Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Διονύσιος Σολωμός(1798 – 1857)

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

9η Φεβρουαρίου: «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Σήμερα (09/02) γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Η 9η Φεβρουαρίου είναι παράλληλα ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Για μόλις δεύτερη φορά, γιορτάζεται σήμερα η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται σε λάθος χώρο, έχουν ανάγκη το αττικό φως» - Επιστολή - απάντηση στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου

Για την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επιχειρηματολογεί η Τζάνετ Σούσμαν, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ηθοποιός, με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Δεν είμαι ούτε λόγιος ούτε ακαδημαϊκός. Η θέση μου στην Επιτροπή είναι εκείνη ενός απλού επισκέπτη μουσείου και ως τέτοιος μπορώ να δω ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά βρίσκονται σε λάθος χώρο. Έχουν ανάγκη το αττικό φως του ήλιου να τα φωτίζει με φόντο τον γαλανό ουρανό. Ζητούν να επανενωθούν με το άλλο τους μισό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου πάντοτε τα περιμένει μια θέση», τονίζει η κ. Σούσμαν, απαντώντας στον στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ.

Η επιβίωση των ΑΝΕΛ

Του Ν. Λυγερού

Αν οι ΑΝΕΛ θέλουν να επιβιώσουν σε αυτήν την πολιτική φάση λόγω του νέου Μακεδονικού Αγώνα, θα πρέπει να θυσιάσουν ακόμα και την κοινοβουλευτική τους ομάδα και να διαγράψουν κάθε μέλος που υποστηρίζει την κυβέρνηση της μειοψηφίας για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Διότι μπορεί η συγκυβέρνηση να έχει ένα κόστος, αλλά αυτό δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο κόστος της συμμετοχής στην ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Διότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την αρχή είναι ενάντια στο Προσύμφωνο και μάλιστα ακολουθεί τις θέσεις του και πριν την Ενδιάμεση

Η αιτιολογική έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου - Νατοϊκοί προβληματισμοί

Η αιτιολογική έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου
Του Ν. Λυγερού

Παρόλο που η προπαγάνδα της κυβέρνησης συνεχίζει να λέει ότι όλα έχουν τελειώσει, η διαδικασία που προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση. Μετά την υπογραφή στις Βρυξέλλες από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το επόμενο στάδιο είναι η αποδοχή από τις 29 χώρες αυτής της απόφασης μέσω των κοινοβουλίων τους. Μόνο μετά ο Γενικός Γραμματέας θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια.

Η ιστορική ασχετοσύνη του Πρωθυπουργού - Η μνήμη του ελληνικού λαού ενάντια στην κυβέρνηση

Η ιστορική ασχετοσύνη του Πρωθυπουργού
Του Ν. Λυγερού

Ξέρουμε ήδη ότι ο Πρωθυπουργός μπερδεύει τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ότι δεν ήξερε ότι ο Κάστρο ήταν δικτάτορας και ο Στάλιν γενοκτόνος. Στη συνέχεια μας απέδειξε ότι έχει άγνοια για τον Μακεδονικό Αγώνα και γενικότερα για το Σκοπιανό. Δεν μας έφταναν όλα αυτά, μιλά και για την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και χωρίς να ξέρει ακολουθεί τα λόγια του Κεμάλ του 1934, όταν είπε ότι κάνει δώρο αυτό το κτίριο στην Ανθρωπότητα. Βέβαια ήταν διαφορετικό το πλαίσιο, αλλά ακόμα και αυτό δεν το έμαθε στα τεχνητά βιβλία ιστορίας της κόκκινης προπαγάνδας. Προσπάθησε, ο Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα ο Υπουργός Εξωτερικών να