Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

6 Ιανουαρίου 1828: Ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο – H συμβουλή του Κολοκοτρώνη

Ο ηγέτης που θαυμάστηκε για τον πατριωτισμό του και μισήθηκε από τους άρχοντες

6 Ιανουαρίου 1828. Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να διοριστεί Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας. O νέος ηγέτης βρέθηκε από τις ευρωπαϊκές αυλές σε μια χαοτική κατάσταση. Η υποδοχή από τον λαό ήταν μεγαλοπρεπής, με ζητωκραυγές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από τον λαό.

Μια από τις συμβουλές που του έδωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν να φοράει πιο εντυπωσιακά ρούχα, ώστε να πείθει με την εμφάνισή του ότι ήταν ο κυβερνήτης! Ο κόσμος θεωρούσε πάντα ως ανώτατο άρχοντα όποιον φορούσε επίσημη στολή, όπως για παράδειγμα ο ταχυδρόμος, τον οποίο πέρασαν για τον Καποδίστρια.

Κύπρος: Ανασκαφές στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες

Η Asja στέκεται εντός του καλοδιατηρημένου κτιρίου το οποίο εντοπίστηκε στη Χλώρακα – Παλλούρες το 2022.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής έρευνας του 2022 στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες, ενός οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δρος Bleda Düring από το Πανεπιστήμιο του Leiden.

Τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου έχουν φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία για τη Μέση και Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο στην Κύπρο από το 3500 π.Χ. μέχρι το 2500 π.Χ..

Φιάσκο διαρκείας με τα 12 μίλια

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει καταντήσει ανέκδοτο και εξευτελίζει τη χώρα μας διεθνώς.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη φοβική στάση της Ελλάδας να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δείχνοντας στην πράξη ότι λαμβάνει υπ’όψιν της την παράνομη απειλή πολέμου, έχει κατορθώσει να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι έχει επιβάλει την άποψή της και ότι η Ελλάδα, αν δεν έχει χάσει, έχει αποδυναμώσει το δικαίωμά της αυτό.

Το περίεργο δε, είναι ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να δημιουργήσει αυτήν την εικόνα και στην ίδια

Αποχαιρετιστήριο δείπνο Αναστασιάδη και Τατάρ: Επικοινωνιακά τερτίπια του ΟΗΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια τελευταία συνάντηση θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα και θα έχει χαρακτήρα αποχαιρετιστήριας συνάντησης ενόψει του γεγονότος ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο την 1η Μαρτίου. Όπως μετάδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την εβδομάδα που ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ερσίν Τατάρ, Στο τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου της Κύπρου αναφέρεται συναφώς ότι το δείπνο θα φιλοξενηθεί στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή

Ένα «αστέρι» ονόματι Μουμίν…

Του Λεωνίδα Κουμάκη, Νομικού, Συγγραφέα,
Αρθρογράφου-Αναλυτή, μέλους του ΙΗΑ

Στην Ελληνική Θράκη ευδοκιμούν δουλικοί καιροσκόποι και ανυπόμονοι αριβίστες τύπου Οκτάι Εγκίν. Δεν διστάζουν καθόλου να ξεπουλήσουν τον τόπο τους για μια χούφτα «παροχών». Μετατρέπονται σε τυφλά όργανα της δολοφονικής ΜΙΤ και του κάθε διευθυντή της, άρχοντα όλων των βρώμικων «υπηρεσιών» προς τον εκάστοτε ψευτοσουλτάνο της Άγκυρας.

Το 1955, ο (τότε) φοιτητής της Νομικής Θεσσαλονίκης Οκτάι Εγκίν είχε χρησιμοποιηθεί, μαζί με τέσσερις άλλους, στην «επιχείρηση» εξόντωσης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης που οργανώθηκε από το

Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο ανήμερα των Θεοφανείων

Η Τουρκία δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στις ελληνικές χριστιανικές γιορτές, αφού πριν λίγη ώρα ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ένα τουρκικό UAV, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε, σήμερα Παρασκευή 06 Ιανουαρίου 2023, πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 05 Ιανουαρίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 25 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι έξι ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr: Τα  Ελληνικά «Φαντάσματα» της 337 στη «Λόγχη του Νικητή» στη Σαουδική Αραβία – Ηχηρή παρουσία της Ελλάδας και η ενόχληση της Άγκυρας

Κώστας Σαρικάς 

Η Ελληνική παρουσία στην «Λόγχη του  Νικητή» αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Σαουδική Αραβία.

Μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Σαουδικής Αραβίας «Spears of Victory» η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου στην πιο ισχυρή και πλούσια χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες τέσσερα αεροσκάφη F-16 block 52+ της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα» θα πετάξουν από την 110 Πτέρυγα Μάχης και τη Λάρισα με προορισμό το Air War Center της Royal Saudi Air Force στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz στο Νταχράν. 

Αρχηγός ΓΕΣ: Επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς «Αχιλλέας»

Μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια της ζώνης ευθύνης της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «Αχιλλέας» επισκέφθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυναμεων με την ευκαιρία των εορτών.

Ειδικότερα, επισκέφθηκε έδρες Σχηματισμών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επιτηρητικά φυλάκια (ΕΦ) στην ζώνες ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού (Δ' ΣΣ «Θράκη») και της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞΠΖ «Αδριανούπολη»),

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα είναι πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας και όχι ταραχοποιός της περιοχής

Κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν διακριθήκαμε μέσω της αδράνειας, αλλά μέσω της υπερδραστηριότητας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Προτιμώ», συμπλήρωσε, «να λογοδοτήσω για μια υπογραφή που έβαλα σε μια σύμβαση, αν είναι να λογοδοτήσω, που αισθάνομαι ότι όλα έχουν γίνει απολύτως διαφανώς και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά να λογοδοτήσω για κάτι που δεν έκανα».

Καρέ καρέ η παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι - Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας

Παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό δέχτηκε στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης σκάφος του Λιμενικού, το οποίο περιπολούσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως σημειώνει το ελληνικό Λιμενικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους ενώ οι Έλληνες λιμενικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές.

Στη συνέχεια, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής αποχώρησε από το σημείο του επεισοδίου, κατευθυνόμενο ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Η Ελλάδα πυροβόλησε εναντίον ψαράδων μας - Δεν θα το αφήσουμε χωρίς απάντηση

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει «σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα» και να υποστηρίζει ότι ελληνικές δυνάμεις «πυροβόλησαν τους ψαράδες μας».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μέρα μετά την παρενόχληση από τουρκικά αλιευτικά σε σκάφος της Ελληνικής ακτοφυλακής στο Φαρμακονήσι. 

Μιλώντας σε εκδήλωση στη βόρεια επαρχία Τοκάτ της Τουρκίας ο Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να μην απορρίψει την πρόταση για χείρα φιλίας της Άγκυρας και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία παρενόχληση ή πρόκληση από την Αθήνα

Μητσοτάκης από Γαύδο: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα

Φωτογραφία: Γραφείο του Πρωθυπουργού
Στη Γαύδο βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απ΄όπου – σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό – έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, με φόντο το ζήτημα της ενδεχόμενης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, για το οποίο η Τουρκία έχει κλιμακώσει την απειλητική της ρητορική.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

«Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι "δεν επιτρέπει" φωτογραφίες όπως αυτή του Κ. Φλώρου στην Ψέριμο

 Πέτρος Κράνιας

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε την Παρασκευή μια φωτογραφία του Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ στην Ψέριμο.

"Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και θα κάνει ό,τι χρειάζεται", είπε ο Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι YouTube, αναφερόμενος στη φωτογραφία του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ψέριμο.

Επικαλούμενος τη συχνά επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί "να έρθει ξαφνικά μια νύχτα", όπως λέει και το γνωστό πλέον τουρκικό τραγούδι, ο Οκτάι είπε ότι τα λόγια της Άγκυρας δεν είναι "κενά" και ότι η χώρα θα  κάνει πράξη τα λεγόμενά της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πυραύλους «TOW» και αντιαεροπορικά όπλα

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – SDF, παρέλαβαν ένα φορτίο πυραύλων TOW από τον αμερικανικό στρατό στα μέσα του περασμένου μήνα.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός εκπαίδευσε τους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων για το πώς να χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους πριν τους παραδώσουν.

Η πλειοψηφία αυτών των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων στάλθηκαν στις περιοχές Μανμπίτζ, Άιν αλ Αράμπ και Ταλ Ριφάατ στη βορειοανατολική περιοχή του Χαλεπίου.

Τουρκία: Εκατομμύρια είδαν τον χάρτη που τρέμει η Άγκυρα – Το χτύπημα Μακρον στον Ερντογάν που θα θυμάται χρόνια


Διονύσης Αντωνέλλος

Τουρκοι: «Το France 24 δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει το έδαφος της Τουρκίας ως "το λεγόμενο Κουρδιστάν"».

Τα 9 εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο Ιω Μάζης

 
Ιωάννης Μάζης : Τα 9 εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο Ιω Μάζης

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Η Ρωσική αντεπίθεση στην Ουκρανία και το σχέδιο Ερντογάν στο Αιγαίο


Δεν επιστράτευσε 200 χιλιάδες στρατιώτες για να διατηρήσει τα εδάφη που διαθέτει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δηλώνει ο Διεθνολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ένοχος ΟΗΕ συγχωροχάρτι στην Τουρκία

 
1. Γιάννος Χαραλαμπίδης : Ένοχος ΟΗΕ συγχωροχάρτι στην Τουρκία
2. Επίθεση κατά των ΜΜΕ από ΟΥΝΦΙΚΥΠ–Προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ανεπάρκειά της

ΕΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΟ 2023

 
Οι Ανδρέας Νικολόπουλος και Δημήτριος Βερδελής συζητούν για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο με το στρατηγικό αναλυτή, καθηγητή και συγγραφέα κύριο Νίκο Λυγερό.

Ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη στις τουρκικές απειλές από τη Γαύδο | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 06/01/2023 | OPEN TV

 

1. Στη Γαύδο ο Μητσοτάκης για τα Θεοφάνεια - Κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον πρωθυπουργό
2. Ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη στις τουρκικές απειλές από τη Γαύδο
3. Τα Τουρκικά Μέσα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαύδο
4. Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις Ακάρ κατά της Ελλάδας
5. Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού
6.  Συνεχείς οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Σάββας Καλεντερίδης: Φιάσκο διαρκείας τα 12 μίλια για την Ελλάδα (5-1-2023)

 
Σάββας Καλεντερίδης: Φιάσκο διαρκείας τα 12 μίλια για την Ελλάδα

Νέο επεισόδιο με τούρκικο σκάφος και προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό | Σήμερα | 06/01/2023

 


1. Times: "Τα γλυπτά του Παρθενώνα οδεύουν προς την Ελλάδα" 
2. Νέο επεισόδιο με τούρκικο σκάφος και προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό
3. Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία

Ιγνατίου- Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις από τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας

Ιγνατίου- Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις από τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας