Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Ο αφανισμός της Κανδάνου(Βίντεο)

Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.

Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια. Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους. Στις 23 Μαΐου ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.

ΕΕ: Συμφωνία για προενταξιακή βοήθεια προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία ύψους 14,2 δισ.

Τι περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο προενταξιακό μέσο

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τη διακυβέρνηση του εκσυγχρονισμένου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας («Instrument for Pre-accession Assistance, IPA ΙΙΙ»), του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ και θα στηρίξει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ σε επτά χώρες-εταίρους: την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία αποτελεί εξαιρετική είδηση για τους δικαιούχους του

Επιστολή Μπάιντεν σε ΠτΔ - Θυμήθηκε την επίσκεψη στην Κύπρο

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου, δίδει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, σε απαντητική επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 14 Μαϊου. Στην επιστολή του κάνει και αναφορά στο ταξίδι του στην Κύπρο, με την σύζυγό του, Τζιλ, το 2014.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δένδιας: “Καμία πιθανότητα υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις”

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου). Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα έθεσε ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά και τουρκική παραβατικότητα και υπογράμμισε πως «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».

¨Στο Αιγαίο να αποφεύγονται οι προκλήσεις, οι παράνομες ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας¨…

Στην ανακοίνωση του χτεσινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής :

¨Υπογραμμίστηκε ότι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή μέσω αμοιβαίου διαλόγου και για να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις, οι παράνομες ενέργειες και η επιθετική ρητορική που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.