Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Εν μέσω ισραηλινών κατηγοριών, η Καμάλα Χάρις αγνοεί την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Ιούλιος 25, 2024. Ελλάδα.

Κάιρο.

Δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν έντονη κριτική στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις αφού αμέλησε να παραστεί σε ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που είχε προγραμματιστεί ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Τετάρτη, σημειώνει η αιγυπτιακή Al Qahera Akhbar.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι παραδοσιακό ο αντιπρόεδρος να είναι παρών σε τέτοιες κοινές ομιλίες, αλλά η Χάρις επέλεξε να εκφωνήσει μια ομιλία σε εκδήλωση στην Ιντιάνα.

Ο Μπεν Κάρντιν, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, θα προεδρεύσει της ομιλίας μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον, δεδομένης της απουσίας της Χάρις.

Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ανέφερε σχόλια Ισραηλινών αξιωματούχων που επέκριναν την Χάρις, η οποία σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, λόγω της αδυναμίας της να διακρίνει το καλό από το κακό και σκέφτεται να αγνοήσει την ομιλία του Πρωθυπουργού ως προσβολή για τη μεταχείριση των συμμάχων.

Η Καμάλα Χάρις έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο σήμερα Πέμπτη.

 Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση, το γραφείο της επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ικανότητα του Ισραήλ να αμύνεται από απειλές.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Χάρις θα καταδικάσει για άλλη μια φορά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Θα εκφράσει επίσης για άλλη μια φορά τη βαθιά του ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τα χιλιάδες αθώα θύματα.

Όσον αφορά την εκστρατεία της Αντιπροέδρου, πιστεύει ότι η Χάρις δεν αγνόησε σκόπιμα τον Νετανιάχου, αλλά μάλλον τόνισε ότι το ταξίδι της «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή στη θέση της σχετικά με το Ισραήλ».

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν την Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικρίθηκε ευρέως από τους Ρεπουμπλικάνους για την άρνησή της να προεδρεύσει της ομιλίας στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη: «Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το μποϊκοτάζ της Καμάλα Χάρις», προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μπορεί να υπερβληθεί, η Χάρις να παραδώσει τη θέση της».

Οι New York Times επικαλούνται τον Τζόνσον να λέει: «Οι Δημοκρατικοί κάνουν πολιτικούς υπολογισμούς ενώ ο σύμμαχός μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και παλεύει για την επιβίωσή του».

Ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας κατήγγειλε επίσης την απουσία της Χάρις από την ομιλία, περιγράφοντας την απόφαση ως «καταπραϋντικά εξτρεμιστικά στοιχεία στο Δημοκρατικό Κόμμα». 

Ο Κόρνιν είπε ότι ήταν «ντροπή» για την Χάρις να αποφεύγει την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η πολιτική της απέναντι στον πόλεμο της Γάζας

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδειξε καμία σημαντική απόκλιση από την πολιτική της τρέχουσας κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, αλλά ορισμένοι παρατηρητές επεσήμαναν τον οξύ τόνο της σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σημάδι ότι μπορεί να είναι πιο σκληρή με το Ισραήλ από ό,τι ήταν ο Μπάιντεν, σύμφωνα με η εφημερίδα Telegraph.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Χάρις έγινε πρωτοσέλιδο όταν ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, αν και η έκκλησή της ήταν συνεπής με τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει την απελευθέρωση κρατουμένων στη Γάζα με αντάλλαγμα τη διακοπή των μαχών.

Επέκρινε επίσης το Ισραήλ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας, λέγοντας σε μια ομιλία της: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Χάρις είπε σε συνέντευξή της ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι και οι αντι-ισραηλινοί διαδηλωτές στις πανεπιστημιουπόλεις των αμερικανικών κολεγίων «δείχνουν ποια πρέπει να είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα» απέναντι στον πόλεμο — αν και σημείωσε ότι «υπάρχουν πράγματα που λένε ορισμένοι διαδηλωτές και τα οποία απορρίπτω εντελώς».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου