Ο στόχος είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε το πρωί επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς που διεξήχθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της, στην περιοχή Ζυγίου.
Σε χαιρετισμό του, ανέφερε ότι, «όταν μιλάμε για τα θέματα της Άμυνας, τα πολλά λόγια είναι περιττά».
«Όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα μας, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού», είπε.
Την ίδια στιγμή, όμως, συνέχισε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ως ένα κράτος μέλος που διεκδικούμε να έχουμε συγκεκριμένο λόγο και ρόλο στην ΕΕ, η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς μας στόχους, για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ».
Σημείωσε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών ένιωσε «από πρώτο χέρι», ότι χωρίς ισχυρή άμυνα το αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς πιο μικρό. «Και χαίρομαι ιδιαίτερα για όλα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας «ότι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια αποτρεπτική ισχύ που έχω την έντονη πεποίθηση ότι ξεκινά πρώτα και πάνω από όλα από το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς».
Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «που μια από τις πρώτες ενέργειες μας ήταν να λύσουμε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα στην ορθή προσπάθεια τούτης της χώρας για τη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού με τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών, όπου λάβαμε τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που επηρέαζε και την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επενδύσαμε σημαντικά σε κάποια νέα στελέχη, τα οποία, ακριβώς λόγω των δεδομένων που υπήρχαν, με την πρώτη ευκαιρία έφευγαν από την Εθνική Φρουρά».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση, σημείωσε ότι «ήταν και η δική μας επιμονή, μαζί με κάποια άλλα κράτη μέλη, που οδήγησε την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανακοινώσει, για πρώτη φορά, και να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και στον διορισμό Επιτρόπου για θέματα Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Και αν πραγματικά η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια μας θέλει να ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμά της, θέλει να έχει λόγο και ρόλο στα διεθνή δρώμενα, θα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σημειώνοντας ότι τα πλείστα των κρατών μελών είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ το οποίο, όπως ανέφερε είναι συνεργάτης, σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων, «αλλά την ίδια στιγμή, αν θέλουμε ως ΕΕ να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να διεκδικήσουμε το ρόλο που όλοι λέμε για μια γεωπολιτική Ευρώπη, οφείλουμε συλλογικά να εργαστούμε για να ενισχύσουμε την άμυνα της ΕΕ».
Αναφέρθηκε στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας «με αρκετά» κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τη Γαλλία, «με την οποία έχουμε την ίδια προσέγγιση σε σχέση με αυτήν την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια στιγμή εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας μας έφεραν πιο κοντά, όπως και οι προκλήσεις της περιοχής». «Αυτές οι προκλήσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία με τον ρόλο της – ένα ρόλος που αγγίζει και τον ρόλο το δικό σας της Εθνικής Φρουράς – αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε.
Το 1964, σημείωσε, όταν συστάθηκε η Εθνική Φρουρά, ο ρόλος της ήταν περιορισμένος αποκλειστικά στα θέματα της Άμυνας. Σήμερα ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς είναι σαφώς πολύπλευρος γιατί δεν περιορίζεται στα θέματα της Άμυνας, αλλά επεκτείνεται και στα θέματα της τρομοκρατίας, στα θέματα της μετανάστευσης, στη μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, «ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, όχι τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής μας Φρουράς».
Ανέφερε ακόμη ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως ως Υπουργός Εξωτερικών, όταν επισκεπτόταν τα γειτονικά κράτη, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άκουε από τους συνομιλητές του «τα καλύτερα για το επίπεδο της Εθνικής μας Φρουράς, των στελεχών της Εθνικής μας Φρουράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου