Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ενδιαφέρον Κύπρου να αναλάβει ένα νέο χαρτοφυλάκιο «Μεσογείου» στη Κομισιόν


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο ενός νέου ρόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασκεί την πολιτική της ΕΕ για τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.

Η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει στη ναυτιλία και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή, καθιστώντας έναν ιδανικό υποψήφιο  Κύπριο για τον ρόλο, είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO την Τρίτη.

Το νέο χαρτοφυλάκιο των Βρυξελλών, που υποβλήθηκε από τη νεοδιορισθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα επικεντρωθεί σε οικονομικές υποθέσεις, καθώς και στην εμπορία ανθρώπων και τη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο POLITICO σε ξεχωριστή συνέντευξη αυτή την εβδομάδα ότι βλέπει επίσης αξία στον ρόλο.

«Μπορούμε να συμβάλουμε σε θέματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τη Μεσόγειο», είπε ο Χριστοδουλίδης. Το σχέδιο της Von der Leyen να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται με την  Μεσογείου ακολουθεί την άσκηση πίεσης για το θέμα από την Κύπρο, πρόσθεσε. «Είναι μετά από δικές μας παροτρύνσεις που η Πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να έχει έναν επίτροπο που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό».

«Θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, ποιες είναι οι εξουσίες, ποιες είναι οι ευθύνες, ποιο είναι το εύρος της δέσμευσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει συζητήσει και άλλα χαρτοφυλάκια με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Τις επόμενες εβδομάδες, η von der Leyen θα αξιολογήσει ποιους θέλει σε ποιες θέσεις στη νέα της Επιτροπή. Ζητήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να υποβάλουν ονόματα και η Von der Leyen στη συνέχεια θα επιλέξει ποιον θέλει. Διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το ποιες χώρες θα αποκτήσουν τις πιο ισχυρές θέσεις εργασίας στη νέας σύνθεση της Επιτροπής.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να λάβει ένα «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο.

«Δεν είμαστε πλέον νέο κράτος μέλος, έχουμε 20 χρόνια εμπειρίας, έχουμε προεδρία και το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα κάνουμε τη δεύτερη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Θέλουμε τώρα ένα χαρτοφυλάκιο όπου πιστεύουμε ότι ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει προστιθέμενη αξία».

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου