "ένα τρίτο μέρος".
"Η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο ένα τρίτο μέρος, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση", δήλωσε ο Τζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως η περιπολία "δοκιμάζει και βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας των δύο αεροπορικών δυνάμεων".
Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε πως "καταδιωκτικά ξένων κυβερνήσεων" συνόδευσαν την ομάδα "σε ορισμένα στάδια της διαδρομής" και πως η περιπολία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.
"Στη διάρκεια της πτήσης, τα ρωσικά και κινεζικά πληρώματα, σε μια νέα ζώνη κοινών επιχειρήσεων, δούλεψαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία σε όλα τα στάδια μιας αεροπορικής περιπολίας", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Νωρίτερα, η NORAD, που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, είχε πει πως αμερικανικά και καναδικά καταδιωκτικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν δύο ρωσικά TU-95 και δύο κινεζικά H-6.
Τα βομβαρδιστικά "δεν εισήλθαν είτε στον αμερικανικό είτε στον καναδικό εναέριο χώρο" και η δραστηριότητά τους δεν "θεωρήθηκε απειλή", πρόσθεσε η NORAD.
Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών είναι σχετικά συχνές σε αυτή τη ζώνη. Εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο, σύμμαχοι απέναντι στη Δύση, πραγματοποιούν πλέον τακτικά αυτού του τύπου κοινά γυμνάσια σε άλλες ζώνες του Ειρηνικού.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά είναι ικανά να πραγματοποιούν πυρηνικά και συμβατικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις.
Η Ρωσία είχε δηλώσει την Κυριακή, 21 Ιουλίου, ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να εμποδίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να περάσουν τα σύνορά της πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στην Αρκτική.
Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, προειδοποίησε τη Δευτέρα σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική, καθώς η κλιματική αλλαγή ανοίγει την περιοχή σε αυξημένο ανταγωνισμό για τις θαλάσσιες διαδρομές και τους πόρους.
Η Μόσχα και το Πεκίνο, σύμμαχοι που ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδεικνύουν και οι δύο τη φιλοδοξία να αντικρούσουν την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη και στην Ασία.
ΒΧ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου