Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πελαγονία, Πόντος, Βόρειος Ηπειρος… τρία στιγμιότυπα τρεις αλήθειες


Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού


«Νύχτα μπήκαμε στο Μοναστήρι, είναι μια μεγάλη πολιτεία Σερβική που οι κάτοικοι της είναι Έλληνες. Μιλάνε ψιθυριστά, περπατάνε τρομαγμένα.»
Στρατής Μυριβήλης
«Η ζωή εν Τάφω ».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χολέβας σε άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία, ο Τάσος Μητσόπουλος που διετέλεσε και υπουργός άμυνας της Κύπρου έγραψε το 2008 στην Σημερινή Λευκωσίας αναφερόμενος στην δραστηριότητα του όταν υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών…

Οχτώ χρόνια ενεργειακής ευρωπαϊκής κατανάλωσης

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Τώρα ξέρουμε ότι στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει ένα κοίτασμα-στόχος που έχει θεωρητικά πενταπλάσια αποθέματα από το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Έτσι αν υποθέσουμε πρώτα ότι πρόκειται εξ ολοκλήρου για ένα κοίτασμα του ίδιου τύπου με τον τύπο του Ζορ και σε πυκνότητα και για το πορώδες, μπορούμε να υπολογίσουμε και το μέγεθός του σε ενεργειακή κατανάλωση, μόνο που με αυτές τις υποθέσεις αυτό το κοίτασμα θα είναι το τρίτο κοίτασμα στην παγκόσμια κατάταξη όλων των εποχών, μια χώρα δεν επαρκεί ως μονάδα κατανάλωσης και ειδικά η Κύπρος λόγω του μικρού μεγέθους του πληθυσμού έτσι αποφασίσαμε να υπολογίσουμε αυτή την κατανάλωση με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο όσον αφορά στην ενέργεια.

Ιαπωνία: Επιστήμονες επανέφεραν ζώο στη ζωή μετά από 30 χρόνια στην κατάψυξη (Βίντεο)

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αρκτικών Ερευνών της Ιαπωνίας κατάφεραν να επαναφέρουν στην ζωή μία μικροσκοπική "θαλάσσια αρκούδα", η οποία ήταν κατεψυγμένη για πάνω από 30 χρόνια.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μόλις πάνω από τα εννέα χρόνια.

Η θαλάσσια αρκούδα ή Tardigrade είναι μικροσκοπικό ζώο που θεωρείται το πιο ανθεκτικό ζώο του πλανήτη.

Ρωσική κάθοδος σε Ελλάδα και Βουλγαρία - Τρόμος στην Τουρκία

Η Ρωσία δεν τα παράτησε, έπειτα από την ακύρωση του αγωγού «South Stream»,

εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για το άνοιγμα ενός νέου διαδρόμου, προκειμένου να περνά φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σχολιάζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, μέσω της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού Κολοσσού Gazprom της γαλλικής εταιρείας Edison και της ΔΕΠΑ, προωθείται το σχέδιο αναφορικά με το έργο του αγωγού ITGI-«Ποσειδών»

«Ρουκέτα» ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό: Ζητά αναθεώρηση της τριετίας - ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Γιώργος Παππούς 
Από το iefimerida

«Φωτιές» ανάβει η Έκθεση του ΟΟΣΑ στο πεδίο των εργασιακών, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τέτοια συζήτηση στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης.
Ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει το θέμα του κατώτατου μισθού, "φωτογραφίζοντας" τον ως μια από τις τελευταίες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον με τη μορφή που προβλέπει η νομοθεσία.

Στόλτενμπεργκ: Τρεις οι άξονες της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «Όσοι άνθρωποι διασώζονται θα επιστρέφονται στην Τουρκία»

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

Άιντα: Στην τελευταία φάση των συνομιλιών εδαφικό και εγγυήσεις - Είδε χωριστά Αναστασιάδη και Ακιντζί

Λευκωσία: Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έγινε δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Νωρίτερα, ο Νορβηγός αξιωματούχος είχε συναντήση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Νίκος Αναστασιάδης και Έσπεν Μπαρθ Έιντε συζήτησαν για την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, στη βάση των συναντήσεων των διαπραγματευτών και των Τεχνικών Επιτροπών, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Άιντα σε δηλώσεις εξερχόμενος του Προεδρικού.

Κατρούγκαλος: Μειώσεις σε όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ

Ξεθώριασε η υποτιθέμενη «κόκκινη» γραμμή - Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μαχαίρι για όσους εισπράττουν αθροιστικά -από κύρια και επικουρική σύνταξη- ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ
Νέα «κόκκινη» γραμμή για τις συντάξεις έθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για προστασία όσων έχουν αθροιστικά αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ. Εμμέσως δηλαδή, ο κ. Κατρούγκαλος προαναγγέλλει μειώσεθς σε όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε κανέναν μετανάστη από όσους βρίσκονται στην Ελλάδα - Ολοι εγκλωβίζονται εδώ! - Μισό εκατ. έφτασαν μέσα σε τρεις μήνες!

Στη συμφωνία της Συνόδου (που υπέγραψε και η Ελλάδα) είναι ξεκάθαρο ότι η επανεισδοχή δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, είπε ο τούρκος υπουργός Ευρ.Υποθέσεων
Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.