Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Αναγνώστης Στριφτόμπολας (1778 – 1821)

Από το sansimera

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από τα Καλάβρυτα. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Λεβίδι, στις 14 Απριλίου 1821.
Ο Δημήτριος Στριφτόμπολας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1778 στην Κέρτεζη Καλαβρύτων. Ήταν γιος του Αργύρη Στριφτόμπολα, εγγονός του οπλαρχηγού Δημητρίου Στριφτόμπολα και ανιψιός εκ μητρός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Οι γονείς του θέλησαν να τον μορφώσουν και τον εμπιστεύτηκαν σε αυστηρούς δασκάλους. Επιμελής ως μαθητής, ο νεαρός Δημήτριος έμαθε τα βασικά γράμματα και γι’ αυτό ονομάστηκε Αναγνώστης, όνομα το οποίο δινόταν σε όσους ήξεραν γραφή και ανάγνωση στους χαλεπούς εκείνους καιρούς.

Η Μάχη του Λεβιδίου

Αποφασιστική μάχη για την ανύψωση του ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων, που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1821 στο Λεβίδι, ένα χωριό που είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης.
Στις αρχές Απριλίου του 1821 είχε σχεδόν επικρατήσει το στρατηγικό σχέδιο του Κολοκοτρώνη, που στόχευε στην κατάληψη της Τριπολιτσάς, του διοικητικού κέντρου του Οθωμανικού Μωριά. Γι’ αυτό, γύρω από την Τριπολιτσά είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ελληνικά στρατόπεδα, για να την αποκόψουν από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και να καταστήσουν ευκολότερη την άλωσή της. Όμως, με τη θέα των Τούρκων οι στρατολογημένοι Έλληνες το έβαζαν στα πόδια, χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά, με αποτέλεσμα ένα μετά το άλλο

Τατάρ: Στόχος των Ελληνοκυπρίων η ένωση με την Ελλάδα

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση με την Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «πρόεδρος» μόνο των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αλλά εκπροσωπεί και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.

H Mόσχα στέλνει ενισχύσεις στον Χαφτάρ - Μισθοφόροι της Wagner παίρνουν θέσεις μάχης

Ο Χαφτάρ θέλει την θέση του προέδρου για να ελέγχει τον φιλότουρκο πρωθυπουργό που τα δίνει όλα στον Ερντογάν

Η κατάσταση στο λιβυκό έδαφος μυρίζει “μπαρούτι” εδώ και αρκετό διάστημα μετά την δημιουργία της μεταβατικής κυβερνήσεως για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την Τουρκία και τα σχέδια της, στα οποία όμως εμπλέκεται ο Χαφτάρ που επιζητά θέση εξουσίας.

Αρχικά, τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner, ετοιμάζεται να στείλει 300 Σύριους μισθοφόρους για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη.

Νέες προκλήσεις και απειλές Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα επέμβουμε στην Κύπρο - Ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους

Νέες προκλήσεις και απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με το ahaber.tr ανέφερε πως η Ελλάδα ενοχλείται στις έρευνες για τις γεωτρήσεις διότι δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επέμβαση ακόμη και στην Κύπρο αν χρειαστεί.

«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.

Kωνσταντίνα Ρασβάνη: Στο MIT με πλήρη υποτροφία μαθήτρια από τον Βόλο

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη γιατί οι κόποι μου έπιασαν τόπο. Μέσα Αυγούστου θα φύγω για να εγκατασταθώ στην Μασαχουσέτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του 1ου ΓΕΝ Βόλου, το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και όλους όσοι με βοήθησαν», τόνιζει η ίδια.

H Kωνσταντίνα Ρασβάνη συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 4% των φοιτητών που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

Δεκτή με πλήρη υποτροφία στο ΜΙΤ, έγινε μια μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου,

Η μεγαλύτερη κοινότητα χάκερ στον κόσμο είναι ελληνική

Ακούτε τη λέξη χάκερ και φέρνετε στον νου σας έναν «σκοτεινό» τύπο που προσπαθεί μπροστά σε έναν υπολογιστή να κάνει ζημιά σε τρίτους; Ξεχάστε το. «Ο χάκερ είναι απλά αυτός που μετατρέπει ένα σύστημα στο να κάνει κάτι για το οποίο δεν ήταν σχεδιασμένο» εξηγεί ο Χάρης Πυλαρινός, ιδρυτής της Hack the Box, ενός ελληνικού εγχειρήματος, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κοινότητα χάκερ στον κόσμο με μισό εκατομμύριο χρήστες. Η startup άντλησε πρόσφατα κεφάλαια ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων σε νέο γύρο χρηματοδότησης.

Όσοι επιδίδονται σε χάκινγκ για να κερδοσκοπήσουν ή να προκαλέσουν ζημιά είναι απλά εγκληματίες.